Follow us

Search

Όμορφα πέλματα χωρίς ψεγάδια

Απαλλαγείτε από τους κάλους και τις σκληρές επιφάνειες στα πόδια και φορέστε τα πιο ωραία πέδιλα της εποχής. Ποιες είναι οι καλύτερες θεραπείες και γιατί πρώτα πρέπει να απευθυνθείτε σε δερματολόγο;

Μόλις αγοράσατε τα υπέροχα παπούτσια που θέλατε για μια ανανεωμένη καλοκαιρινή εμφάνιση και ανυπομονείτε να τα φορέσετε. Με ποιο τρόπο όμως θα απαλλαγείτε από τους κάλους, που χαλούν την εικόνα των ποδιών σας; Όπως επισημαίνει η δερματολόγος Λία Παπαθανάκου, η πρώτη κίνηση πρέπει να είναι η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής, καθώς ο γιατρός θα κάνει τη διάγνωση του προβλήματος και αναλόγως θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. «Στις μισές περιπτώσεις ο κάλος οφείλεται σε υπερκεράτωση, την οποία προκαλούν συνήθως τα λάθος παπούτσια για την ανατομία του ποδιού ή τα ψηλοτάκουνα, με αποτέλεσμα να ασκείται πίεση στα μικρά δάχτυλα και να δημιουργείται μια σκληρή επιφάνεια στο δέρμα. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις ο κάλος προκαλείται από τον ιό της μυρμηγκιάς, ο οποίος μπορεί να έχει μεταφερθεί, π.χ., από το κολυμβητήριο όταν κάποιος περπατά με γυμνά πόδια. Με τα χρόνια η μυρμηγκιά αναπτύσσεται δημιουργώντας σκληρό, πεπαχυμένο δέρμα. Η διάγνωση του προβλήματος γίνεται με την κλινική εξέταση στο μεγεθυντικό φακό». Ακόμα, εφόσον συνυπάρχει με ξηροδερμία, το πρόβλημα μπορεί να υποκρύπτει και την απαρχή εκζέματος ή ψωρίασης. Σε κάθε περίπτωση, η ειδικός προτείνει τις εξής λύσεις:   

Οι θεραπείες
Κρυοθεραπεία:
Η ειδικός εφαρμόζει υγρό άζωτο στο δέρμα της ασθενούς ανά είκοσι μέρες. Χρειάζονται περίπου 2-3 συνεδρίες. Το κόστος της συνεδρίας στην αγορά είναι περίπου € 100.
Κερατολυτικά διαλύματα: Αυτή η μέθοδος γίνεται και στο σπίτι με εφαρμογή συγκεκριμένων ουσιών στην προβληματική περιοχή, οι οποίες απομακρύνουν τα επιφανειακά κύτταρα του δέρματος (κερατινοκύτταρα) εξολοθρεύοντας και τον ιό. Το μειονέκτημα είναι ότι η θεραπεία διαρκεί 3-4 μήνες.
Διαθερμοπηξία: Όπως εξηγεί η κ. Παπαθανάκου, με αυτή τη μέθοδο γίνεται καυτηριασμός τοπικά με χρήση αναισθησίας (με κρέμα ή ένεση), ώστε να απομακρυνθεί η επιφανειακή στιβάδα. Ίσως χρειαστούν 2-3 συνεδρίες. Το κόστος της συνεδρίας είναι περίπου € 80.
Λέιζερ: Μέσα σε μία επίσκεψη το λέιζερ εξοντώνει τον ιό και αφαιρεί τα κατεστραμμένα κερατινοκύτταρα. Η τιμή της συνεδρίας κυμαίνεται στα € 150.

Τα SOS του ινστιτούτου
Οι λύσεις που προσφέρονται στο ινστιτούτο είναι αρκετά οικονομικές, όμως το αποτέλεσμα είναι συχνά προσωρινό αφού το πρόβλημα μπορεί να μην αντιμετωπίζεται ουσιαστικά. «Οι τροχοί και τα μεταλλικά αντικείμενα που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν τραυματίζουν την περιοχή και κάποιες φορές μπορεί να καταστρέψουν την ανατομία της. Μάλιστα, η βίαιη αφαίρεση του κάλου ίσως να οδηγήσει σε βαθύτερη υπερκεράτωση (φαινόμενο Kebner), ενώ το πρόβλημα υπάρχει πιθανότητα να επανέλθει σε δύο μήνες» τονίζει η κ. Παπαθανάκου. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα επιθέματα (patches) που εφαρμόζονται στους κάλους. Σύμφωνα με την ειδικό, τα συγκεκριμένα αυτοκόλλητα προκαλούν χημικό τραυματισμό του δέρματος και σε περίπτωση μυρμηγκιάς επιδεινώνουν το πρόβλημα. Προληπτικά, η δερματολόγος συστήνει ποδόλουτρο κάθε βράδυ επί 30΄-45΄ με ενυδατικά συστατικά, άλατα και έλαια και στη συνέχεια εφαρμογή απολεπιστικών παραγόντων που περιέχουν γαλακτικό, σαλικυλικό οξύ ή οξέα φρούτων. Τέλος, καλό είναι να αποφεύγονται τα στενά παπούτσια, αλλά και τα ψηλοτάκουνα.

MORE FROM

ΟΜΟΡΦΙΑ

BEST of INTERNET