Ελένη Αντωνιάδου: «Οι γυναίκες πρέπει να έχουμε πεισμωμένη αισιοδοξία»

H Βιοεπιστήμονας στην Αναγγενητική Ιατρική & Βιοαστροναυτική και η πρώτη Ελληνίδα Barbie Role Model απαντάει στο ερώτημα γιατί #ΤοΜέλλονΕιναιΓυναίκα. Πρόκειται για ένα project του ELLE στο οποίο συμμετέχουν 41 προσωπικότητες και μιλούν για τα δικαιώματα και τη θέση των γυναικών στην Ελλάδα.

ELLE Team 13 Μαρ. 19
Ελένη Αντωνιάδου: «Οι γυναίκες πρέπει να έχουμε πεισμωμένη αισιοδοξία»

Φωτογράφιση: Γιώργος Καπλανίδης. Styling: Βίβιαν Ρουβέλα. Μακιγιάζ- Μαλλιά: Athena Skouvakis / This is not another agency. Κορμάκι και παντελόνι, Elisabetta Franchi, και τα δύο Eponymo E>More.

Οι γυναίκες πρέπει να έχουμε πεισμωμένη αισιοδοξία, να δημιουργήσουμε τη δική μας αξιακή πυξίδα και να αναπτύξουμε προσαρμοστικότητα για να αντιμετωπίσουμε τις επαγγελματικές αντιξοότητες, τα στερεότυπα και κάθε είδους κοινωνικές αντιστάσεις.
Δυστυχώς αντιμετώπισα και αντιμετωπίζω εμπόδια, όμως η επιστήμη η ίδια, που είναι ένας τομέας διανθισμένος με συνεχείς αποτυχίες και απορρίψεις, μου έχει διδάξει να μην τα παρατάω. Για να σπάσουν οι «γυάλινες οροφές» που μας αποτρέπουν από το να έχουμε ίσες ευκαιρίες, ίσες δυνατότητες για την προαγωγή μας σε υψηλόβαθμες θέσεις, δίκαιο νομοθετικό πλαίσιο για τις άδειες μητρότητας, και για να ζούμε σε μια κοινωνία που δεν θα υπάρχουν φαινόμενα παρενοχλήσεων και βίας ενάντια στις γυναίκες, πρέπει πρώτα απ’ όλα να αναπτύξουμε την αλληλεγγύη μεταξύ μας. Η πιο μεγάλη μάχη που πρέπει να κερδίσει μια γυναίκα σε έναν κόσμο που συνειδητά και υποσυνείδητα καλλιεργεί ανισότητες είναι να έχει πίστη στον εαυτό της και να προσαρμόζεται. Έρευνες έχουν δείξει πως στην ηλικία των 5 ετών, τα κορίτσια ξεκινούν να έχουν αμφιβολίες για τις δυνατότητές τους. Αυτό ονομάζεται dream gap, δηλαδή το χάσμα που μας χωρίζει από το να κατακτήσουμε το όνειρό μας. Πιστεύω ότι τα κορίτσια χρειάζονται περισσότερα παραδείγματα γυναικών που διαπρέπουν σε όλες τις εκφάνσεις τις καθημερινότητας .
Προσωπικά, η δική μου ανορθόδοξη πορεία διανθίζεται από στιγμές… πανωλεθριάμβων, δηλαδή στιγμές πανωλεθρίας και θριάμβου μαζί. Και οι δύο όμως ήταν πολύτιμες για την εξέλιξή μου. Νομίζω, όμως, ότι οι μικρές νίκες οφείλονται στο ένα και μοναδικό μου ταλέντο, ότι δεν τα παρατάω. Εύχομαι να είμαι χρήσιμη και να μπορώ να συνεισφέρω ένα μικρό λιθαράκι στην εξέλιξη της επιστήμης, αλλά και σε ανθρωπιστικές αποστολές κατά του παραεμπορίου ανθρωπίνων οργάνων στην εξάλειψη του οποίου ευελπιστούμε να συνδράμουμε.

– Η Ελένη Αντωνιάδου έγινε η πρώτη Ελληνίδα Barbie Role Model στο πλαίσιο του εορτασμού των 60 χρόνων της θρυλικής κούκλας.

Διαβάστε όλες τις συνεντεύξεις του αφιερώματος #ΤοΜέλλονΕίναιΓυναίκα εδώ: elle.gr/tomelloneinaigynaika

 

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: