4 tips απο την ψυχολόγο, που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς συναισθήματα ντροπής και ενοχής σχετικά με το φαγητό

Η ψυχολόγος Φανή Ζαφειρίδου μας συμβουλεύει σχετικά με την αντιμετώπιση που έχουμε στο φαγητό και πως αυτή βοηθά-ή και δυσκολεύει- τις επιλογές μας και την σχέση μας με τη διατροφή μας.

Elle 20 Μαΐ. 21
4 tips απο την ψυχολόγο, που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς συναισθήματα ντροπής και ενοχής σχετικά με το φαγητό
Το φαγητό συνήθως προκαλεί αισθήματα ευχαρίστησ και ικανοποίησης καθώς λειτουργεί ως «καύσιμο» για τον οργανισμό μας, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις καθημερινές του δραστηριότητες. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις το φαγητό συνδέεται και με συναισθήματα ντροπής και ενοχής και αυτό, τελικά, πυροδοτεί αρνητικές αντιδράσεις.
φαγητό

Τι μπορείς να κάνεις;

1.  Εντόπισε τα «πρέπει» και «δεν πρέπει» σου αναφορικά με το φαγητό. Πολύ συχνά όταν λειτουργούμε με τόσο απόλυτους όρους προκύπτουν συναισθήματα ενοχής σε περίπτωση που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτά.
2. Κάνε μια λίστα με τις τροφές που σου προκαλούν τα συναισθήματα ενοχής και ντροπής και προσπάθησε σταδιακά να εκτεθείς σε αυτές τροποποιώντας τη σκέψη και το συναίσθημά σου. Μπορείς να χωρίσεις τις τροφές αυτές σε «πράσινες» που επιτρέπεις στον εαυτό σου, σε «κίτρινες» που είσαι διστακτικός/η και σε «κόκκινες» που πυροδοτούν αρνητικά συναισθήματα. Μπορείς να ξεκινήσεις με τις κίτρινες τροφές , δοκιμάζοντας τες με πρόγραμμα και συγκεκριμένη ποσότητα και έπειτα να εξετάσεις πώς νιώθεις, και στη συνέχεια να προχωρήσεις στις κόκκινες. Αν νιώσεις άγχος σε αυτή τη διαδικασία δοκίμασε τις βαθιές αναπνοές και υιοθέτησε κάποια θετική σκέψη για τον εαυτό σου, ένα μάντρα όπως «μέσω του φαγητού φροντίζω τον εαυτό μου».
φαγητό
3. Προσπάθησε να τρως με ενσυνειδητότητα (διάβασε προηγούμενο σχετικό post). Η ενοχή και η ντροπή σε αποσυνδέουν από τις πραγματικές σου ανάγκες. Δοκίμασε πριν από μια μπουκιά να πάρεις λίγες ανάσες και να παρατηρήσεις το επίπεδο της πείνας σου. Καθώς τρως δώσε σημασία σε όλες τις αισθήσεις και την εμπειρία που προκύπτει από το φαγητό συμπεριλαμβάνοντας τα χρώματα, την υφή, την μυρωδιά, τη γεύση. Έπειτα συνέχισε στην επόμενη μπουκιά σου.
4. Κάνε unfollow λογαριασμούς των μέσων κοινωνικών δικτύωσης που μπορεί να πυροδοτούν τα αρνητικά σου συναισθήματα. Σου υπενθυμίζουμε πάλι: η κανονική ζωή είναι πολύ διαφορετική από αυτή που δείχνουμε στα social media. Αν τα συναισθήματα αυτά επιμένουν, προτείνουμε να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό θεραπευτή.

Για περισσότερες συμβουλές μπορείτε να ακολουθήσετε την Ψυχολόγο Φανή Ζαφειρίδου στο Facebook & Instagram αλλά και στο site fanizafeiridou.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: