Follow us

Search

Τέλος στην αυξητική μαστού με ενέσεις

Η εταιρεία που προωθεί το υαλουρονικό οξύ Macrolane για αυξητική μαστού χωρίς χειρουργείο αποφάσισε να προχωρήσει στην προσωρινή παύση της χρήσης του στο στήθος. Αυτό θα ισχύσει μέχρι νεότερα δεδομένα να αποδείξουν ότι δεν εμποδίζει τη σωστή ερμηνεία της μαστογραφίας.

Τα τελευταία χρόνια το υαλουρονικό οξύ θεωρείται ό,τι πιο καινοτόμο στις μη χειρουργικές τεχνικές: μια γυναίκα μπορεί να αποκτήσει ένα στήθος κατά ένα μέγεθος μεγαλύτερο χάρη στο Macrolane. Αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και τη δυνατότητα να επιστρέψει στις υποχρεώσεις της την επόμενη μέρα από την επέμβαση. Οι επικριτές της μεθόδου έχουν τονίσει στο παρελθόν το υψηλό κόστος του υλικού, αλλά και το αποτέλεσμα περιορισμένης διάρκειας, περίπου ενός χρόνου. Όμως πλέον η σουηδική εταιρεία Q-Med, που το παρασκευάζει, αποφάσισε να σταματήσει την προώθησή του για έγχυση στο στήθος για άλλους λόγους που σχετίζονται με την ασφαλή χρήση του. 

Δημοσιεύματα και γιατροί έχουν αναφερθεί στο ότι το συνθετικό υλικό που εγχέεται με ένεση στο μαστό εμποδίζει να γίνει σωστή διάγνωση με βάση τη μαστογραφία. Ειδικότερα, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση International Journal of Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery έχει επισημανθεί ότι το υλικό μπορεί να δυσχεράνει την ακριβή απεικόνιση του μαστού, γι΄ αυτό και οι συγγραφείς σύστησαν στις γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού να μην το χρησιμοποιούν. Όπως ανέφερε ο Φαζέλ Φατάχ, πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Αισθητικών Πλαστικών Χειρουργών, «επειδή δεν έχουν γίνει καλές πολυετείς μελέτες που να έχουν διαρκέσει πάνω από 5-10 χρόνια, σωστά το Macrolane αποσύρθηκε για χρήση στο στήθος».
 
Σύμφωνα με την επίσημη θέση της εταιρείας, «υπήρχε ασυμφωνία μεταξύ των ακτινολόγων σχετικά με το ποιες πρακτικές πρέπει να εφαρμόσουν σε μια γυναίκα στην οποία το υλικό έχει εγχυθεί στο μαστό». Παρ΄ όλα αυτά, όπως η ίδια τονίζει στην ιστοσελίδα της, οι γυναίκες που έχουν ήδη κάνει ενέσεις με Macrolane στο στήθος δεν πρέπει να ανησυχούν. «Δεν υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας με το Macrolane ως προϊόν. Είναι υψηλής ποιότητας και έχει παρασκευαστεί σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές». Μάλιστα, όπως συνεχίζει, στο σύστημα ασφάλειας που έχει συστήσει η εταιρεία δεν έχουν αναφερθεί θέματα για την ασφάλειά του από το 2008 έως σήμερα, γι΄ αυτό και η χρήση του θα εξακολουθήσει να γίνεται σε άλλες περιοχές (γλουτούς κ.λπ.). Τέλος, η Q- Med έχει διενεργήσει μια διετή μελέτη στη Γαλλία και τη Σουηδία προκειμένου να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα μιας καλύτερης διαγνωστικής προσέγγισης των γυναικών που κάνουν ενέσεις με υαλουρονικό στο μαστό. Η πρακτική που προτείνουν συνδυάζει το υπερηχογράφημα με την ψηφιακή μαστογραφία.

Η θέση του Έλληνα ειδικού
Το συγκεκριμένο υαλουρονικό οξύ έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά και στη χώρα μας. Όπως επισημαίνει ο πλαστικός χειρουργός Σάββας Κωνσταντόγλου, «ο λόγος που η χρήση του διακόπτεται για ένα διάστημα είναι επειδή υπάρχει μια διαφωνία μεταξύ των ακτινολόγων. Μερικοί πιστεύουν ότι δεν επηρεάζει καθόλου τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και άλλοι υποστηρίζουν το αντίθετο. Η εταιρεία αποφάσισε το υαλουρονικό να μην εγχέεται στο στήθος μέχρι οι ακτινολόγοι να αποφασίσουν. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το υλικό που απορροφάται τελείως περίπου μέσα σε δύο χρόνια».

MORE FROM

ΟΜΟΡΦΙΑ

BEST of INTERNET