Follow us

Search

3 tips από ειδικούς που θα σε βοηθήσουν να περιορίσεις τη ζήλεια σου

Η ζήλεια είναι κομμάτι των ανθρωπίνων σχέσεων. Υπάρχει και είναι θεμιτό να υπάρχει. Όμως όταν ζηλεύεις στον υπέρτατο βαθμό, ίσως τελικά να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα απ’αυτό που ήθελες.

3 tips από ειδικούς που θα σε βοηθήσουν να περιορίσεις τη ζήλεια σου

Η ζήλια είναι μέρος της ζωής: Στην καριέρα σας, στις φιλίες και στα ραντεβού σας, είναι φυσικό να πρασινίζετε περιστασιακά με φθόνο – ειδικά σε ρομαντικές σχέσεις. “Η ζήλια είναι εξαιρετικά συχνή στις ρομαντικές σχέσεις, επειδή και οι δύο σύντροφοι πρέπει να βρίσκονται σε ευάλωτες και αβέβαιες καταστάσεις συχνά”, λέει ο κλινικός ψυχολόγος Δρ Joshua Klapow στην HelloGiggles. Αλλά αν η ζήλια αρχίσει να κυριαρχεί στα συναισθήματά σας και να δημιουργεί ένα εμπόδιο μεταξύ εσάς και του συντρόφου σας, είναι επίσημα ανθυγιεινό.

Είτε ζηλεύετε τον χρόνο που περνά ο σύντροφός σας με τους φίλους του, είτε δεν αισθάνεστε άβολα με τη σχέση τους με έναν πρώην, η ζήλια δεν είναι κάτι που κρύβεται εύκολα κάτω από το χαλί. Αν το προσπαθήσετε , θα φέρειμόνο σε μεγαλύτερα προβλήματα στη σχέση σας στο δρόμο. Για να αποφευχθεί αυτό, ρωτήσαμε ειδικούς σχέσεων για τις συμβουλές τους για το πώς μπορείς να σταματήσεις να ζηλεύεις στη σχέση σου.

Τι προκαλεί τη ζήλια στις σχέσεις;

Ζηλεύεις την προσοχή του συντρόφου σου προς τους φίλους ή την οικογένειά του και πώς αυτό επηρεάζει το χρόνο που ξοδεύει μαζί σου; Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο. «Σε γενικές γραμμές, η ζήλια είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα – σηματοδοτεί έναν εσωτερικό φόβο που ρωτά:” Είμαι ασφαλής, αγαπημένη και άξια; “» λέει η ψυχολόγος Carla Manly.

«Η ζήλια μπορεί να προκύψει σε μια ρομαντική σχέση για πολλούς λόγους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ζήλια προκαλείται από χαμηλή αυτοεκτίμηση. Το άγχος μπορεί να προκύψει εάν ένας σύντροφος φοβάται ότι δεν είναι τόσο ελκυστικός, ολοκληρωμένος, επιθυμητός, ή αξιαγάπητος όσο κάποιος άλλος».

Εκτός από τις δικές σας ανασφάλειες που προκαλούν ζήλια, η Δρ Manly υποστηρίζει ότι το «άλυτο τραύμα» (είτε από την παιδική ηλικία είτε από προηγούμενες σχέσεις) μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα αναξιοπιστίας, προδοσίας ή έλλειψης αγάπης. Τέλος, η αναξιόπιστη συμπεριφορά των συντρόφων σας μπορεί επίσης να προκαλέσει ζήλια. «Εάν ένας σύντροφος συμπεριφέρεται με τρόπο που δημιουργεί δυσπιστία και φόβους στη σχέση, μπορεί να προκύψει ζήλια», λέει η Δρ. Manly «Αυτό μπορεί να συμβεί μέσω λεπτών ή εμφανών συγκρίσεων με άλλους που υιοθετούν ερωτευμένες συμπεριφορές ή άλλα τοξικά μοτίβα.»

ζηλεύεις

Πώς να σταματήσετε να ζηλεύετε σε μια σχέση:

Ας υποθέσουμε πως έχετε αποδεχτεί το γεγονός ότι η ζήλια έχει εισχωρήσει στη σχέση σας. Και τώρα τι? Παρακάτω, ο Δρ Klapow και η Δρ Manly αναλύουν πώς μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου να σταματήσει να ζηλεύει.

1. Σκεφτείτε γιατί νιώθετε ζήλια.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να σκεφτείτς γιατί ζηλεύετε. Ο σύντροφός σας σας δίνει πραγματικά λόγους για να ζηλέψετε; ‘Η επαναλαμβάνετε παλιές συνήθειες από προηγούμενες σχέσεις; Οι δικές σας ανασφάλειες σας εμποδίζουν; Όταν κάνετε στον εαυτό σας αυτές τις ερωτήσεις, μπορείτε να διακρίνετε γιατί νιώθετε πραγματικά αυτά τα συναισθήματα.

«Αν διαπιστώσετε ότι ζηλεύετε τις φιλίες του συντρόφου σας με άλλους, είναι πιθανό ότι η ζήλια σας λέει απλά ότι θα θέλατε να έχετε περισσότερο χρόνο με τον σύντροφό σας», εξηγεί ο Δρ Manly. «Με το να σκεφτείτε αυτό και στη συνέχεια να μιλήσετε γι ‘αυτό με τον σύντροφό σας, μπορείτε να εργαστείτε προς μια λύση που να ταιριάζει και στους δύο σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αύξηση του χρόνου μαζί, διευρύνοντας επίσης τον κύκλο της φιλίας σας ή την ενασχόληση με νέα χόμπι που θα σας κάνουν να νιώσετε την ανανέωση που χρειάζεστε».

Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να κοιτάξουμε προς τα μέσα πριν συζητήσουμε εξωτερικά τα συναισθήματα ζήλιας με έναν σύντροφο. «Όταν αποκωδικοποιούμε τα μηνύματα που είναι κρυμμένα μέσα σε αισθήματα ζήλιας, μπορούμε να προχωρήσουμε με πιο διαφωτισμένα, δυναμικά και όμορφα συναισθήματα», λέει ο Δρ Manly.

2. Επικοινωνήστε με σαφήνεια.

Μόλις καταλάβετε τι προκαλεί τη ζήλια σας, επικοινωνήστε τα συναισθήματά σας στον σύντροφό σας. «Η μη άμεση επικοινωνία σχετικά με τα συναισθήματα ζήλιας και η ταυτόχρονη απόκρυψη του ως άλλα προβλήματα στη σχέση (παραδείγματος χάριν αφοσίωση, αγάπη, εμπιστοσύνη, δεσμός κλπ.) θα διαιωνίσει τη ζήλια και θα δημιουργήσει ένα νέο σύνολο προβλημάτων», εξηγεί ο Δρ Klapow. Να είστε εκ των προτέρων ανοιχτοί σχετικά με τα συναισθήματά σας ώστε να μπορέσετε να φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος με την ελπίδα ότι ο σύντροφός σας θα σας χαλαρώσει ώστε να σταματήσετε να ζηλεύετε.

Από την άλλη πλευρά, εάν υποψιάζεστε ότι ο σύντροφός σας σας ζηλεύει, ο Δρ Κλάποου προτείνει να τον προσεγγίσετε “απαλά και συμπονετικά”.

ζηλεύεις

«Επειδή ζηλεύουν, αισθάνονται πληγωμένοι και ίσως δεν είναι ικανοί ή πρόθυμοι να επικοινωνήσουν σχετικά με αυτό το θέμα», εξηγεί. «Ενημερώστε τον σύντροφό σας ότι παρατηρείτε ορισμένες συμπεριφορές που σχετίζονται με τις φιλίες σας, υπενθυμίζοντάς του ότι νοιάζεστε για αυτόν και ότι προσπαθείτε να καταλάβετε τι συμβαίνει».

Η “ζήλια” μπορεί να είναι μια σχετικά βαριά λέξη για μερικούς ανθρώπους, οπότε ο Δρ Klapow προτείνει να μην τη χρησιμοποιείτε ρητά, αλλά αντίθετα, να ρωτάτε τον σύντροφό σας εάν ανησυχεί για τις φιλίες σας με άλλους ανθρώπους. Αφήστε τους να περιγράψουν πώς αισθάνονται για την κατάσταση αυτή καθώς και την τρέχουσα κατάσταση της σχέσης σας. “Βάλτε τους να μιλήσουν με τρόπο που να τους κάνει να νιώθουν ασφαλής”, λέει ο Δρ Κλάποου.

3. Χρησιμοποιήστε το ως μαθησιακή εμπειρία.

Τέλος, μόλις συζητήσετε την κατάσταση με τον σύντροφό σας και μάθετε πώς θα σταματήσετε να ζηλεύετε, χρησιμοποιήστε την κατάσταση ως μια ευρύτερη μαθησιακή εμπειρία. «Η περιστασιακή, φευγαλέα ζήλια είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής και των ανθρωπίνων σχέσεων», λέει ο Δρ Manly. «Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε το συναίσθημα της ζήλιας όταν προκύπτει, καθώς υπάρχει ένα μήνυμα μέσα στο ίδιο το συναίσθημα. Η ζήλια δεν είναι απαραίτητα καλή ή κακή. Είναι το πώς χρησιμοποιούμε τη ζήλια για να μάθουμε πράγματα για τον ίδιο μας τον εαυτό και τις σχέσεις μας, είναι το πιο σημαντικό.»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

MORE FROM

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

BEST of INTERNET