Μπορεί ο καφές να προκαλέσει την εμφάνιση ακμής στην επιδερμίδα μας;

Τι σχέση μπορεί να έχει άραγε ο καφές με την εμφάνισή ακμής;

Νίνα Μουσούρη 20 Νοε. 22
Μπορεί ο καφές να προκαλέσει την εμφάνιση ακμής στην επιδερμίδα μας;

Όταν μιλάμε για ακμή, πολλές φορές έχουμε σκεφτεί το πόσο υπέροχο θα ήταν να γνωρίζουμε ποια είναι πραγματικά η αιτία που την προκαλεί. Έτσι θα μπορούσαμε να επικεντρωθούμε σε αυτή για να βρούμε την αποτελεσματική θεραπεία που θα σώσει την επιδερμίδα μας. Ωστόσο, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στα ξεσπάσματα ακμής. Οι ορμόνες, ο τρόπο ζωής ακόμα και η διατροφή μας, είναι μόνο μερικοί από αυτούς. Με τον καφέ, όμως, τι γίνεται; Μπορεί να οδηγήσει στο να εμφανίσουμε ακμή;

Το αν ο καφές μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ακμής ή όχι δεν έχει μια ξεκάθαρη απάντηση. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές αιτίες, οι οποίες μπορούν να ευθύνονται έμμεσα με την ακμή και έχουν σχέση με το καφέ μας. Μπερδεύτηκες; Θα σου εξηγήσουμε αμέσως τι εννοούμε.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι ο ίδιος ο καφές μπορεί να προκαλέσει άμεσα ακμή. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο τρόπος που καταναλώνεται ο καφές μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε ακμή », δηλώνει χαρακτηριστικά ο δερματολόγος Ramya Garlapati, M.D.

Ανάλογα με το πώς αντιδρά το σώμα μας στην καφεΐνη, τον τρόπο που την καταναλώνουμε την ποσότητα που κ.λπ., όλα αυτά μπορούν να καθορίσουν την απάντηση.

Ο καφές προκαλεί άγχος

Δεδομένου ότι η κατανάλωση καφεΐνης απελευθερώνει αδρεναλίνη, μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε νευρικοί και ανήσυχοι. Η καφεΐνη μπορεί επίσης να αυξήσει την κορτιζόλη -την ορμόνη του στρες- τόσο σε κατάσταση ηρεμίας όσο και σε περιόδους υψηλού στρες, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει. Ωστόσο, για όσους καταναλώνουν τακτικά καφέ, αυτή η απότομη αύξηση θα είναι λιγότερο σημαντική από εκείνη/εκείνον που πίνουν καφεΐνη περιστασιακά.

Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης πυροδοτούν μια αλυσιδωτή αντίδραση στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της ενεργοποίησης των σμηγματοκυττάρων, των επιθηλιακών κυττάρων που παράγουν σμήγμα—το κηρώδες, λιπαρό υλικό που προστατεύει το δέρμα. Ωστόσο, όταν η παραγωγή σμήγματος αυξάνεται υπερβολικά, αυτό συνδέεται με την ακμή. Συνοψίζοντας, η καφεΐνη μπορεί να διεγείρει το στρες, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή σμήγματος και πιο αργή επούλωση των πληγών, με αποτέλεσμα περισσότερα ξεσπάσματα που διαρκούν περισσότερο και ουλές που δεν φεύγουν εύκολα.

καφές

Το πόσο καφέ πίνουμε  μέσα στην ημέρα μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση ακμής

Ένα φλιτζάνι καφέ πιθανότατα δεν πρόκειται να βάλει το σώμα μας σε κατάσταση ακραίου στρες, αν και για μερικούς ανθρώπους – αυτούς που είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη, σίγουρα μπορεί ακόμα και αυτό. Σε κάθε περίπτωση το πόσο καφέ μπορούμε να καταναλώσουμε χωρίς να αισθανόματσε τις αρνητικές παρενέργειες εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του ρυθμού μεταβολισμού. Ωστόσο, ο στόχος παραμένει πάντα κοινός και είναι να περιοριστούν οι παρενέργειες της υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης.

Ο καφές μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο μας άρα και την επιδερμίδα μας

Η καφεΐνη πράγματι μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο μας – κάτι που μερικές φορές είναι το σημαντικό – καθώς η καφεΐνη βοηθά να ξυπνήσει ο εγκέφαλος και να τον κρατήσει σε εγρήγορση, δύο πράγματα απαραίτητα για πολλούς από εμάς για να ανταπεξέλθουμε σε ένα βαρύ πρόγραμμα. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μιας δόσης καφεΐνης (συγκεκριμένα 400 mg7 σε αυτή τη μελέτη) έως και έξι ώρες πριν από τον ύπνο έχει «σημαντικές διαταραχές» στον ύπνο μας.

Όχι μόνο μπορεί να αντιμετοπίσουμε μεγαλύτερο πρόβλημα στο να αποκοιμηθούμε, αλλά η μελέτη δείχνει πως η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει και τον καταδεικνύει διακοπτόμενο ύπνο. Έτσι, η έλλειψη ύπνου υψηλής ποιότητας θα αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία, όπως γνωρίζουμε, μπορεί να εκδηλωθεί με περισσότερη παραγωγή σμήγματος και περισσότερες δερματικές “εκρήξεις”. Ακόμα κι αν δεν έχουμε συνήθως δέρμα με τάση για ακμή, η έλλειψη ύπνου μπορεί να συμβάλει σε αυτό που οι δερματολόγοι αναφέρουν ως «περιστασιακή ακμή».

Η προσθήκη ζάχαρης στο καφέ μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ακμής

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), μια δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερα σπυράκια. Σε μια μελέτη, 2.258 ασθενείς τέθηκαν σε δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, αρχικά για να μελετήσουν την απώλεια βάρους. Ως δευτερεύον αποτέλεσμα ήταν ότι αυτή η δίαιτα μείωσε επίσης την ακμή τους, με το 87% των ασθενών να λένε ότι είχαν λιγότερη ακμή και το 91% να λένε ότι χρειάζονται λιγότερα φάρμακα για την ακμή.

Cover photo: Unsplash

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: