Rolex Awards 2019: Τα 5 πρόσωπα που θα αλλάξουν τον κόσμο μας

Μέσα από τον θεσμό Rolex Awards for Enterprise, ο κορυφαίος οίκος ωρολογοποιίας στηρίζει έμπρακτα επιστήμονες και οργανισμούς που αγωνίζονται για την προστασία του πλανήτη, της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη βιωσιμότητα, ανοίγοντας δρόμους για την κατάκτηση νέων στόχων. Στην λαμπερή απονομή που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Smithsonian στην Ουάσινγκτον, ανακοινώθηκαν τα ονόματα των νικητών. Αξίζει να γνωρίσουμε το έργο τους.

Elle 01 Ιουλ. 19
Rolex Awards 2019: Τα 5 πρόσωπα που θα αλλάξουν τον κόσμο μας

Από αριστερά: Brian Gitta, Krithi Karanth, Grégoire Courtine, Miranda Wang, João Campos.

Ο ιδρυτής της Rolex Hans Wilsdorf, ξεκίνησε τη δεκαετία του ’30 μια διαδρομή γεμάτη αξίες για την επίτευξη νέων ρεκόρ και στόχων. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο ελβετικός οίκος ωρολογοποιίας κατάφερε να συνδέσει το όνομά του με τις μεγαλύτερες εξερευνήσεις του περασμένου αιώνα, όπως η κατάδυση στην Τάφρο των Μαριανών του Ειρηνικού, το πιο βαθύ σημείο του πλανήτη ή η κατάκτηση του Έβερεστ το 1953 από τους ορειβάτες Sir Edmund Hillary και Tenzing Norgay. Το 1976 το brand θέσπισε τα Rolex Awards for Enterprise, ένα θεσμό που βραβεύει τα projects νέων επιστημόνων, με σκοπό την οικονομική υποστήριξη πρωτοπόρων ανδρών και γυναικών, που προάγουν την ανθρώπινη γνώση και συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής μας, την προστασία του περιβάλλοντος και της παγκόσμιας κληρονομιάς. Κοινό στοιχείο όλων αυτών των ανδρών και γυναικών; Τα Rolex Oyster Perpetual ρολόγια που μετρούν με ακρίβεια την κάθε στιγμή μέχρι την πολυπόθητη κατάκτηση του στόχου.

Πριν από λίγες εβδομάδες η Rolex ανακοίνωσε τους 10 φιναλίστ των Βραβείων Επιχειρηματικότητας 2019. Το αποτέλεσμα προέκυψε μετά από απόφαση της κριτικής επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη και την online ψηφοφορία του κοινού. Η απονομή πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, σε μια λαμπερή τελετή στο Μουσείο Smithsonian της Ουάσινγκτον, δίνοντάς μας την ευκαιρία να γνωρίσουμε τους πέντε νικητές, τρεις άνδρες και δύο γυναίκες, που συνεχίζουν το όραμα του Ηans Wilsdorf μένοντας πιστοί και στις αξίες της Rolex.

Δείτε τους νικητές:

Brian Gitta, 26 ετών, Ουγκάντα

Ο ερευνητής που έχει βάλει στόχο να καταπολεμήσει μια ασθένεια-μάστιγα. Δημιούργησε μία πρωτοποριακή, κινητή συσκευή, το Matiscope, που αναγνωρίζει εάν ένας ασθενής έχει προσβληθεί από ελονοσία, μία ασθένεια που ταλαιπωρεί την Αφρικανική ήπειρο, χωρίς τη λήψη αίματος. Μόνο το 2017 καταγράφηκαν 200 εκατομμύρια περιπτώσεις ελονοσίας στην Αφρική. Στόχος του αποτελεί η συσκευή του να αποκτήσει μια θέση στα νοσοκομεία της Ουγκάντα και της Κένυας.

Γνωρίστε το έργο του νεαρού ερευνητή:

João Campos-Silva, 36 ετών, Βραζιλία

Στόχος του η προστασία της βιοποικιλότητας και των σπάνιων ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση. Αγωνίζεται για τη διάσωση του γιγάντιου αραπαΐμα, του μεγαλύτερου ψαριού του γλυκού νερού στον κόσμο που ζει στον Αμαζόνιο και από το οποίο εξαρτώνται οι τοπικές κοινωνίες. Έχει στόχο να εφαρμόσει το πείραμά του σε 60 ακόμα κοινότητες. Τα έσοδα θα βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες στην κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων, αλλά και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Γνωρίστε το έργο του João Campos-Silva:

Grégoire Courtine, 44 ετών, Γαλλία

Δίνει ελπίδα σε άτομα με κινητικά προβλήματα μέσα από την πρωτοποριακή έρευνά του. Εργάζεται στην Ελβετία και αναπτύσσει μία επαναστατική προσέγγιση για να βοηθήσει παράλυτους ανθρώπους να ξαναπερπατήσουν. Η μέθοδός του βασίζεται στην αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού χρησιμοποιώντας μια εμφυτεύσιμη ηλεκτρονική «γέφυρα», που ενθαρρύνει την αναγέννηση νεύρων και αποκαθιστά τον έλεγχο των ποδιών.

Γνωρίστε το έργο του Ελβετού επιστήμονα:

Krithi Karanth, 40 ετών, Ινδία

Τα άγρια ζώα δεν την τρομάζουν, αλλά αντίθετα αναγνωρίζει την τεράστια σημασία τους για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Οικολόγος που προσπαθεί να βελτιώσει τη σχέση ανάμεσα στην άγρια ζωή και στους ανθρώπους, οι οποίοι ζουν δίπλα στα εθνικά πάρκα της Ινδίας, μειώνοντας τους κινδύνους για τους ίδιους, τις περιουσίες και τα εκτρεφόμενα ζώα τους.

Γνωρίστε το έργο της ερευνήτριας:

Miranda Wang, 25 ετών, Καναδάς


Την ώρα που ο πλανήτης μας πνίγεται στο πλαστικό, εκείνη συλλέγει μη ανακυκλώσιμα πλαστικά απορρίμματα, τα οποία και μετατρέπει σε χημικά για την κατασκευή προϊόντων όπως αυτοκίνητα, απορρυπαντικά, ηλεκτρονικές συσκευές. Στόχος της να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στο 1/3 του πλαστικού του πλανήτη.

Γνωρίστε το έργο της ερευνήτριας:

https://www.youtube.com/watch?v=i3yMVcwD110

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.rolex.org/rolex-awards/finalists.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT