Αποτρίχωση στο μπικίνι: Είναι ασφαλής;

Σύμφωνα με νέα μελέτη όσοι απομακρύνουν την τριχοφυΐα από τη συγκεκριμένη περιοχή είναι πιο ευπαθείς σε δερματικές μολύνσεις.

Elle 21 Μαρ. 13
Αποτρίχωση στο μπικίνι: Είναι ασφαλής;
Μια νέα έρευνα συνδέει την ολική αποτρίχωση στο μπικίνι (τη λεγόμενη βραζιλιάνικη ή full μπικίνι) με την εμφάνιση μολυσματικής τερμίνθου. Πρόκειται για δερματική πάθηση η οποία μοιάζει με βλατίδες (σπυράκια) που μεγαλώνουν και μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, αλλά και με την κοινή χρήση πετσέτας, γι' αυτό εξάλλου εντοπίζεται σε παιδιά και ενήλικες.

Ειδικότερα, ερευνητές σε ιδιωτική κλινική στη Γαλλία σκέφτηκαν να εξετάσουν κατά πόσον η αποτρίχωση στο μπικίνι μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση της μόλυνσης. Από τους 30 ασθενείς (6 γυναίκες και 24 άντρες) που επισκέφτηκαν την κλινική την περίοδο 2011-2012, το 93% είχαν κάνει αποτρίχωση στην περιοχή με διάφορους τρόπους (70% με ξυράφι, 13% με ψαλίδι, 10% με κερί). Το 1/3 των ασθενών μάλιστα είχε και μια ακόμα δερματική πάθηση (π.χ. κονδυλώματα) εκτός από μολυσματική τέρμινθο.

Στη μελέτη που αναμένεται να δημοσιευτεί σύντομα στην επιστημονική έκδοση Sexually Transmitted Infections, οι ερευνητές αποκαλύπτουν ότι  υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην αποτρίχωση και τη μόλυνση, αλλά ακόμη δεν έχει αποδειχθεί. Για να γίνει αυτό, πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες μελέτες με περισσότερους συμμετέχοντες και ομάδες αναφοράς (δηλαδή με ανθρώπους που κάνουν αποτρίχωση, αλλά δεν παρουσιάζουν κάποιο δερματικό πρόβλημα).

Παρ΄ όλα αυτά γιατροί που δεν εμπλέκονται στη συγκεκριμένη έρευνα τονίζουν πως έχει εξακριβωθεί στην πράξη ότι η αποτρίχωση στην περιοχή του εφηβαίου μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες δερματικής μόλυνσης. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι αμυχές στην επιδερμίδα που μπορούν να συμβούν κατά την αποτρίχωση (π.χ. με ξυράφι) διευκολύνουν τη μετάδοση ιών.

Ο δρ Τζόναθαν Ζένιλμαν, επικεφαλής στο τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων στο ιατρικό κέντρο Johns Hopkins Bayview, δήλωσε ότι ο ιός του έρπη μεταφέρεται πιο εύκολα αν υπάρχει κάποιο τραύμα στο δέρμα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Από την άλλη, η δρ Μαίρη Γκέιλ Μερκούριο, επίκουρη καθηγήτρια στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, ανέφερε ότι βλέπει συχνά ασθενείς με μολυσματική τέρμινθο που τυχαίνει να κάνουν αποτρίχωση στην περιοχή. Η ίδια λέει χαρακτηριστικά: «Τους συμβουλεύω να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ξυράφι γιατί η συγκεκριμένη διαδικασία συμβάλλει στην εξάπλωση του ιού». 

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζουμε για την πάθηση; Όπως επισημαίνει η δερματολόγος Έλενα Τασούλα, «η θεραπεία γίνεται με διαθερμοπηξία, λέιζερ, κρυοθεραπεία, απόξεση ή τοπικά με εφαρμογή υπεροξειδίου του καλίου. Με την αποτρίχωση διαπιστώνουμε ότι οι βλάβες μεταφέρονται και σε άλλα σημεία του δέρματος, γι' αυτό το πρόβλημα πρέπει να λύνεται άμεσα».

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: