Οι μέλισσες, η ομορφιά και η σωτηρία του πλανήτη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαίου με απόφαση του OHE η Apivita μας μύησε στον μαγικό τους κόσμο σε ένα sustainability trip στην Σέριφο που τα είχε όλα.

Ροζίνα Κουρή 01 Ιουν. 23
Οι μέλισσες, η ομορφιά και η σωτηρία του πλανήτη

Εσύ ξέρεις ότι οι μέλισσες είναι οι θεματοφύλακες της φύσης; Ο Albert Einstein είχε πει κάποτε: «Aν τυχόν οι μέλισσες εκλείψουν, το ανθρώπινο είδος δεν θα αργήσει να τις ακολουθήσει». Και είχε δίκιο. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι μέλισσες κατοικούν στον πλανήτη μας περισσότερα από 100 εκατομμύρια χρόνια. Πρόκειται για τα έντομα που ευθύνονται για το 60-70% της γονιμοποίησης των φυτών, αφού με την καθημερινή τους εργασία επικονιάζουν το 70% των φυτικών ειδών.

ομορφιά

Κατά συνέπεια, συμβάλλουν στη γονιμοποίηση 40.000 ειδών φυτών παγκοσμίως και σε αυτές οφείλουμε το 1/3 της τροφής που απολαμβάνουμε καθημερινά στο τραπέζι μας. Η συνεχής μείωση του πληθυσμού τους, λοιπόν, απασχολεί ολοένα και πιο σοβαρά την επιστημονική κοινότητα, καθώς η εξαφάνισή τους θα συνιστούσε απειλή για μεγάλο μέρος της ζωής στον πλανήτη.

ομορφιά

To αγαπημένο ελληνικό brand φυσικών καλλυντικών APIVITA, τα αρχικά του οποίου προέρχονται από τις λατινικές λέξεις Apis (μέλισσα) και Vita (ζωή), στοχεύοντας σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον ήδη από την ίδρυσή του το 1979, οργάνωσε ένα μοναδικό ταξίδι στο παρθένο νησί των Κυκλάδων, τη Σέριφο, με σκοπό να ενώσουμε όλοι τις φωνές και τις δυνάμεις μας και να μεταφέρουμε όσο πιο μακριά γίνεται το μήνυμα της ανάγκης για την προστασία των μελισσών. Γίναμε, λοιπόν, μελισσοκόμοι για μια μέρα, επισκεφτήκαμε και εργαστήκαμε στο πρότυπο βιολογικό μελισσοκομείο του Νίκου Κοκολάκη στο νησί, ενώ παρακολουθήσαμε διακριτικά στο Δημοτικό Σχολείο Σερίφου το πρώτο Bee School που διοργανώθηκε στη νησιωτική
Ελλάδα από την APIVITA και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα The Bee Camp με στόχο να μεταδοθεί το μήνυμα «Save The Bees» στη νέα γενιά.  Αξιοσημείωτη βέβαια είναι η συνολική συνεισφορά της APIVITA για τις μέλισσες: Είναι μέλος του οργανισμού 1% for the Planet, ενώ για όλο τον μήνα Μάιο, η εταιρεία δεσμεύεται να επιστρέψει το 100% των πωλήσεων της σειράς Beesentials Oils παγκοσμίως σε δράσεις για την προστασία και την ανάδειξη της σημασίας της μέλισσας για το οικοσύστημα.

ομορφιά

“Το super market της μέλισσας” όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοκολάκης στην ξενάγηση που μας εκανε στο μελισσοκομείο του στο Κυκλαδίτικο νησί.

Ξέρεις ότι….

…20.000 μέλισσες επισκέπτονται 50 με 70 εκατομμύρια λουλούδια την ημέρα;

ομορφιά

Ξέρεις ότι….

…οι μέλισσες δεν κοιμούνται ποτέ;

ομορφιά

Ξέρεις ότι….

…κάθε μέλισσα διανύει 800 χλμ. στη ζωή της;

ομορφιά

Ξέρεις ότι….

…τα φτερά της μέλισσας χτυπούν 11.400 φορές το λεπτό;

ομορφιά

Ξέρεις ότι….

…η βασίλισσα μπορεί να γεννήσει έως και 2.500 αυγά την ημέρα;

ομορφιά

Ξέρεις ότι….

…600 μέλισσες εργάζονται 20 μέρες για να παράξουν 1 κιλό μέλι;

ομορφιά

Εδώ, ο Νίκος Κοκολάκης μας ξεναγεί στο πρότυπο βιολογικό μελισσοκομείο του στη Σέριφο στο οποίο υπηρετεί με την καθημερινή του εργασία τις μέλισσες.

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: