Δημήτρης Λάλος: «Βεντέτα έχω με τον εαυτό μου»

Τι χρειάζεται να µάθετε για τον Μαθιό του σίριαλ Σασµός από τον πρωταγωνιστή που τον ενσαρκώνει; Ότι ο έρωτάς του είναι το φως του. Ο ίδιος, όµως, τον σπρώχνει και στο σκοτάδι. Ανάµεσα στα δύο, ισορροπεί το κινηµατογραφικής στόφας ταλέντο του ηθοποιού που βρέθηκε στον αφρό των ηµερών.

Φωτογραφία προφίλ συντάκτη Φωτεινή Σίμου
Φωτεινή Σίμου 05 Ιαν. 22
Δημήτρης Λάλος: «Βεντέτα έχω με τον εαυτό μου»
Cover Photo: Γιωργος Καπλανιδης/this is not another agency. Styling: Χρηστος Aλεξανδροπουλος. Grooming: Bασιλης Στρατηγος/this is not another agency. Ο Δημήτρης Λάλος φοράει ζιβάγκο, πουκάµισο, παντελόνι και παλτό, όλα Zara.

Έπειτα από πολλά χρόνια στο θεατρικό σανίδι και έχοντας τον δικό του θεατρικό χώρο, ύστερα από πολλές ώρες διδασκαλίας υποκριτικής και ένα βραβείο «Δηµήτρης Χορν» στο ενεργητικό του, ήρθε µια µεγάλη τηλεοπτική επιτυχία ώστε να γνωρίσουµε καλύτερα τον Δηµήτρη Λάλο. Ο ηθοποιός κουβαλάει στο άγριο, σκληρό πρόσωπό του τον καηµό µιας σφοδρής αγάπης που συνδιαλέγεται συνεχώς µε την εκδίκηση, το έρεβος, την αδικία, το ανεκπλήρωτο, τον πόθο, τις οικογενειακές και κοινωνικές επιταγές, αλλά και τη λύτρωση, η αναζήτηση της οποίας τον πετρώνει. Σασµό (συµφιλίωση) µε αυτή την αγάπη, δυσκολεύεται να κάνει. Ο Δηµήτρης Λάλος, όµως, έχει κάνει σασµό µε την ίδια τη ζωή.

Κύριε Λάλο, είναι βαρύ φορτίο ο ανεκπλήρωτος, ανείπωτος έρωτας όπως εκείνος που κουβαλάει ο Μαθιός στο σίριαλ;

«Έρως ανίκατε µάχαν». Ο έρωτας είναι σφοδρός, και όταν είναι και ανείπωτος, ναι, µπορεί να γίνει αβάσταχτο φορτίο.

Ο Μαθιός είναι βαρύ φορτίο για εσάς;

Είναι ένας σκοτεινός χαρακτήρας. Ο έρωτας τον φωτίζει και ταυτόχρονα τον σπρώχνει στα σκοτάδια.

Ποιο είναι το φως του;

Η αγάπη. Μια αγάπη χωρίς περιστροφές, χωρίς άνω τελεία, χωρίς «θα δούµε», «θέλω να το σκεφτώ», «δεν είναι οι κατάλληλες συνθήκες», «ναι, αλλά», «άστο καλύτερα». Είναι µια αγάπη άνευ όρων.

Καπαρντίνα, παντελόνι και µπλούζα, όλα Les Hommes, Eponymo E>More. Μποτάκια, tod’s, tod’s boutique.

Το δικό σας φως ποιο είναι;

Φως µου πρέπει να είναι η αγάπη. Αγάπη στον Θεό, στην οικογένειά µου, στους φίλους µου, στους συνεργάτες µου, στην τέχνη µου, σε εµένα τον ίδιο.

Για εσάς ποιο είναι το πιο βαρύ φορτίο;

Το καλλιτεχνικό αποτύπωµα που αφήνω στο πέρασµα του χρόνου. Ο χρόνος είναι αδυσώπητος απέναντι στις πράξεις µας. Μόνο το ήθος παραµένει αναλλοίωτο. Το σώµα µπορεί να σβήσει, το πνεύµα ποτέ.

Πιστεύετε στην εκδίκηση;

Υπάρχει, αλλά δεν την προάγω. Είναι ένα σκοτεινό µονοπάτι και καλύτερα να µην το διαβαίνεις συχνά.

Στις σκοτεινές δυνάµεις;

Δυο άλογα είµαστε. Ένα καλό και ένα κακό. Ένα σκοτεινό και ένα γεµάτο φως.

Πώς τις αποφεύγετε αυτές τις δυνάµεις;

Διαβάζοντας.

Οι µνήµες πολλές φορές νικούν το τώρα και καθορίζουν το µέλλον των ηρώων στον Σασµό. Είναι δύσκολο να οικοδοµήσει κανείς µια ισορροπηµένη σχέση µε το παρελθόν και τα σηµάδια που αυτό αφήνει;

Η µνήµη είναι η ταυτότητά µας. Αυτό που µας καθορίζει. Όταν αγαπήσεις έναν άνθρωπο, πρέπει να αγαπήσεις και τις µνήµες του. Έτσι οικοδοµείς ισορροπηµένες σχέσεις.

Νιώθετε ως δηµιουργός µεγαλύτερη ευθύνη για τον τρόπο που υποδύεστε έναν άντρα σήµερα;

Με ενδιαφέρει η ουσία του χαρακτήρα που υποδύοµαι. Η ουσία του ίδιου του ανθρώπου. Δεν ερευνώ τι είναι επίκαιρο σήµερα, αλλά τι είναι διαχρονικό.

Πιστεύετε ότι η αναπαράσταση προτύπων που προσφέρει ως δυνατότητα η τηλεόραση µπορεί να αξιοποιηθεί;

Η µυθοπλασία είναι ό,τι σπουδαιότερο έχει να προσφέρει η ανθρωπότητα. Η µνήµη και η γνώση της ανθρωπότητας βασίζεται στους µύθους. Αυτοί µας δίδαξαν τα πρώτα πράγµατα τότε, όταν η ανθρωπότητα ήταν ακόµα παιδί.

Σασµός είναι η συµφιλίωση. Εσείς µε τι έχετε κάνει σασµό στη ζωή σας;

Αυτό που νιώθω είναι πως καλά έφτασα έως εδώ. Το δαιµόνιό µου δεν µε µαλώνει. Έχω συµφιλιωθεί µε τη ζωή µου, προς το παρόν. Για το µέλλον παρακαλάω τους θεούς να µε φυλάξουν.

Είχατε κάποια εσωτερική, προσωπική βεντέτα µε τον εαυτό σας;

Φυσικά. Κάθε µέρα έχω.

Υπάρχει κάποια τέτοια βεντέτα µε την οποία δεν έχετε κάνει σασµό;

Βέβαια, πολλές.

Οι προσωπικές βεντέτες που έχουµε µε τους εαυτούς µας µπορούν να µας βοηθήσουν; Να µας εξελίξουν;

Όταν βάζουµε τον εαυτό µας σε µια ακραία θέση, το αποτέλεσµα είναι πάντα εποικοδοµητικό. Δεν υπάρχει εµπειρία που σου αφαιρεί γνώση. Καλή ή κακή, µια εµπειρία µπορεί να σου µάθει πολλά.

Το γεγονός ότι έχετε δικό σας θέατρο επηρεάζει τον τρόπο µε τον οποίο κάνετε θέατρο;

Πώς θα µπορούσε να µην το κάνει; Όταν έχεις θέατρο, αναγκαστικά γίνεσαι υπεύθυνος για πολλά πράγµατα και πάνω από όλα για τους ανθρώπους. Οι κινήσεις σου πρέπει να ελέγχονται δυο και τρεις φορές για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα πληγωθεί κανείς, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να φτάνεις την τέχνη σου στο πιο υψηλό επίπεδο που µπορείς.

Καπαρντίνα και µπλούζa, και τα δύο Les Hommes, Eponymo E>More.

Και ο ρόλος του δασκάλου; Τι είναι για εσάς;

Το µικρόβιο για διδασκαλία είτε το έχεις είτε όχι. Δεν είναι κάτι που επιλέγεις, κατά την γνώµη µου. Έρχεται και σε βρίσκει. Και µετά δεν µπορείς να κάνεις αλλιώς. Από τα πρώτα χρόνια που ασχολήθηκα µε την τέχνη της υποκριτικής, µε ενδιέφερε να ανακαλύψω τρόπους να µπορώ να επικοινωνήσω τη γνώση που εγώ ο ίδιος έχω καταλάβει. Έχω διαβάσει πολύ. Αλλά η βιβλιογραφία έχει ξεπεραστεί. Αυτά που διδάσκω είναι τα δικά µου συµπεράσµατα.

Σύµφωνα µε τη µέχρι τώρα πορεία σας στην τηλεόραση, τι πιστεύετε ότι µπορεί να προσφέρει αυτή σε έναν ηθοποιό εκτός από χρήµατα και αναγνωρισιµότητα;

Πείρα, δηµιουργικότητα, γνωριµίες, φιλίες, πάθη, λάθη, απογοητεύσεις και χαρές.

Η τοποθέτηση νέων ορίων στο θέατρο είναι το θετικό που προέκυψε µετά τις αποκαλύψεις των θυµάτων σεξουαλικής, σωµατικής και ψυχολογικής βίας;

Και όχι µόνο αυτό. Καιρός ήταν να καθαρίσει το θέατρο από τοξικούς ανθρώπους που εκµεταλλεύονται νέες και αθώες ψυχές προς όφελός τους. Καµία ανοχή. Καµία συγχώρεση. Αποκλεισµός σε επαγγελµατικό και προσωπικό επίπεδο. Όχι µόνο στο θέατρο, αλλά παντού.

Θα γίνει το θέατρο ένα πιο ασφαλές µέρος για όλους;

Το θέατρο ήταν, είναι και θα είναι ένα ασφαλές µέρος. Και για το σώµα και για την ψυχή. Γι’ αυτό ο κόσµος το αγαπάει χιλιάδες χρόνια τώρα.

Ως µπαµπάς ενός κοριτσιού, πώς νιώθετε γι’ αυτό τον κόσµο; Για τον τρόπο που αντιµετωπίζει τα κορίτσια;

Τα πράγµατα -και αυτό δεν είναι µόνο δική µου γνώµη- για την ανθρωπότητα πάνε προς το καλύτερο. Από τα ανθρώπινα δικαιώµατα µέχρι τις συνθήκες διαβίωσης. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πώς ζούσαµε 100 χρόνια πριν. Έτσι, είµαι ευτυχής που η κόρη µου ζει σε αυτή την εποχή και όχι σε κάποια άλλη. Οφείλουµε να αγαπάµε τα κορίτσια µας. Να τα προσέχουµε.

Στο µονόλογο Έκτορoς Κάθαρσις, τον οποίο σκηνοθετείτε και όπου πρωταγωνιστείτε, µας µιλάτε για τον Έκτορα, έναν ηττηµένο, έναν ατιµασµένο νεκρό. Τι είναι για εσάς ο Έκτορας; Ποιο βαρύ φορτίο κουβαλάει και θέλετε να µοιραστείτε µαζί του;

Συναντήθηκα ξανά µε το κείµενο του Οµήρου πριν από εννέα χρόνια περίπου. Την αγάπη µου για τον ποιητή µού την εµφύσησε ένας δάσκαλος στο σχολείο, ο Ανδρώνης Ανδρονίκος, τον οποίο επισκέφτηκα πρόσφατα για να τον ευχαριστήσω. Διαβάζοντας το έπος µε προσοχή, άρχισα να καταλαβαίνω ότι ο πραγµατικός ήρωας είναι ο Έκτορας. Αυτός είναι που υπερασπίζεται την πατρίδα του, τη γυναίκα του, τη µάνα του, τον πατέρα και τα αδέρφια του, τον λαό του. Έχω συρράψει στίχους της Ιλιάδας και έτσι, σε µορφή ραψωδίας, παρακολουθούµε την πορεία του ήρωα µέσα στο έπος.

Τι έχει να µας πει αυτός ο οµηρικός ήρωας σήµερα; Τι θέλετε να µας πείτε εσείς µέσα από αυτόν;

Ο Αισχύλος έλεγε πως τα έργα του είναι τα ψίχουλα από το τραπέζι του Οµήρου. Αυτό που µεταφέρει το έπος είναι ιστορίες ανδρείας, τιµής, τόλµης αλλά και αγάπης. Αξίες που είναι διαχρονικές σε όλη την πορεία του ανθρώπινου βίου. Δεν µένει παρά να τις διαβούµε.

Info: Το σίριαλ Σασµός προβάλλεται στον Alpha, το Έκτορoς Κάθαρσις παρουσιάζεται στο θέατρο Tempus Verum, ενώ ο Δηµήτρης Λάλος έχει σκηνοθετήσει τον Αντίνοο Αλµπάνη στο θεατρικό έργο Νιζίνσκι: Η προφητεία της Φωτιάς στον ίδιο χώρο. 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: