Menu

Στο φως τα ημερολόγια του Ρίτσαρντ Μπάρτον

Οι σκέψεις του διεθνούς φήμης ηθοποιού, όπως ο ίδιος τις είχε καταγράψει σε περισσότερες από 450.000 λέξεις, θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη του βιβλίου που πρόκειται να εκδώσει το Πανεπιστήμιο του Γέιλ τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ο αστέρας του Χόλιγουντ έφυγε από τη ζωή το 1984 σε ηλικία 58 ετών, αφήνοντας πίσω του πολλές και ξεχωριστές εμφανίσεις σε ορισμένες από τις πλέον κλασικές ταινίες όλων των εποχών, αλλά και μια σειρά από χειρόγραφα. Τα τελευταία πρόκειται να δημοσιευτούν σε μορφή βιβλίου το φθινόπωρο.
Σε περισσότερες από 450.000 λέξεις, οι οποίες γράφτηκαν σε ημερολόγια γραφείου, σημειωματάρια τσέπης, ακόμη και σε απλές λευκές σελίδες, ο γνωστός ηθοποιός κατέγραψε τις ενδόμυχες σκέψεις του, αλλά και το μεγάλο του πόθο για την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, με την οποία μάλιστα είχε παντρευτεί δύο φορές.

Στα ημερολόγιά του, τα οποία φρόντιζε να ενημερώνει τακτικά μέχρι και λίγο πριν από το θάνατό του, ο ίδιος αναφέρεται στην προσπάθειά του να ελέγξει το βάρος του, αλλά και το αλκοόλ. Σε άλλα σημεία, υπερηφανεύεται για τις επιτυχίες του, δηλώνει πρόθυμος για νέες, μεγαλύτερες προκλήσεις δίνοντας με αυτό τον τρόπο φωνή στο αίσθημα του ανεκπλήρωτου – χαρακτηριστικό ενός μεγάλου και αναγνωρισμένου ταλέντου.

Μεγάλη έμφαση δίνει παράλληλα και στη θυελλώδη σχέση του με την Τέιλορ, με την οποία γνωρίστηκε το 1963, στα γυρίσματα της ταινίας Κλεοπάτρα, όταν η ηθοποιός ενσάρκωσε τη βασίλισσα της Αιγύπτου και ο ίδιος τον Μάρκο Αντώνιο. Αμέσως υπήρξε αμοιβαία έλξη, ενώ δεν άργησαν να γίνουν το πιο πολυσυζητημένο και διάσημο ζευγάρι στον πλανήτη.

Στο πρόσωπό της ο ίδιος παραδέχεται πως γνώρισε το άλλο του μισό. Μάλιστα, το Νοέμβριο του 1968, ο Μπάρτον σημείωσε στο ημερολόγιό του: «Ήμουν πολύ τυχερός σε όλη μου τη ζωή, όμως η μεγαλύτερη τύχη για εμένα ήταν η Ελίζαμπεθ» προσθέτοντας ότι η αγαπημένη του τον άλλαξε ως άνθρωπο και πως η ίδια είναι ενθουσιώδης σύντροφος, ντροπαλή και έξυπνη, αλλά και δεν υπήρξε υποχείριο κανενός. Κατά καιρούς, δε, τόνιζε πως εκείνη «μπορεί να ανεχθεί τις ιδιοτροπίες και το ποτό μου, είναι πόνος στο στομάχι μου όταν είμαι μακριά της».
Χαρακτηριστικό των συναισθημάτων του είναι το σημείωμα του 1969: «Ξύπνησα στις 7 το πρωί. Την κοιτούσα για πολλή ώρα. Της κράτησα το χέρι και τη φίλησα απαλά. Καμία γυναίκα δεν κοιμάται με τόση παιδική ομορφιά όσο η αγαπημένη, άτακτη, μισαλλόδοξη γυναίκα μου».

Με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ παντρεύτηκαν δύο φορές, ωστόσο ο ίδιος έκανε συνολικά πέντε γάμους. Τα ημερολόγιά του τα άφησε στην τελευταία του σύζυγο Σάλι Χέι, η οποία με τη σειρά της τα παραχώρησε το 2005 στο Πανεπιστήμιο του Σουάνσι στην Ουαλία. Πλέον, αυτά θα αποτελούν τον πυρήνα της έκδοσης του Πανεπιστημίου του Γέιλ, την επιμέλεια της οποίας έχει ο Κρις Ουίλιαμς και αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ