2 απλά πράγματα που θα σου αλλάξουν αμέσως διάθεση, σύμφωνα πάντα με τους νευροεπιστήμονες

Αν κάνεις αυτά τα δύο πράγματα σε καθημερινή βάση, θα σε κάνουν πιο χαρούμενη και ευτυχισμένη. Σου το εγγυόμαστε!

ELLE Team 16 Νοε. 21
2 απλά πράγματα που θα σου αλλάξουν αμέσως διάθεση, σύμφωνα πάντα με τους νευροεπιστήμονες

Κάποιες φορές ο εγκέφαλός σου προσλαμβάνει τόσες πολλές πληροφορίες και ερεθίσματα που δεν ξέρει πώς να τα διαχειριστεί, αλλά και πώς να αισθανθεί για αυτά. Προσπάθησε να δοκιμάσεις και τα δύο που σου προτείνουν οι νευροεπιστήμονες και δες τη διάθεσή σου να αλλάζει προς το καλύτερο!

1. Χαμογέλα!

Πρωτοποριακή έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας επιβεβαιώνει ότι το χαμόγελο μπορεί να ξεγελάσει το μυαλό σου ώστε να γίνει πιο θετικό, απλώς κινώντας τους μυς του προσώπου σου. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Experimental Psychology, αξιολόγησε τον αντίκτυπο ενός χαμόγελου στην αντίληψη των εκφράσεων του προσώπου και του σώματος. Ένα χαμόγελο προκλήθηκε από τους συμμετέχοντες που κρατούσαν ένα στυλό ανάμεσα στα δόντια τους, αναγκάζοντας τους μυς του προσώπου τους να επαναλάβουν την κίνηση ενός χαμόγελου.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η μυϊκή δραστηριότητα του προσώπου όχι μόνο μεταβάλλει την αναγνώριση των εκφράσεων του προσώπου, αλλά και τις εκφράσεις του σώματος, με αμφότερες να δημιουργούν πιο θετικά συναισθήματα. Ο επικεφαλής ερευνητής και ειδικός σε θέματα ανθρώπινης και τεχνητής νόησης, δρ Fernando Marmolejo-Ramos λέει ότι το εύρημα έχει σημαντικές γνώσεις για την ψυχική υγεία. «Όταν οι μύες σου λένε ότι είσαι χαρούμενος, είναι πιο πιθανό να δεις τον κόσμο γύρω σου με θετικό τρόπο», λέει ο Δρ Marmolejo-Ramos.

«Στην έρευνά μας διαπιστώσαμε ότι όταν γελάς δυνατά, διεγείρει την αμυγδαλή – το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου – το οποίο απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές για να ενθαρρύνει μια συναισθηματικά θετική κατάσταση. Για την ψυχική υγεία, αυτό έχει ενδιαφέρουσες συνέπειες. Εάν μπορούμε να ξεγελάσουμε τον εγκέφαλο ώστε να αντιληφθεί τα ερεθίσματα ως «χαρούμενα», τότε μπορούμε ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον μηχανισμό για να βοηθήσουμε στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας».

Έτσι λοιπόν όταν νιώθεις χαρούμενη, χαμογελάς. Αλλά και αντίστροφα, όταν χαμογελάς, ο εγκέφαλός σου αντιλαμβάνεται ότι χαμογελάς και καταλαβαίνει ότι είσαι χαρούμενη. Τι γίνεται όμως όταν είσαι στενοχωρημένη; Δοκίμασε να χαμογελάσεις. Κι αν δεν σου βγαίνει αυθόρμητα, δοκίμασε ένα ψεύτικο χαμόγελο μέχρι αυτό να γίνει αληθινό.. Όταν αλλάζουν οι εκφράσεις του προσώπου σου, αλλάζει και ο τρόπος που ο εγκέφαλός σου αποκωδικοποιεί και ερμηνεύει τα ερεθίσματα. Αν πιέζεις τον εαυτό σου να αισθανθεί καλύτερα, το ίδιο θα κάνει και ο εγκέφαλός σου.

Δες το 2ο πράγμα που θα σου αλλάξει αμέσως διάθεση στο bestofyou.gr.

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: