Οι ανάγκες του δέρματος καθώς μεγαλώνουμε είναι αυξημένες. Αφού πατήσουμε τα 30 και φτάσουμε τα 40, η πιο ώριμη επιδερμίδα αναζητά περισσότερη φροντίδα, οι ρυτίδες είναι πιο ορατές όπως και η χαλάρωση, ενώ βλέπουμε διαρκώς τα ζυγωματικά να «στεγνώνουν».
Η περίοδος λίγο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον οργανισμό των γυναικών, κατ’ επέκταση και στην εμφάνισή τους. Οι αλλαγές αυτές αφορούν κυρίως τις αναπαραγωγικές ορμόνες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου, που διατηρεί την ποιότητα του δέρματος, των νυχιών, των μαλλιών και του βλεννογόνου. Με τις μεταβολές που παρατηρούνται στα επίπεδά τους, ενισχύονται τα σημάδια φθοράς. Ειδικότερα, η Δρ. Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, πλαστική χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS) αναφέρει τι μπορούμε να κάνουμε μετά τα 40+ που οι αλλαγές αυτές αρχίζουν να γίνονται ορατές:
Ενυδάτωση και σύσφιγξη προσώπου
Οι θεραπείες που στοχεύουν στην ενυδάτωση και τόνωση του δέρματος, μπορούν να εφαρμοστούν πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την εμμηνόπαυση. Γίνονται με τη χρήση ενέσιμων υλικών, όπως πολυβιταμίνες και ιχνοστοιχεία (μεσοθεραπεία) ενώ η τόνωση μπορεί να επιτευχθεί και με τη χρήση των ειδικών μηχανημάτων (λέιζερ, ραδιοσυχνότητες).
Δυσχρωμίες τέλος
Η αντιμετώπιση των πανάδων σε πρόσωπο και σώμα, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της παραγωγής μεγαλύτερης από τη φυσιολογική ποσότητας μελανίνης και γίνεται με μηχανήματα λέιζερ, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν σε συνδυασμό με ενέσιμες θεραπείες, για καλύτερο αποτέλεσμα.
Λέιζερ αποτρίχωση
Η αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας μπορεί να γίνει με τη χρήση μηχανημάτων λέιζερ.
Ρυτίδες έκφρασης
Επειδή το δέρμα αφυδατώνεται δημιουργούνται ευκολότερα ρυτίδες έκφρασης στο πρόσωπο και την περιοχή του λαιμού. Σε αυτήν την περίπτωση, τη λύση δίνουν οι μεσοθεραπείες αλλά και η βουτουλινική τοξίνη (μπότοξ).
Ενίσχυση αδύναμων μαλλιών
Για την ενδυνάμωση των μαλλιών μπορούν να εφαρμοστούν ενέσιμες θεραπείες και PRP (Platelet Rich Plasma). Σε περίπτωση που συνυπάρχει κάποια έλλειψη θρεπτικών στοιχείων, γίνεται PRP με αυξητικούς παράγοντες, συμβάλλοντας στη διατήρηση του τριχωτού της κεφαλής και της ποιότητάς του αλλά και επιτυγχάνοντας αναπαραγωγή.
Αποκατάσταση όγκου
Στην περίπτωση των βαθιών ρυτίδων και της απώλειας όγκου (π.χ. στα ζυγωματικά), εφαρμόζονται η αυτόλογη μεταμόσχευση λίπους (μεταφορά λίπους από το ίδιο το σώμα) ή έγχυση υαλουρονικού οξέος.