Αυτή είναι η ιδανική θερμοκρασία για να πλένουμε το πρόσωπό μας

Ανεξάρτητα από το τύπο της επιδερμίδας μας, η ιδανική θερμοκρασία παίζει καθοριστικό ρόλο.

ELLE Team 28 Ιουν. 22
Αυτή είναι η ιδανική θερμοκρασία για να πλένουμε το πρόσωπό μας

Με την άφιξη του καλοκαιριού παραδοσιακά οι περισσότερες από εμάς στρεφόμαστε σε μια πιο ελαφριά skincare ρουτίνα, αλλά και στα δροσερά ντους που δεν αντέχουμε τον χειμώνα εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών. Τα αποτελέσματα; Κι όμως η διαφορά στη θερμοκρασία έχει ευεργετική δράση για την επιδερμίδα.

Ενώ το ζεστό νερό μπορεί να είναι extra χαλαρωτικό, έχει επιπτώσεις στην επιδερμίδα μας, αυξάνοντας την πιθανότητα διαταραχής του δερματικού φραγμού, ευαισθητοποίησης και εξάρσεων. Κάπως έτσι, λοιπόν, τρεις ειδικοί στην περιποίηση της επιδερμίδας αναλύουν πώς πρέπει να φροντίζουμε σωστά το δέρμα μας και αναλύουν τις επιπτώσεις που προκαλεί η πολύ ζεστή θερμοκρασία.

Τι συμβαίνει στο δέρμα μας όταν πλένουμε το πρόσωπό μας με ζεστό νερό;

«Το ζεστό νερό μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό», προειδοποιεί ο GP και η δερματολόγος Faace Dr Sonia (Sonakshi Khorana). «Το ζεστό νερό αφαιρεί το σμήγμα, τα υγιή λίπη και τα έλαια (χοληστερόλη, λιπαρά οξέα, κεραμίδια), στοιχεία που είναι απαραίτητα για την υγεία του δέρματος. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του δερματικού φραγμού, ο οποίος αποτελεί την ικανότητα του δέρματός μας να προστατευτεί. Ο φραγμός της επιδερμίδας είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση της υγρασίας (γι’ αυτό το δέρμα μας δείχνει ζαρωμένο όταν κάνουμε ζεστό ντους) και, εάν προσβληθεί, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ευαισθησία και ερεθισμό. Το δέρμα γίνεται λιγότερο ικανό στο να διατηρεί την υγιή ισορροπία που χρειάζεται.

Αντίθετα, η χρήση χλιαρού νερού δεν αφαιρεί το σμήγμα, τα υγιή λίπη και τα έλαια που είναι απαραίτητα για την υγεία του δέρματος και επιτρέπει στον φραγμό του δέρματος να λειτουργεί σωστά, προστατεύοντας την επιδερμίδα. Έτσι το χλιαρό νερό ισοδυναμεί με λιγότερο κίνδυνο για ερεθισμό, της ευαισθησία και το δέρμα μας είναι λιγότερο ευάλωτο.

θερμοκρασία

Ποια θερμοκρασία είναι η καλύτερη για το πλύσιμο του προσώπου μας;

«Το χλιαρό νερό θα κάνει αποτελεσματική δουλειά για τον σχολαστικό καθαρισμό του δέρματος χωρίς να το ξηραίνει υπερβολικά», λέει χαρακτηριστικά ο Δρ Ross Perry και συνεχίζει: «Συμβουλεύω τους περισσότερους ανθρώπους να κάνουν διπλό καθαρισμό με χλιαρό νερό, καθώς αυτό δεν θα προκαλέσει ερεθισμούς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Αυτή η τελετουργία θα αφήσει το δέρμα μας έτοιμο για το επόμενο στάδιο της ρουτίνας περιποίησης. Ύστερα ρίξτε λίγο κρύο νερό καθώς αυτό θα βοηθήσει στο να εξαφανιστεί τυχών πρήξιμο και θα αφήσει το δέρμα μας ορατό ανανεωμένο. Πραγματικά δεν υπάρχει κανένας λόγος για να χρησιμοποιείτε πολύ ζεστό νερό στο δέρμα ».

Ωστόσο, ο Δρ Perry προειδοποιεί για κάτι: «Το πολύ κρύο νερό δεν είναι τόσο αποτελεσματικό για τον καθαρισμό του δέρματος και την απαλλαγή από τα βακτήρια και τη βρωμιά που υπάρχουν στο δέρμα από την προηγούμενη μέρα. Το χλιαρό νερό κάνει ακριβώς τη δουλειά που απαιτείται για τον καθαρισμό».

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρύο νερό για να μειώσουμε το πρήξιμο;

Το βασικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το κρύο νερό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως βήμα καθαρισμού, αλλά για να μειώσει το πρήξιμο και να καταπραΰνει τον ερεθισμό. Η βραβευμένη διασημότητα αισθητικός Ada Ooi εξηγεί γιατί: «Αν θέλετε να μειώσετε το πρήξιμο όταν ξυπνάτε, το κρύο νερό λειτουργεί καλά. Συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία στο πρόσωπο, γεγονός που μειώνει τη ροή του αίματος, μειώνει το πρήξιμο και μπορεί να ηρεμήσει τον ερεθισμό. Βοηθά επίσης στη σύσφιξη της όψης του δέρματος και στη μείωση της ερυθρότητας ή της φλεγμονής».

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: