Μαλλιά: ολική επαναφορά

Ποιός είπε ότι η πιτυρίδα, η τριχόπτωση και η ξηροδερμία είναι μόνο αντρική υπόθεση; Ακόμα και οι γυναίκες υποφέρουν από τα ίδια προβλήματα!
Ποιός είπε ότι η πιτυρίδα, η τριχόπτωση και η ξηροδερμία είναι μόνο αντρική υπόθεση; Ακόμα και οι γυναίκες υποφέρουν από τα ίδια προβλήματα!
Ποιός είπε ότι η πιτυρίδα, η τριχόπτωση και η ξηροδερμία είναι μόνο αντρική υπόθεση; Ακόμα και οι γυναίκες υποφέρουν από τα ίδια προβλήματα!
Αποκτήστε υγιή και λαμπερά μαλλιά επενδύοντας για την καθημερινή τους περιποίηση σε εξειδικευμένα προιόντα θρέψης και ακολουθώντας έξυπνες συμβουλές αναζωογόνησης για κάθε πρόβλημα.

Elle 02 Δεκ. 11
Μαλλιά: ολική επαναφορά

Ποιος είπε ότι η πιτυρίδα, η τριχόπτωση και η ξηροδερμία είναι μόνο αντρική υπόθεση; Και οι γυναίκες υποφέρουμε από τα ίδια προβλήματα, αφού οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, η μόλυνση του περιβάλλοντος και το άγχος αφήνουν τα σημάδια τους και στα δικά μας μαλλιά. Μια ισορροπημένη, πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία διατροφή, αλλά και η φροντίδα με τα κατάλληλα προϊόντα υπόσχονται να καταπολεμήσουν τους αόρατους εχθρούς που χαλάνε την εικόνα τους και κατ’ επέκταση και τη διάθεσή μας.
 

Ξηροδερμία
Με τον ίδιο τρόπο που η επιδερμίδα του προσώπου και του σώματος αφυδατώνεται, έτσι και το υδρολιπιδικό φιλμ του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να διαταραχτεί προκαλώντας ξηροδερμία. Συμπτώματα όπως ερεθισμός ή αίσθηση φαγούρας κάνουν την εμφάνισή τους, ενώ τα μαλλιά γίνονται άγρια και θαμπά και χρειάζονται εντατική ενυδάτωση και θρέψη.

Tips αντιμετώπισης
Αναζητήστε απαλές φόρμουλες με ήπιους καθαριστικούς παράγοντες που δεν ερεθίζουν το δέρμα, ενώ καλό είναι μία με δύο φορές την εβδομάδα, πριν λουστείτε, να απλώνετε λίγο λάδι σε όλο το μήκος των μαλλιών. Αποφύγετε τη χρήση προϊόντων styling, τα οποία «κάθονται» στις ρίζες, και φροντίστε όταν στεγνώνετε τα μαλλιά σας να ρυθμίζετε το σεσουάρ στη μέτρια σκάλα θερμότητας κρατώντας το σε απόσταση. Τέλος προτιμήστε χλιαρό νερό και όχι πολύ ζεστό όταν λούζεστε.

Πιτυρίδα
Το τριχωτό της κεφαλής αποτελείται από κερατινοκύτταρα, όπως άλλωστε και το υπόλοιπο δέρμα μας, τα οποία ανανεώνονται με τη διαδικασία της απολέπισης. Σε μερικές περιπτώσεις όμως η παραπάνω φυσιολογική λειτουργία γίνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Αυτό οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες (αυξημένο στρες) ή περιβαλλοντικούς (ατμοσφαιρική ρύπανση), καθώς και στη δράση ενός μικροοργανισμού, του μύκητα Malassezia, ο οποίος υπάρχει στον οργανισμό μας. Έτσι εμφανίζεται η πιτυρίδα που εκδηλώνεται με δύο μορφές: την ξηρή, όταν οι λευκές νιφάδες πέφτουν πάνω στα ρούχα μας, και τη λιπαρή, όταν μένουν πάνω στο δέρμα του κεφαλιού.

Tips αντιμετώπισης
Ένα αντιπιτυριδικό σαμπουάν με αντιμικροβιακή και κερατολυτική δράση θα σας βοηθήσει να… καθαρίσετε εύκολα και γρήγορα. Κατά το λούσιμο αφήνετε το σαμπουάν λίγα λεπτά να δράσει στις ρίζες των μαλλιών και στη συνέχεια κάνετε με τα δάχτυλα ήπιες κινήσεις μασάζ. Αν το πρόβλημα είναι σοβαρό και επίμονο, αναζητήστε τη λύση σε μια εξειδικευμένη αγωγή που θα σας προτείνει ο δερματολόγος σας.

Τριχόπτωση
Καθημερινά χάνουμε περίπου 80 με 100 τρίχες. Αυτές ωστόσο αναπληρώνονται φυσιολογικά, αφού στη θέση τους βγαίνουν νέες. Όταν όμως ο ρυθμός απώλειας είναι ταχύτερος από εκείνον της ανανέωσης, τότε μιλάμε για τριχόπτωση. Αν οι λόγοι που την προκαλούν είναι το στρες ή οι ορμονικές διαταραχές, πρόκειται για τη λεγόμενη αντιδραστική. Αν εμφανίζεται κατά την άνοιξη ή το φθινόπωρο, χαρακτηρίζεται εποχιακή, ενώ η χρόνια είναι εκείνη που διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες.

Tips αντιμετώπισης
Όσον αφορά την εποχιακή, ένα κούρεμα στις άκρες των μαλλιών, σε συνδυασμό με τη χρήση εξειδικευμένων προϊόντων που την καταπολεμούν και μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και αμινοξέα, αρκεί για να ξαναγίνουν τα μαλλιά σας πλούσια και δυνατά. Για τις υπόλοιπες δύο περιπτώσεις καλό είναι να κάνετε εξετάσεις αίματος για να ελέγξετε τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό σας, καθώς και να επισκεφτείτε δερματολόγο. Εκείνος στη συνέχεια θα σας προτείνει φαρμακευτικές αγωγές οι οποίες διεγείρουν τη λειτουργία των κυττάρων του τριχοθύλακα και ευνοούν την ανάπτυξη της τρίχας.

Λιπαρότητα
Το συγκεκριμένο πρόβλημα συνήθως είναι κληρονομικό. Και αν μέχρι σήμερα προσπαθούσαμε να το κρύψουμε πιάνοντας τα μαλλιά μας σε σινιόν μπαλαρίνας ή σφιχτή αλογοουρά, ήρθε η ώρα να τα αφήσουμε ελεύθερα… Και επιπλέον να τους χαρίσουμε αέρινη κίνηση και φρεσκολουσμένη όψη για μεγαλύτερο διάστημα.

Tips αντιμετώπισης
Αποφύγετε το καθημερινό λούσιμο και αναζητήστε σαμπουάν και κοντίσιονερ με ανάλαφρη σύνθεση, τα οποία ελέγχουν την υπερβολική έκκριση σμήγματος, ρυθμίζουν τη λιπαρότητα, προστατεύουν την ισορροπία του δέρματος του κεφαλιού και δεν βαραίνουν τα μαλλιά. Επίσης φροντίστε όταν λούζεστε να εφαρμόζετε το σαμπουάν με πολύ απαλές κινήσεις και σε μικρή απόσταση από τις ρίζες, έτσι ώστε να μη διεγείρονται οι σμηγματογόνοι αδένες.
 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: