Έρευνα δείχνει πως η κακή ποιότητα ύπνου επηρεάζει τη σεξουαλική ευχαρίστηση των γυναικών

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο διεθνές περιοδικό Menopause, αποκαλύπτει πως οι γυναίκες που κοιμούνται λιγότερο και μη ποιοτικά, είναι πιο πιθανό να μην ευχαριστηθούν τη σεξουαλική τουε δραστηριότητα αργότερα

Σοφία Δρούγκα 10 Μαΐ. 21
Έρευνα δείχνει πως η κακή ποιότητα ύπνου επηρεάζει τη σεξουαλική ευχαρίστηση των γυναικών

Οι γυναίκες που δεν κοιμούνται καλά, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρατηρήσουν θέματα όπως, έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης από γυναίκες που κατάφεραν να “γεμίσουν τις μπαταρίες τους επαρκώς”, βάση μιας έρευνας που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Menopause: Το περιοδικό της κοινότητας Εμμηνόπαυσης της Βόρειας Αμερικής.

Η κακή ποιότητα Ύπνου μετρήθηκε από το Ίδρυμα ποιότητας Ύπνου στο Pittsburgh, το οποίο διεξήγαγε μια έρευνα που περιλάμβανε ερωτήσεις σχετικές με την ευκολία του να σε πάρει ο ύπνος και να παραμείνεις στην κατάσταση ύπνου, το διαλογισμό και το πόσο νυσταγμένη μπορεί να νιώθεις κατα τη διάρκεια της ημέρας.

Η έρευνα απέδειξε πως μια καλή ποιότητα ύπνου, αντιθέτως συνδέεται άμεσα με το να θέλεις και να έχεις συχνότερη σεξουαλική δραστηριότητα, γεγονός που είναι απόλυτα λογικό και δεν ξαφνιάζει κανέναν, όπως είπε χαρακτηριστικά η senior συγγραφέας και γιατρός Stephanie Faubion, η οποία είναι διευθύντρια της κλινικής Mayo Clinic Center για την υγεία των γυναικών.

σεξ

«Αν δώσεις σε μια κουρασμένη γυναίκα με έλλειψη ύπνου την επιλογή να διαλέξει ανάμεσα στο σεξ και στο ύπνο, θα διαλέγει να κοιμηθεί κάθε φορά», είπε η Faubion, η οποία είναι επίσης διευθύντρια του ιατρικού τμήματος της κοινότητας Menopause.

Αυτά τα αποτελέσματα, πρόσθεσε, θα πρέπει να λειτουργήσουν ως αφύπνιση στους γιατρούς για να εντάξουν το θέμα του ύπνου στις ερωτήσεις που αφορούν την σεξουαλική ικανότητα ή διάθεση των ασθενών τους. «Σε έναν ιδανικό κόσμο, κάθε γυναίκα θα έπρεπε να ρωτάται από το γιατρό της για την υγεία της σεξουαλικής της ζωής και αυτό, δε συμβαίνει» δήλωσε η Faubion.

«Ο ύπνος είναι ένα θέμα πιο εύκολο να διαχειριστούμε και να ρωτήσουμε, απο τη στιγμή που η κακή ποιότητα ύπνου είναι κάτι που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε καρδιαγγιακές παθήσεις» πρόσθεσε.

Το σεξ και ο ύπνος είναι αλληλένδετα

Η κακή ποιότητα ύπνου δεν επηρεάζει μόνο τη σεξουαλική διάθεση των γυναικών αλλά και των ανδρών.

Μια μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι η αποφρακτική άπνοια ύπνου – μια δυνητικά σοβαρή διαταραχή του ύπνου στην οποία η αναπνοή σταματά και ξεκινά επανειλημμένα – συνδέθηκε με τη στυτική δυσλειτουργία και περισσότερες παγκόσμιες σεξουαλικές δυσκολίες στους άνδρες. Ο διαταραγμένος ύπνος οδηγεί επίσης σε υψηλότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας.

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου συνδέεται επίσης με τη σεξουαλική δυσλειτουργία στις γυναίκες. Η αϋπνία, μια κοινή διαταραχή του ύπνου στις γυναίκες, μπορεί επίσης να είναι παράγοντας κινδύνου για σεξουαλικά προβλήματα.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι, από την άλλη πλευρά, που συνδέουν το καλύτερο σεξ με τον καλό ύπνο. Οι οργασμοί δεν είναι μόνο χαλαρωτικές διεργασίες, που μπορούν να προωθήσουν τον ύπνο, αλλά οδηγούν σε αύξηση ορισμένων ορμονών που βοηθούν τον ύπνο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες μετά το σεξ.

σεξ

Στις γυναίκες, για παράδειγμα, τα επίπεδα οιστρογόνων αυξάνονται μετά τον οργασμό, και αυτό μπορεί να ενισχύσει τους κύκλους REM και να προωθήσει έναν καλύτερο ύπνο τη νύχτα. Στους άνδρες, ο οργασμός αυξάνει την παραγωγή μιας ορμόνης που ονομάζεται προλακτίνη που προάγει τον βαθύ ύπνο- τον τύπο ύπνου που χρειάζεται το σώμα για να επιδιορθώσει και να αποκαταστήσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που μας κάνουν λειτουργικούς παραγωγικούς και υγιείς την επόμενη μέρα.

Τι να κάνεις;

«Πρώτον, μην διστάζεις να συζητάς για θέματα ύπνου ή και τις σεξουαλικές ανησυχίες με τον γιατρό σου», είπε ο Faubion. Ενώ οι περισσότερες γυναίκες θα είναι σε θέση να αναγνωρίσουν ότι πάσχουν από διαταραχή της διάθεσης όπως κατάθλιψη ή άγχος, μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν ότι αγωνίζονται με άλλα ζητήματα όπως η άπνοια ύπνου ή μια ανεξέλεγκτη ώθηση να κινούνται τα πόδια κατά τη διάρκεια του ύπνου που ονομάζονται σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

«Οι σύντροφοι των γυναικών μπορούν να τις βοηθήσουν να αναγνωρίσουν αν έχουν κάποιο θέμα απο τα παραπάνω κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, δήλωσε η Faubion.
Οι γυναίκες μπορούν επίσης να κάνουν ό, τι μπορούν για να βοηθήσουν την καλή υγιεινή του ύπνου τους.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές από ειδικούς:

Άσκηση, σε εξωτερικό χώρο: Η άσκηση έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις χημικές ουσίες του στρες και να προωθήσει τον καλύτερο ύπνο. Προσπάθησε να γυμνάζεσαι σε εξωτερικό χώρο – το φως του ήλιου μπορεί να βοηθήσει να επανέκθει το ρολόι του σώματός σου.

Φτιάξε την κρεβατοκάμαρά σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον βέλτιστο ύπνο:  Ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι να ρυθμίσεις το περιβάλλον ύπνου σου, γεγονός που θα δημιουργήσει ευκολότερα μια χαλαρωτική ρουτίνα ύπνου. Το στάδιο ύπνου REM είναι ένα ελαφρύτερο επίπεδο ανάπαυσης που μπορεί πιο εύκολα να διαταραχθεί, οπότε προσπάθησε να μειώσεις τους ήχους, το φως και να διατηρείς χαμηλή τη θερμοκρασία στο δωμάτιο (15-17 βαθμούς Κελσίου).

σεξ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: