The laser effect απο το Α ως το Ω: Αναλυτικός οδηγός για τις µη επεµβατικές θεραπείες µε λέιζερ

Οι µη επεµβατικές θεραπείες µε λέιζερ είναι δηµοφιλείς, αλλά ποιες είναι και τι κάνουν πραγµατικά; Ανακαλύψτε τες στον οδηγό που ακολουθεί.

Elle 03 Δεκ. 22
The laser effect απο το Α ως το Ω: Αναλυτικός οδηγός για τις µη επεµβατικές θεραπείες µε λέιζερ

Από τη Φίλια Μητροµάρα

Φανταστείτε ότι υπάρχει τρόπος να απαλλαγείτε από τις ατέλειες της επιδερµίδας και να αποκτήσετε ένα νέο λαµπερό και υγιές δέρµα. Αυτό ουσιαστικά προσφέρουν οι θεραπείες µε την τεχνολογία των εξειδικευµένων λέιζερ που αντιµετωπίζουν δεκάδες προβλήµατα, όπως η τριχοφυΐα, ο δασυτριχισµός, οι επιπτώσεις που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία, το χλόασµα (πανάδες), οι µελαγχρωµατικοί γεροντικοί λεκέδες, τα σηµάδια ακµής, η τραχιά υφή και η υπερκεράτωση. Μάθετε πώς δρουν και ποια είναι τα κατάλληλα για τις ανάγκες σας.

Πώς λειτουργούν τα λέιζερ

«Χρησιµοποιούνται για αισθητικούς σκοπούς εδώ και περίπου 40 χρόνια. Σε αυτές τις δεκαετίες η τεχνολογία έχει εξελιχθεί καθιστώντας αυτή την τεχνική αποδοτικότερη και, φυσικά, ασφαλέστερη. Έτσι, όταν µιλάµε για “νέες” τεχνικές, εννοούµε µια καθοριστική αναβάθµιση της τεχνολογίας», εξηγεί ο Γιάννης Γαλάνης, πρόεδρος του ΠΣΑΜΚΑ (Πανελλήνιος Σύνδεσµος Αντιπροσώπων Εισαγωγέων Κατασκευαστών Αισθητικής). «Υπάρχουν περίπου 10 διαφορετικοί τύποι λέιζερ που χρησιµοποιούνται για θεραπείες δέρµατος και, ενώ λειτουργούν όλα µε παρόµοιο τρόπο, έχουν κάποιες διαφορές». Εκπέµπουν µια πολύ στενή δέσµη φωτός, η οποία µετατρέπεται σε θερµική ενέργεια στο δέρµα. Ανάλογα µε τον στόχο της θεραπείας και τον τύπο λέιζερ, το φως απορροφάται µε διαφορετικό τρόπο. Πιο συγκεκριµένα:

Τα λέιζερ αποτρίχωσης αυξάνουν τη θερµοκρασία µέσα στον θύλακα της τρίχας και τον απενεργοποιούν. Το αποτέλεσµα είναι ασφαλές και µόνιµο, οδηγώντας σταδιακά σε σηµαντική µόνιµη αραίωση της τριχοφυΐας.

Τα λέιζερ που δρουν αντιγηραντικά ενεργοποιούν τη µεσαία στιβάδα του δέρµατος ώστε να παράγει επιπλέον κολλαγόνο, ελαστίνη και νέα κύτταρα προσφέροντας εξαιρετικό αποτέλεσµα lifting. Η συµβολή τους στην καταπολέµηση των ηλιακών ή γεροντικών µελαγχρώσεων είναι πολύ σηµαντική, καθώς σε µικρό αριθµό συνεδριών µειώνουν τους σκούρους λεκέδες στο πρόσωπο και στο σώµα.

Τα λέιζερ λείανσης του δέρµατος βοηθούν στην αποµάκρυνση των νεκρών κυττάρων, στη λείανση των ρυτίδων, στη θεραπεία των ουλών, στη µείωση της τραχιάς υφής του δέρµατος και στη βελτίωση των ραβδώσεων.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά λέιζερ µε διαφορετική ισχύ, διαφορετικές ρυθµίσεις και διαφορετικά µήκη κύµατος. Τα αποτελέσµατα δεν εξαρτώνται µόνο από το µηχάνηµα, αλλά από τον χειριστή του, την εκπαίδευση και την εµπειρία του.

Για το πρόσωπο

Για ερυθρότητα και ροδόχρου ακµή: Τα αγγειακά και παλµικά λέιζερ στοχεύουν στην ερυθρότητα και στις φλέβες του προσώπου. Εκπέµπουν µια δέσµη καθαρού κίτρινου φωτός, το οποίο απορροφάται από την επιδερµίδα και µετατρέπεται σε θερµότητα που µειώνει τις σπασµένες φλέβες και εκείνες που σχετίζονται µε τη ροδόχρου ακµή.

Για µελάγχρωση και δυσχρωµίες: Λέιζερ όπως το γρήγορο και ισχυρό Q-switched Nd:Yag και ο Αλεξανδρίτης δηµιουργούν µια συνεχή ακτίνα λέιζερ και µε εναλλαγή Q δηµιουργούν παλµούς δέσµης λέιζερ που διαρκούν µόνο ένα δισεκατοµµυριοστό του δευτερολέπτου. Επιπλέον µπορούν να χρησιµοποιηθούν για τη θεραπεία της µελάγχρωσης και των κηλίδων, ενώ το πρώτο και για την αφαίρεση τατουάζ.

Για καλύτερη υφή και τόνο: Το διοξείδιο του άνθρακα (laser CO2) θεωρείται γενικά λέιζερ επιλογής για την ανάπλαση του δέρµατος, τη βελτίωση της υφής και του τόνου του, καθώς και για ουλές από ακµή, τραύµα ή χειρουργική επέµβαση. Ανάλογα µε το πεδίο εφαρµογής υπάρχουν δύο τρόποι λειτουργίας: το χειρουργικό laser CO2 και το κλασµατικό (fractional laser CO2). Ενισχύουν την παραγωγή νέου κολλαγόνου, το οποίο παρέχει υποστήριξη και δοµή στο δέρµα.

Για το σώµα

Για αποτρίχωση: Παγκοσµίως υπάρχουν κυρίως τρεις κατηγορίες λέιζερ για αποτρίχωση (ανάλογα µε το µήκος κύµατος) και τα IPL (intense pulsed light= έντονο παλµικό φως) που δεν είναι ακριβώς λέιζερ. Ο Αλεξανδρίτης στα 755nm, το Διοδικό στα 800-810nm και το Nd-YAG στα 1.064nm. Το λέιζερ Αλεξανδρίτης (755nm) είναι ιδανικό για την εξάλειψη της τριχοφυΐας σε ανοιχτόχρωµα δέρµατα, το Διοδικό για τα σκουρόχρωµα και για εφαρµογή τους καλοκαιρινούς µήνες και το Nd:YAG (1.064 nm) είναι κατάλληλο για ακόµη πιο σκουρόχρωµες επιδερµίδες. Η εξέλιξη της τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα να υπάρχουν δύο η τρεις τεχνολογίες ταυτόχρονα σε µία συσκευή.

Για ραγάδες: Το Fractional Laser δρα στα πιο επιφανειακά αλλά και στα βαθύτερα στρώµατα του δέρµατος, διεγείροντας τους φυσικούς µηχανισµούς επούλωσης και ανανέωσης των κυττάρων, αντικαθιστώντας τα παλιά και τραυµατισµένα κύτταρα µε φρέσκο, λαµπερό, υγιές δέρµα. Έτσι, προσφέρει σύσφιγξη και διορθώνει ραγάδες ή παλαιότερα τραύµατα, αλλά και σηµάδια φωτογήρανσης, όπως κηλίδες και πανάδες.

Για σύσφιγξη: Το κλασµατικό (fraxel) erbium laser εισχωρεί βαθιά στο δέρµα για να θερµάνει το κολλαγόνο και να προωθήσει την ανάπτυξη και την παραγωγή νέου κολλαγόνου, αλλά προσφέρει και σηµαντική σύσφιγξη του δέρµατος καθώς, λόγω των ραγάδων, οι ελαστικές ίνες που διαθέτει το χόριο υποχώρησαν ή έσπασαν. Γι’ αυτή τη θεραπεία δεν απαιτείται χρόνος επούλωσης, σε αντίθεση µε τα παλιά laser resurfacing που απαιτούνταν 2-3 εβδοµάδες για την επούλωση.

Για αδυνάτισµα: Το Lipo-Laser χρησιµοποιεί µια εγκεκριµένη ιατρική τεχνολογία εκποµπής χαµηλής ενέργειας Διοδικού Laser, η οποία στοχεύει στα λιποκύτταρα. Διεγείρει την κυτταρική µεµβράνη ενώ στο εσωτερικό των κυττάρων δηµιουργείται µια βιοχηµική αντίδραση που απελευθερώνει το ενδοκυτταρικό λίπος. Η διαδικασία αυτή συρρικνώνει τα λιποκύτταρα µειώνοντας το σωµατικό λίπος.

Πονάνε τα λέιζερ;

Όχι πλέον. Όλες οι θεραπείες θεωρούνται πια άνετες και µη επώδυνες. Δεν είναι, φυσικά, θεραπείες για να χαλαρώσει κάποιος και να αισθανθεί ευεξία. Ο λόγος που εφαρµόζονται είναι άλλος. Με τα νέα µηχανήµατα και τη µεγάλη εξέλιξη της τεχνολογίας οι περισσότερες αγωγές είναι γενικά γρήγορες, άνετες και µε άµεσα αποτελέσµατα.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: