Να τι θα συμβεί στο σώμα μας αν σταματήσουμε να κάνουμε σεξ

Διάβασε παρακάτω για να μάθεις 6 πιθανές συνέπειες της αποχής από το σεξ είτε με σύντροφο είτε μόνη, σύμφωνα με ειδικούς σεξουαλικής υγείας.

Φωτογραφία προφίλ συντάκτη ELLE Team
ELLE Team 23 Δεκ. 21
Να τι θα συμβεί στο σώμα μας αν σταματήσουμε να κάνουμε σεξ

Το σεξ με σύντροφο ή και σόλο μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία και την ευεξία. Για να αναφέρουμε μόνο μερικά, το σεξ μπορεί να είναι αντίδοτο στα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, μπορεί να μας βοηθήσει να έχουμε καλύτερη διάθεση (ειδικά αν κάνουμε απογευματινό σεξ), μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς και μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του άγχους. Αλλά αν το σεξ προσφέρει όλα αυτά τα προνόμια ευεξίας, υπάρχουν επίσης συνέπειες από τη μη σεξουαλική επαφή ή τη διακοπή του σεξ;

1. Έχουμε πόνους και ενοχλήσεις

Σύμφωνα με τη σεξολόγο Rebecca Alvarez Story , το σεξ μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για πόνους, όπως κράμπες περιόδου, μυαλγίες ή πονοκεφάλους.

2. Αύξηση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων στρες

Αν δεν κάνουμε σεξ ή δεν ασχολούμαστε με άλλες μορφές άσκησης, μπορεί να δούμε αύξηση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και στρες. Επίσης, εάν δεν βιώνουμε «αυτή την απελευθέρωση», που προκαλεί ο οργασμός, τα επίπεδα άγχους μας  μπορεί να αυξηθούν, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μείωση της διάθεσης. Εάν λοιπόν, σταματήσουμε να κάνουμε σεξ, πρέπει να φροντίζουμε να ασκούμαστε με άλλους τρόπους εκτός από τη σεξουαλική δραστηριότητα ως μέσο για να εξισορροπήσουμε την ευχαρίστηση και το άγχος μας.

σεξ

3. Σύσφιξη του κολπικού καναλιού για άτομα που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση

«Μεγάλη χρονική περίοδος χωρίς τακτική επαφή μπορεί να οδηγήσει σε σύσφιξη του κολπικού καναλιού κατά την εμμηνόπαυση, που μπορεί να οδηγήσει σε λέπτυνση του κολπικού ιστού και προδιάθεση για δακρύρροια και αιμορραγία κατά τη διάρκεια του σεξ», λέει η γυναικολόγος, Δρ Lucky Sekhon, MD.

4. Τα επίπεδα αυθόρμητης διέγερσης μπορεί να πέσουν

Μια μικρή μελέτη του 2014 σε 174 άτομα που δημοσιεύθηκε στο The Canadian Journal of Human Sexuality διαπίστωσε ότι η ενασχόληση με το σεξ την πρώτη μέρα σε κάνει να το λαχταράς περισσότερο τη δεύτερη μέρα. Και σύμφωνα με τη σεξολόγο Δρ Carol Queen, PhD., μπορεί να ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή η μη σεξουαλικής επαφής μπορεί να μας οδηγήσει στο να θέλουμε λιγότερο σεξ γενικά.

σεξ

5. Το πυελικό έδαφος μπορεί να μην παραμείνει σε φόρμα

Όλα τα ανθρώπινα όντα έχουν πυελικό έδαφος και η μη σεξουαλική επαφή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δύναμή του. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά μας να έχουμε οργασμούς στο μέλλον αλλά και την ένταση τους, λέει η Δρ Queen. Αν προσπαθήσουμε να έχουμε έναν, μπορεί να τον αισθανθούμε πιο αδύναμο, επειδή ο παλμός του πυελικού εδάφους είναι η πηγή των ευχάριστων παλμών που νιώθουμε με τον οργασμό.

6. Κίνδυνος χαμηλότερης ποιότητας ύπνου

«Όταν νιώθουμε έντονη ευχαρίστηση από το σεξ, το σώμα απελευθερώνει ένα κοκτέιλ ορμονών που μας βοηθούν να αποκοιμηθούμε», λέει η Alvarez, διευκρινίζοντας ότι ορμόνες όπως η βαζοπρεσίνη και η ωκυτοκίνη μειώνουν το στρες στο σώμα και μας βοηθούν να κοιμηθούμε πιο γρήγορα. Μετά από αυτό το σημείο, προσθέτει η Alvarez Story, «η νορεπινεφρίνη και η σεροτονίνη βοηθούν το σώμα μας να μπει σε μια ροή κύκλων ύπνου REM και μας βοηθούν να κοιμόμαστε καλύτερα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

#sex #σεξουαλική επαφή
Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: