Piercing: Τι πρέπει να προσέξετε;

Από τα σκουλαρίκια στα αυτιά μέχρι τον κρίκο στον αφαλό, το piercing ενέχει κάποιες φορές κινδύνους για την υγεία μας. Τι μας προτείνουν οι ειδικοί;

Elle 14 Μαρ. 12
Piercing: Τι πρέπει να προσέξετε;

Η Σκάρλετ Γιόχανσον, η Φέργκι, η Πινκ (φωτό) και η Ριάνα είναι μόνο μερικές από τις celebrities που έχουν κατά καιρούς δοκιμάσει το piercing και έχουν κοσμήσει διάφορες περιοχές στο πρόσωπο και το σώμα τους με αυτό. Σύμφωνα με μια καινούρια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική έκδοση American Journal of Clinical Dermatology, το body piercing είναι σχετικά ασφαλές, αλλά στο 20% των περιπτώσεων η περιοχή μολύνεται. Ειδικότερα, για τις ανάγκες της μελέτης, δερματολόγοι από το Πανεπιστήμιο Northwestern ανέλυσαν θέματα ασφάλειας, επιπλοκών και επιπτώσεων που συνδέονται με το piercing. Εστίασαν σε περιοχές όπως αυτιά, μύτη, στόμα, θηλή, αφαλός και γεννητικά όργανα. Οι πιο συχνές επιπλοκές που παρατήρησαν είναι οι μολύνσεις της περιοχής που στο σύνολό τους αντιμετωπίζονται, ενώ άλλες παρενέργειες είναι αλλεργικές αντιδράσεις, απώλεια αίματος και ουλές. Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, ένα από τα μειονεκτήματα είναι το θολό νομικό πλαίσιο γύρω από το ποιος δικαιούται να το εφαρμόσει. Γι’ αυτόν το λόγο οι δερματολόγοι εφιστούν την προσοχή μας στα εξής:

Τι προσέχουμε:
Αν έχετε πάθει μόλυνση στο παρελθόν, έχετε προδιάθεση για εμφάνιση υπερτροφικών ουλών, ιστορικό με άσθμα, ή σοβαρή αλλεργική αντίδραση, ίσως είναι καλύτερο να μην το δοκιμάσετε.
Μάθετε αν ο ειδικός που θα σας το κάνει έχει εκπαιδευτεί. Είναι σημαντικό να πάρει ένα σύντομο ιστορικό και να σας ρωτήσει αν είστε αλλεργική ή έχετε άλλα νοσήματα. Ακόμα οφείλει να χρησιμοποιεί αποστειρωμένα υλικά και να αποφεύγει το νικέλιο, για να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης μόλυνσης και αλλεργικής αντίδρασης. Τέλος πρέπει να σας δώσει γραπτές οδηγίες για την περιποίηση του τραύματος.
Σε περίπτωση που το piercing γίνεται στη γλώσσα, αποφύγετε την ασπιρίνη αλλά και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για εφτά μέρες. Κι αυτό επειδή και οι δύο κατηγορίες φαρμάκων αυξάνουν την αιμορραγία.

Η θέση της αισθητικού
Όπως τονίζει η αισθητικός Άννα Στρατηγάκη, αντιπρόεδρος στην Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Διπλωματούχων Αισθητικών Ελλάδας, «αυτό που πρέπει να προσέχουν όσοι θέλουν να κάνουν piercing είναι να απευθύνονται σε πιστοποιημένα κέντρα με διπλωματούχους αισθητικούς, ώστε να εξασφαλίσουν ότι τηρούνται οι κανόνες αποστείρωσης και ότι χρησιμοποιούνται οι σωστές βελόνες. Σίγουρα καλό είναι να αποφεύγουν τις υπηρεσίες από μη-επαγγελματίες αλλά και οδηγίες όπως να εφαρμόσουν αλατόνερο στην πληγή για απολύμανση. Αυτό που χρειάζεται να κάνουν τις επόμενες εφτά μέρες μετά το piercing είναι να χρησιμοποιούν αλοιφή με αντιβίωση και ιώδιο». 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT