Menu

Πώς η φωτοθεραπεία μειώνει τα σημάδια του χρόνου

Σβήνει ουλές, ρυτίδες, πανάδες και γίνεται όλο το χρόνο με ασφάλεια.

Φωτογράφος: Thiemo Sander

Μπορεί η έκθεση στο φως μιας λάμπας να δράσει ευεργετικά για το δέρμα μας και να κάνει πιο αχνές τις ρυτίδες και τα σημάδια; Οι ειδικοί γνέφουν καταφατικά όταν πρόκειται για το χαμηλού φάσματος ερυθρό και υπέρυθρο φως με μήκος κύματος 610nm έως 850 nm, καθώς προκαλεί μια βιοχημική επιδιόρθωση στα ανθρώπινα κύτταρα.

Τι κάνει η φωτοθεραπεία

Ειδικότερα, η φωτοθεραπεία έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη θεραπεία ουλών και επιδιόρθωση ιστών, στην υπερμελάγχρωση από ηλιακή έκθεση, στην παραγωγή κολλαγόνου για μείωση ρυτίδων, ουλών ακμής. Επίσης, έχει αποδειχθεί η θετική επίδρασή της στη μείωση της εμφάνισης του ιού του απλού έρπητα και στην αναγέννηση της τρίχας στους ανθρώπους με ανδρογενετική αλωπεκία.

Όπως σημειώνει η πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεωργία Κατσούλη, η χρήση φωτοθεραπείας, δηλαδή χαμηλού φάσματος φωτός (Low-Level-Light Therapy- LLLT), ξεκίνησε στις αρχές του 1990 όταν χρησιμοποιήθηκε από τους επιστήμονες της ΝΑSΑ για τη φωτοσύνθεση των φυτών και για την αύξηση των φυτικών κυττάρων στο διάστημα, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Στη συνέχεια ακολούθησαν πολλές μελέτες για την εφαρμογή αυτής της ευεργετικής ενέργειας στα ανθρώπινα κύτταρα, με στόχο τη βελτίωση και την αναγέννησή τους.

Ο μηχανισμός της φωτοθεραπείας

Η αύξηση της ενέργειας στα κύτταρα οδηγεί σε γρηγορότερη παραγωγή κολλαγόνου, αγγειακών δομών, DNA, RNA και άλλων απαραίτητων υλικών για τη διαδικασία επούλωσης. Επομένως με τον τρόπο αυτό, χωρίς να προκαλείται βλάβη της επιφανειακής στιβάδας του δέρματος, η φωτοθεραπεία με υπέρυθρο φάσμα φωτός, καταφέρνει στοχεύοντας σε μεγαλύτερα βάθη του δέρματος (3 mm) να συντελέσει στην άμεση αναγέννησή του.

Τα πρώτα σημάδια γήρανσης του δέρματος εμφανίζονται μετά από τη δεκαετία των 20, με ρυτίδες, ευρυαγγείες και ελάττωση της ελαστικότητας. Τα βασικά αίτια αυτής της κατάστασης είναι η μείωση της ποσότητας του κολλαγόνου και η εκφύλιση των ινών ελαστίνης. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες και η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι η βασική αιτία των αλλαγών του δέρματος. Μελέτες έχουν καταδείξει ότι η φωτοθεραπεία αντιγήρανσης είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική και κυρίως ασφαλής ιατρική μέθοδος.

Η θεραπεία είναι απλή και ανώδυνη, διευκρινίζει η Δρ. Γεωργία Κατσούλη. Εφαρμόζεται με ειδική συσκευή σε καθαρό δέρμα. Κατά τη διάρκειά της εκτελούνται κυκλικές και γραμμικές κινήσεις, ανάλογα με την περιοχή θεραπείας, οι οποίες επαναλαμβάνονται για μερικά λεπτά ανά περιοχή εφαρμογής. Η συσκευή θερμαίνεται στους 42◦C, προκειμένου να ενισχύσει την μικροκυκλοφορία του δέρματος. Η αίσθηση είναι μόνο μια ήπια θερμότητα από την επαφή με τη συσκευή χωρίς πόνο, ερυθρότητα ή άλλες αρνητικές συνέπειες. Τα ευεργετικά αποτελέσματα διακρίνονται από την πρώτη κιόλας συνεδρία, ενώ συχνά προτείνεται κατά το τέλος της συνεδρίας η χρήση πολυβιταμινούχου serum ή υαλουρονικού οξέος, μιας και η απορρόφησή του με τη χρήση του υπέρυθρου φωτός είναι πιο αποτελεσματική.

Το κόκκινο φως μειώνει, επίσης, τα επίπεδα της μελανίνης στο δέρμα συμβάλλοντας στην καταπολέμηση του μελάσματος και των δυσχρωμιών στο δέρμα, καθώς και την εμφάνιση των χρωματικών κηλίδων της ηλικίας, ενώ προωθεί την παραγωγή κυττάρων, ινών κολλαγόνου και ελαστίνης με αποτέλεσμα την αναζωογόνηση, σύσφιξη και ενδυνάμωση του δέρματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ