Αρώματα χωρίς αλκοόλ: Η νέα τάση που έχει ως βάση το νερό

Η νέα διάσταση στην αρωματοποιία.

Νίνα Μουσούρη 29 Σεπ. 22
Αρώματα χωρίς αλκοόλ: Η νέα τάση που έχει ως βάση το νερό

Ενώ τα αρώματα με βάση το νερό έκαναν την εμφάνισή τους τώρα τελευταία, τα αρώματα χωρίς αλκοόλ δεν είναι κάτι εντελώς καινούργιο. Αν ανατρέξουμε πίσω στο 2014, μπορούμε να σταθούμε στην αναβίωση της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Buly 1803 και τη δημιουργία του πρώτου αρώματος με βάση το νερό, το Eau Triple. Έκτοτε, όλο και περισσότερα αρώματα χωρίς αλκοόλ έκαναν την εμφάνισή τους για να μας χαρίσουν μια υπέροχη εσάνς.

Τι ακριβώς είναι όμως, τα αρώματα χωρίς αλκοόλ; Όπως υποδηλώνει το όνομα τους δημιουργούνται χρησιμοποιώντας στη βάση τους νερό και όχι αλκοόλ για την απόσταξη αρωματικών ελαίων. Το αποτέλεσμα; Ένα άρωμα που μπορεί να είναι πιο διακριτικό, αλλά μυρίζει πιο φυσικό από τα αρώματα με βάση το αλκοόλ που μπορούν να περιέχουν συνθετικά.

Επιπλέον, τα αρώματα με βάση το αλκοόλ έχουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά που χρειάζεται λίγο χρόνο προτού μπορέσουμε να μυρίσουμε σωστά τις νότες, ενώ από την άλλη τα αρώματα με έλαια, έχουν μια πιο πλούσια ερμηνεία της μυρωδιάς, αν και εξακολουθούν να μυρίζουν πιο ελαφριά επειδή βασίζονται στη ζεστασιά του δέρματος για να εξατμιστεί το άρωμα.

Μάλιστα, δεδομένου ότι το νερό και το λάδι δεν αναμειγνύονται καλά, η δημιουργία αρωμάτων με βάση το νερό απαιτεί συνήθως ειδικές τεχνικές γαλακτώματος. Για παράδειγμα η σχεδιάστρια μόδας και ιδρυτής της ομώνυμης μάρκας αρωμάτων της, Behnaz Sarafpour, δημιούργησε τα τρία της αρώματα με βάση το νερό – το Pure Rose, το Pure Neroli και το Pure Jasmine – μέσω μιας διαδικασίας όπου τα φρεσκοκομμένα λουλούδια αποστάζονται με ατμό. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκύπτει ένα ελαφρύ φυσικό άρωμα που περιέχει μικρές ποσότητες αιθέριων ελαίων των λουλουδιών χωρίς τη χρήση συνθετικών γαλακτωματοποιητών», λέει χαρακτηριστικά η ίδια.

αρώματα

Σήμερα, το νεότερο άρωμα του Dior, το J’adore Parfum d’Eau, είναι το τελευταίο άρωμα με βάση το νερό που λανσαρίστηκε στην αγορά, το οποίο δημιουργήθηκε μέσω μιας τεχνικής νανογαλακτώματος όπου το νερό και τα έλαια λουλουδιών αναμειγνύονται υπό εξαιρετικά υψηλή πίεση. Το αποτέλεσμα είναι ένα απαλό άρωμα που αγκαλιάζει διακριτικά το δέρμα.

Μπορούμε να βρούμε πολλές διαφορετικές νότες σε αρώματα χωρίς αλκοόλ, αλλά ο κοσμετολόγος και χημικός, Ginger King, λέει ότι τα πιο δημοφιλή αρώματα που πιθανότατα θα συναντήσουμε περιλαμβάνουν λουλουδένιες και φρουτώδεις νότες, οι οποίες είναι πιο ελαφριές αλλά χαρακτηριστικές.

Σε κάθε περίπτωση αξίζει να σημειωθεί ότι τα αρώματα χωρίς αλκοόλ είναι ιδανικά για άτομα με ευαίσθητο δέρμα, καθώς η προσθήκη αλκοόλης ή άλλων συνθετικών συστατικών θα μπορούσε να προκαλέσει ερεθισμό. Έτσι, τα αρώματα με βάση το νερό είναι ασφαλή για όσους μπορεί να είναι αλλεργικοί στα συνθετικά αρώματα.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι συνεχίζουν να είναι πιο ανοιχτόχρωμα, κάτι που λέει ο King τα κάνει ιδανικά για όσους αναζητούν ένα παρατεταμένο άρωμα. Αλλά μην αφήσετε το απαλό άρωμα να σας ξεγελάσει. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν διαρκούν τόσο πολύ όσο ένα άρωμα με βάση το αλκοόλ ή το λάδι. Αν και τα περισσότερα αρώματα περιέχουν οινόπνευμα, έτσι ώστε το άρωμά τους να έχει μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής, υποστηρίζεται ότι και ένα άρωμα με βάση το νερό μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

Οι 2 αγαπημένες μας επιλογές τώρα!

αρώματα

Άρωμα χωρίς αλκοόλ με βάση το νερό, J’adore Parfum d’Eau, DIOR.

αρώματα

Αρωματικό νερό, Shea Baby Soft Fragranced Water, L’Occitane.

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: