Εσύ γνωρίζεις πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεις τη βούρτσα των μαλλιών σου και γιατί;

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάς αυτή τη συνήθεια και πώς θα κάνεις σωστά το καθαρισμό της βούρτσας σου.

Νίνα Μουσούρη 26 Μαΐ. 23
Εσύ γνωρίζεις πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεις τη βούρτσα των μαλλιών σου και γιατί;

Νομίζω ότι η βούρτσα για τα μαλλιά μας είναι ένα από τα beauty items που υπάρχει σταθερά στη καθημερινότητά μας. Ποια δεν χτενίζει τα μαλλιά της; Όλες μας, ωστόσο η ερώτηση σε αυτό το σημείο είναι μια: Καθαρίζουμε όλες τη βούρτσα των μαλλιών μας και αν ναι, το κάνουμε με τη συχνότητα που πρέπει;

Κι όμως μιλάμε για μια διαδικασία, η οποία είναι πολύ σημαντική. Το να καθαρίζουμε τη βούρτσα των μαλλιών μας δεν βοηθά μόνο στο να απομακρύνουμε τις τρίχες που μπλέκονται σε αυτήν, αλλά και ότι άλλο εγκλωβίζεται εκεί όπως: τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, υπολείμματα από τα διάφορα προϊόντα μαλλιών, που χρησιμοποιούμε στη καθημερινότητά μας, έλαια από το τριχωτό της κεφαλής, τυχών πιτυρίδα και πολλά πολλά άλλα, τα οποία αν τα σκεφτούμε ένα ένα μας κάνουν να μην ξεχνάμε τον καθαρισμό της κάθε βούρτσας που χρησιμοποιούμε.

Όταν χτενίζουμε τα μαλλιά μας, όλα αυτά συσσωρεύονται στη βούρτσα μας και με κάθε χτένισμα, αν δεν κάνουμε το καθαρισμό που απαιτείται, επιστρέφουν ξανά στο τριχωτό της κεφαλής, γεγονός που φυσικά επηρεάζει και την υγεία των μαλλιών μας.

Συγκεκριμένα, όταν δεν πλένουμε τη βούρτσα μας, μπορεί να προκληθεί ανισορροπία στο μικροβίωμα του τριχωτού της κεφαλής κάτι που μπορεί να οδηγήσει στη συνέχεια σε παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής όπως πιτυρίδα και μολύνσεις του τριχωτού της κεφαλής που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών.

βούρτσα

Πόσο συχνά χρειάζεται να καθαρίζουμε τη βούρτσα των μαλλιών μας;

Αν χρησιμοποιούμε τη βούρτσα μας σε καθημερινή βάση- όλες το κάνουμε αυτό- τότε θα πρέπει να την καθαρίζουμε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Αντίθετα, αν κάποια από τις βούρτσες μα την χρησιμοποιούμε περιστασιακά για να πετύχουμε κάποια συγκεκριμένα χτενίσματα, τότε έχουμε την δυνατότητα να την καθαρίζουμε μια φορά το μήνα. Ωστόσο, σημαντικό κριτήριο για το πόσο συχνά πρέπει ν καθαρίζουμε τις βούρτσες μας, είναι και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα μαλλιά μας, δηλαδή αν έχουμε πιτυρίδα, λιπαρές ρίζες ή πόσα πολλά προϊόντα εφαρμόζουμε καθημερινά σε αυτά. Γι’ αυτό όπως προαναφέραμε, η μια φορά την εβδομάδα είναι η ιδανική συχνότητα.

Πώς θα κάνουμε τον καθαρισμό της

Για να κάνουμε σωστά το καθαρισμό της βούρτσας μας, θα χρειαστούμε:

  • Αντιβακτηριακό σαπούνι ή σαμπουάν
  • Μια καθαρή πετσέτα
  • Ζεστό νερό

Το πρώτο βήμα είναι να αφαιρέσουμε όλες τις τρίχες που υπάρχουν πάνω σε αυτή. Ύστερα εφαρμόζουμε το σαπούνι και τρίβουμε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούμε είτε να χρησιμοποιήσουμε σαπούνι ή σαμπουάν, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας και τον τύπο της βούρτσας, που χρησιμοποιούμε. Σε περίπτωση, λοιπόν, που επιλέξουμε σαμπουάν, φροντίζουμε να είναι χωρίς θειικά άλατα για να προστατεύσουμε τις τρίχες της βούρτσας μας.

Εάν είναι κατασκευασμένη από μέταλλο ή πλαστικό, μπορούμε να την βυθίσετε σε σαπουνόνερο για 15 λεπτά.

Αφού η βούρτσα μας είναι υγρή και καλυμμένη με σαπούνι, ήρθε η ώρα να τρίψουμε. Γι’ αυτό μπορούμε είτε να χρησιμοποιήσουμε μια παλιά οδοντόβουρτσα ή να πάρουμε ειδικό εργαλείο για τον καθαρισμό της βούρτσας. Τρίβουμε για λίγα λεπτά και μετά ξεπλένουμε με ζεστό νερό μέχρι να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει μείνει καθόλου σαπούνι. Τέλος την αφήνουμε να στεγνώσει εντελώς πριν τη χρησιμοποιήσουμε. Ιδανικά χρησιμοποιούμε και μια πετσέτα για να απορροφήσει την υπερβολική υγρασία και μετά την αφήνουμε να στεγνώσει μόνη της στον αέρα.

Cover photo: iStock

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: