Orbiting: Το dating trend που είναι ακόμα πιο απογοητευτικό από το ghosting

Σταμάτα να μπαίνεις συνεχώς στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης του πρώην σου και προχώρα παρακάτω.

Elle 25 Ιουν. 22
Orbiting: Το dating trend που είναι ακόμα πιο απογοητευτικό από το ghosting

Η 26χρονη Μαίρη άρχισε να βγαίνει πέρυσι με έναν άντρα που είχε γνωρίσει μέσω κοινών φίλων. Βγήκαν για δείπνο και πέρασαν χρόνο ο ένας με τους φίλους του άλλου. Πήγαν μαζί στο σπίτι που μεγάλωσε για Σαββατοκύριακο, όπου συνάντησε τους γονείς και τους παιδικούς τους του φίλους. Με λίγα λόγια η γνωριμία τους έμοιαζε με την αρχή μίας πολλά υποσχόμενης σχέσης.

Κάποια στιγμή εκείνος έπρεπε να φύγει εκτός πόλης για μία εβδομάδα για επαγγελματικούς λόγους και έκαναν σχέδια να συναντηθούν μετά την επιστροφή του. Ξαφνικά όμως, σιγή ραδιοφώνου. Αυτή ήταν η τελευταία τους κουβέντα. Δεν έκαναν ποτέ ξανά παρέα, αν και έτυχε να πέσουν ο ένας στον άλλον σε ένα μπαρ μήνες αργότερα. Ένα χρόνο αργότερα, εκείνος εξακολουθεί να παρακολουθεί όλες τις ιστορίες Snapchat και Instagram της Μαίρης.

Αυτό το φαινόμενο, κατά το οποίο ένα άτομο διακόπτει κάθε άμεση, ουσιαστική επικοινωνία αλλά συνεχίζει να αλληλεπιδρά μαζί σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι σύνηθες στο σημερινό τοπίο των ραντεβού. Το πρώην ρομαντικό σου ενδιαφέρον πιθανότατα δεν σχολιάζει τις φωτογραφίες σου ή στέλενι τακτικά στα DM σου, αλλά μπορεί να κάνει like σε όλες τις φωτογραφίες σου στο Instagram ή τα tweet σου ή να αλληλεπιδρά μαζί σου με κάποιον άλλο επιφανειακό τρόπο. Η συγγραφέας Anna Iovine ονόμασε εύστοχα αυτό το dating trend «orbiting» σε ένα viral άρθρο για το Man Repeller. Σε αυτό, η Iovine περιγράφη μία δική της ιστορία με μία γνωριμία μέσω Tinder, όχι πολύ διαφορετική από αυτή που παραθέσαμε παραπάνω.

orbiting

Από τότε που δημοσιεύτηκε το άρθρο, ορισμένοι αναγνώστες επέκριναν τον όρο ως πολύ παρόμοιο με το ήδη υπάρχον «ghosting». Η Iovine, ωστόσο, υποστηρίζει ότι υπάρχει μια σαφής διαφορά που έχει να κάνει με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο όρος ghosting έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής, αλλά η ίδια η πρακτική δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι άνθρωποι βγαίνουν ραντεβού και στη συνέχεια εξαφανίζονται χωρίς ίχνος για δεκαετίες. Το orbiting, ωστόσο, έγινε δυνατό μόνο στην εποχή των social media.

«Πριν από το διαδίκτυο, αν κάποιος έκανε ghosting σε κάποιον άλλο, αλλά συνέχιζε να είναι περίεργος γι’αυτόν και τη ζωή του, δεν υπήρχε τρόπος να τον ελέγξει. Ή υποθέτω, δεν ξέρω, θα μπορούσε να τον ψάξουν στον τηλεφωνικό κατάλογο ή κάτι τέτοιο;», λέει η Iovine. «Το θέμα είναι ότι ήταν δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να δούμε τι κάνει κάποιος αν δεν τον είχαμε δει εδώ και χρόνια. Τώρα μπορούμε να το κάνουμε σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο».

Δεν είναι μόνο ενοχλητικό να πέφτεις θύμα orbiting, αν σε ενδιαφέρει τόσο πολύ αυτό που κάνω, γιατί στο καλό αγνοείς τα μηνύματα μου;!, αλλά η διαφαινόμενη παρουσία ενός πρώην ερωτικού ενδιαφέροντος μπορεί επίσης να είναι πολύ μπερδευτική. Είναι επίσης σημαντικό να κάνουμε μια διάκριση μεταξύ του περιστασιακά θυμάμαι ένα παλιό μου φλερτ και του ενεργού orbiting. Μπορεί περιστασιακά να βλέπεις τις πρόσφατες φωτογραφίες ενός πρώην στο Facebook ή να παρακολουθείς τις ιστορίες του στο Instagram (ίσως σκόπιμα ή ίσως τυχαία λόγω της δυνατότητας αυτόματης αναπαραγωγής της εφαρμογής). Αλλά όταν αυτό είναι συνεχές και περιλαμβάνει κάποιον στον οποίο προηγουμένως έχεις κάνει ghosting, αγνοήσει ή πει ρητά ότι δεν σε ενδιαφέρει, αυτό είναι εντελώς άλλο πράγμα. «Το να μην στέλνεις μήνυμα σε κάποιον, αλλά να συνεχίζεις να βλέπεις το περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του μοιάζει σχεδόν με προδοσία», έγραψε η Iovine.

orbiting

Γιατί λοιπόν οι άνθρωποι παρατούν κάποιον, αλλά μετά εξακολουθούν να αφιερώνουν χρόνο για να ακολουθήσουν (και μερικές φορές να ασχοληθούν με) κάθε τους κίνηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Ο ψυχολόγος Ryan Howes, ο οποίος εδρεύει στην Pasadena της Καλιφόρνια, είπε ότι η αμφιθυμία μπορεί να είναι ο ένοχος.

«Είναι σπάνιο να συναντάμε κάποιον που είναι 100% τέλειος για εμάς ή 100% φρικτός. Συνήθως απολαμβάνουμε ορισμένα κομμάτια τους και νιώθουμε ότι άλλα δεν μας ταιριάζουν», εξηγεί ο Howes. «Διακόπτεις τα πράγματα εξαιτίας αυτών των διαφορών, αλλά νιώθεις την ανάγκη να συνεχίσεις να παρατηρείς τη ζωή του επειδή αναρωτιέσαι μήπως έκανες ένα λυπηρό λάθος και αν θα περνούσες τελικά καλά μαζί του αν είχες πράξει διαφορετικά».

«Η πεποίθησή μου είναι ότι το orbiting έχει να κάνει με την αμφισβήτηση του εάν πήρες τη σωστή απόφαση να διακόψεις τα πράγματα όταν το έκανες», σημειώνει ο Howes. «Ήταν καλή επιλογή ή θα το μετανιώσεις; Το orbiting σε κρατά σε επαφή σε περίπτωση που βρεις έναν εξαιρετικό λόγο να ξαναβρεθείς μαζί του. Αλλά ως επί το πλείστον χρησιμεύει ως επιβεβαίωση ότι πήρες τη σωστή απόφαση ή ως λόγος για να τιμωρήσεις τον εαυτό σου εάν δεν το έκανες», προσθέτει.

Η Talia Goldstein, Διευθύνουσα Σύμβουλος και ιδρύτρια της εταιρείας matchmaking Three Day Rule, έχει δει άνδρες και γυναίκες να απογοητεύονται από τα μικτά μηνύματα που μπορεί να λαμβάνουν. «Επειδή το ghosting έχει γίνει τόσο συνηθισμένο, οι άνθρωποι είναι αρκετά ξεδιάντροποι γι’ αυτό και δεν ντρέπονται, ούτε αισθάνονται ότι έχουν κάτι να κρύψουν», είπε. «Το ghosting είναι το νέο «δεν νομίζω ότι έχουμε σύνδεση» και το orbiting είναι το νέο «…αλλά καλή τύχη και να κρατάμε επαφή!»», αναφέρει.

Μερικές λέξεις λοιπόν, για όλους τους orbiters εκεί έξω: Να ξέρετε ότι τα πρώην ραντεβού σας θα προσέξουν αν παρακολουθείτε και κάνετε likes στις αναρτήσεις τους – ειδικά αν νιώθουν ότι δεν είχε υπάρξει closure όταν τελείωσε η σχέση, όσο περιστασιακή κι αν ήταν. Και αν δεν ενδιαφέρεστε ρομαντικά για κάποιον, αυτό είναι εντάξει. Απλώς σταματήστε να κυκλώνετε τα προφίλ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αυτού του ατόμου και προχωρήστε ευγενικά παρακάτω.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT