6 λόγοι για να πεις «ναι» σε ένα δεύτερο ραντεβού, ακόμα κι αν δεν ένιωσες την σπίθα στο πρώτο

Άραγε είναι ένα ραντεβού αρκετό για να καταλάβουμε αν ταιριάζουμε με κάποιον;

ELLE Team 18 Ιουν. 22
6 λόγοι για να πεις «ναι» σε ένα δεύτερο ραντεβού, ακόμα κι αν δεν ένιωσες την σπίθα στο πρώτο

Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος στο παιχνίδι των ραντεβού (αν εξαιρέσουμε χειριστικές και επιζήμιες συμπεριφορές, όπως ο βομβαρδισμός αγάπης και το ghosting), αλλά το να αναγνωρίσεις πότε έχεις βρει κάποιον που αξίζει να βγεις δεύτερο ραντεβού μαζί του μπορεί να είναι δύσκολο. Ενώ η κοινή σοφία λέει ότι απλά θα «το νιώσεις» όταν βρεις ένα πολλά υποσχόμενο δυνητικό ταίρι, τι θα συμβεί αν η ελπίδα αυτή σε εγκαταλείψει πολύ σύντομα; Μερικοί άνθρωποι δεν δίνουν τις καλύτερες πρώτες εντυπώσεις, μπορεί να έχουν μια κακή μέρα, να είναι αγχωμένοι ή απλώς να σε κάνουν αργά και σταθερά να τους ερωτευτείς παρά να αισθανθείς ένα γρήγορο πυροτέχνημα. Έχοντας αυτό κατά νου, υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να βγεις δεύτερο ραντεβού, ακόμη κι να δεν έχεις νιώσεις σπίθες στο πρώτο;

Σύμφωνα με μια σειρά ειδικών σχέσεων και ψυχολόγων, η απάντηση είναι «απολύτως». «Αν περιμένεις την αρχική σπίθα με κυριολεκτική έννοια – αυτή την άμεση, σπλαχνική λάμψη έλξης προς ένα νέο άτομο – θα μπορούσες να περιμένεις για πάντα και να αγνοείς την δυνατότητα μιας καλής σχέσης που βρίσκεται ακριβώς μπροστά σου», λέει η εξουσιοδοτημένη ψυχοθεραπεύτρια Janine Ilsley. Γι’ αυτό, αν υποθέσουμε ότι το πρώτο ραντεβού δεν είχε αυτή τη σπίθα αλλά δεν παρουσίασε τρομακτικά red flags ή κάποιο λόγο να σε κάνει να αισθάνεσαι ανασφαλή, η Ilsley συνιστά σχεδόν πάντα να κάνεις ένα άλμα πίστης πηγαίνοντας σε δεύτερο ραντεβού. Η ψυχοθεραπεύτρια Nicole Ohebshalom, LPC, συμφωνεί, σημειώνοντας ότι ένα δεύτερο ραντεβού μπορεί να προσφέρει μια ευκαιρία να χτιστεί η χημεία.

ραντεβού

Θυμήσου, χρειάζεται χρόνος για να δημιουργήσεις μια γνήσια σύνδεση. Με άλλα λόγια, αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη, πόσο μάλλον σε μία ή δύο ώρες από το πρώτο ραντεβού. «Η απουσία μιας στιγμιαίας σπίθας ή έλξης δεν σημαίνει ότι αυτό το αίσθημα δεν μπορεί να αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου«, λέει η θεραπεύτρια σχέσεων και σεξουαλικής επαφής Michelle Herzog, LMFT, CST. Spoiler alert: μπορεί.

Φυσικά, δεν πρέπει ποτέ να αισθανθείς πίεση να βγεις δεύτερο ραντεβού, αν ξέρεις μέσα σου ότι δεν ταιριάζετε. «Μερικές φορές απλώς ξέρουμε ότι πραγματικά δεν μας ενδιαφέρει να επιδιώξουμε κάτι περαιτέρω, και αυτό είναι απολύτως εντάξει», λέει η Herzog. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν να έχεις ανοιχτό μυαλό. Παρακάτω, μοιράζονται το γιατί.

Αυτή η αρχική σπίθα δεν είναι τόσο σημαντική.

«Όλοι πιστεύουμε ότι μια αρχική σπίθα είναι δείκτης συμβατότητας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά περισσότερα σε μια μακροχρόνια και υγιή σχέση από την αρχική σπίθα του πρώτου ραντεβού», λέει η Jessica Jefferson, LMFT. Στην πραγματικότητα, εκτός από το ότι δεν μετριέται απαραιτήτως η πραγματική συμβατότητα, η παρουσία ή η έλλειψή της με τις σπίθες που θα νιώσεις στο πρώτο ραντεβού, συχνά δίνεται υπερβολική σημασία σε αυτές. «Μια αρχική σπίθα είναι περισσότερο ενδεικτική της ερωτικής έλξης παρά της συμβατότητας», προσθέτει.

Αντί να ανησυχείς για μια σπίθα, η Jefferson συνιστά να αφιερώνεις χρόνο για να γνωριστείτε, να δημιουργήσετε συναισθηματική οικειότητα μέσω της συνομιλίας και να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί. Όλοι αυτοί οι παράγοντες -που πιθανότατα δεν θα ικανοποιηθούν μόνο στο πρώτο ραντεβού- θα ενισχύσουν στη συνέχεια τη σωματική οικειότητα και θα σου δώσουν μια καλύτερη εικόνα για το εάν ένας άνθρωπος είναι ιδανικό ταίρι για εσένα.

ραντεβού

Τα πρώτα ραντεβού μπορεί να είναι αγχωτικά

Για πολλούς ανθρώπους, το τρέμουλο στο πρώτο ραντεβού είναι πραγματικότητα. Γνωρίζοντας αυτό, θα μπορούσες να σκεφτείς την πιθανότητα να μην έχεις αντιληφθεί την αληθινή, πλήρη εικόνα ενός ατόμου μόνο με βάση το πρώτο ραντεβού. «Εκτός κι αν υπάρχει κάτι τόσο προφανές για εσάς που θα μπορούσατε ποτέ να το προσπεράσετε, μην σκεφτείτε ποτέ ότι γνωρίζετε τα πάντα για έναν άνθρωπο από ένα ραντεβού», λέει η Sharon Gilchrest O’Neill, LMFT. Η καλύτερη συμβουλή της; Δοκίμασε ένα δεύτερο ραντεβού.

Δεν είναι ο τύπος σου και αυτό είναι εντάξει

Έχεις τύπο; Αν ναι, δεν είσαι η μόνη, και αυτό είναι απολύτως εντάξει. Σύμφωνα με την matchmaker and dating coach Holly Battey, PsyD, πολλοί από εμάς έχουμε έναν τύπο, αλλά το να εμμένουμε πολύ έντονα στα χαρακτηριστικά του εν λόγω «τύπου» μπορεί να μας περιορίσει από το να δώσουμε ευκαιρία σε άλλα πιθανά ταίρια. Έτσι, εάν υπάρχει μια βασική έλξη και σου αρέσει το πώς νιώθεις με την παρουσία του ραντεβού σου, προσπάθησε να έχεις ανοιχτό μυαλό, ακόμα κι αν η πρώτη σου αντίδραση είναι ότι δεν είναι ο τύπος σου. Επιπλέον, τα ραντεβού με άτομα ενάντια στον τύπο σου μπορεί να σου ανοίξουν έναν εντελώς νέο κόσμο πιθανοτήτων σε πιθανά ερωτικά ενδιαφέροντα.

Πέρα από τη σπίθα, πέρασες καλά

Όταν δεν είσαι σίγουροι για το αν θέλεις ή όχι να βγεις δεύτερο ραντεβού, η Herzog συνιστά να σκεφτείς την ποιότητα του ραντεβού. Σύμφωνα με την ίδια, αυτή η άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να σκεφτείς πώς μπορεί να είναι τα μελλοντικά ραντεβού με αυτό το άτομο και να σε βοηθήσει να διαπιστώσεις εάν αυτό σε ενδιαφέρει.

ραντεβού

Για παράδειγμα, σκέψου τις συζητήσεις που είχατε. Σου άρεσαν; Σαου κίνησε το ενδιαφέρον αυτό το άτομο; Διασκέδασες στο ραντεβού; Εάν σε κάποιο από αυτά η απάντηση είναι «ναι», επέλεξε τον δεύτερο γύρο χωρίς να σκεφτείς υπερβολικά τα πράγματα και μπορεί να εκπλαγείς ευχάριστα.

Μπορεί να είχες μία κακή ημέρα

Όταν αισθάνεσαι απογοητευμένη για πολλούς λόγους, η διάθεσή σου και το μυαλό σου μπορεί να επηρεάσουν το πώς αισθάνεσαι για το ραντεβού. «Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αποσπάται η προσοχή σας, οδηγώντας στην έλλειψη σπίθας που ελπίζατε στο πρώτο ραντεβού», λέει η Herzog. Έχοντας αυτό κατά νου, εάν η μέρα του ραντεβού σου ήταν όντως κακή, προγραμμάτισε άλλη μία συνάντηση μόλις νιώσεις περισσότερο ο εαυτός σου.

Θυμήσου, οι σπίθες μπορούν να εξαφανιστούν τόσο γρήγορα όσο δημιουργήθηκαν

Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για να μην ανησυχείς που δεν αισθάνθηκες αυτές τις περιβόητες σπίθες. «Οι σπίθες μπορούν να σβήσουν τόσο γρήγορα όσο δημιουργήθηκαν», λέει η Ohebshalom. Όσοι αναζητούν ουσιαστικές, μακροχρόνιες σχέσεις θα πρέπει να επιτρέψουν στη φωτιά να χτιστεί με την πάροδο του χρόνου. «Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι αυτό το άλλο άτομο καταλαβαίνει πραγματικά ποιος είστε και το αντίστροφο», προσθέτει.

Cover photo: istockphoto.com

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: