Το φθινόπωρο επηρεάζει την απόδοση σου στη δουλειά; Κι όμως!

Όσο περισσότερο γνωρίζουμε πώς αλλάζει το μυαλό και το σώμα μας με τον καιρό, τόσο καλύτερα μπορούμε να προετοιμαστούμε και να κάνουμε επιλογές που θα βοηθήσουν τόσο τα προσωπικά μας όσο και τη δουλειά μας να είναι επιτυχημένα.

Elle 08 Σεπ. 21
Το φθινόπωρο επηρεάζει την απόδοση σου στη δουλειά; Κι όμως!

Η φθινοπωρινή περίοδος σηματοδοτεί μια εποχή αλλαγών στον κόσμο γύρω μας. Τα φύλλα αλλάζουν χρώμα, οι μέρες γίνονται πιο σύντομες, η σχολική χρονιά ξεκινά ξανά και αρχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για την περίοδο των εορτών.

Αλλά σπάνια μιλάμε για το πώς η σεζόν του φθινοπώρου αλλάζει τις επιδόσεις στη δουλειά μας. Παρόλο που μπορεί να θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι επιδόσεις μας παραμένουν σταθερές καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν είμαστε απρόσβλητοι από τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής αλλαγής. Δεν είμαστε ρομπότ.

Όσο περισσότερο γνωρίζουμε πώς αλλάζει το μυαλό και το σώμα μας με τον καιρό, τόσο καλύτερα μπορούμε να προετοιμαστούμε για την επιτυχία.

Ακολουθούν 5 τρόποι με τους οποίους ο πιο κρύος καιρός θα επηρεάσει την απόδοση στο χώρο εργασίας σας:

1. Θα γίνετε πιο παραγωγικοί.

Μια πρόσφατη μελέτη του Harvard Business School δείχνει ότι ο κακός καιρός προάγει μεγαλύτερη παραγωγικότητα στο χώρο εργασίας. Στις άσχημες καιρικές συνθήκες, οι εργαζόμενοι δεν μπαίνουν στον πειρασμό να κάνουν δραστηριότητες εκτός της εργασίας τους, όπως περπάτημα έξω, βόλτα στην παραλία, ηλιοθεραπεία κ.λπ.

Ωστόσο, για να συνεχιστεί αυτή η παραγωγική δυναμική, φροντίστε να μην θυμίζετε στον εαυτό σας ή στους συναδέλφους σας όμορφες ηλιόλουστες μέρες. Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες που δούλευαν τις βροχερές ημέρες αλλά τους έδειχναν φωτογραφίες από την παραλία ήταν λιγότερο αποτελεσματικοί στη δουλειά τους από εκείνους που εργάζονταν τις ίδιες ημέρες, αλλά προφανώς δεν αναπολούσαν τον ηλιόλουστο καλοκαιρινό καιρό.

δουλειά

2. Θα γίνετε λιγότερο παραγωγικοί.

Το διάβασες σωστά! Ενώ ο άσχημος καιρός μπορεί από τη μία να σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι στις εργασίες σας, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για κάποια νωχελικά διαλείμματα κατά τους ψυχρότερους μήνες. Ιδιαίτερα ο κακός καιρός μπορεί να εμποδίσει τους ανθρώπους να φτάσουν στην εργασία τους εγκαίρως και σε ακραίες περιπτώσεις θα κρατήσει τους εργαζόμενους στο σπίτι για μέρες κάθε φορά. Σύμφωνα με τις στατιστικές του Γραφείου Εργασίας, ενώ λιγότερο από το 0,5 τοις εκατό των εργαζομένων χάνουν μια μέρα εργασίας λόγω των καιρικών συνθηκών κατά τους θερμότερους μήνες, αυτό το ποσοστό αυξάνεται σε σχεδόν 2 τοις εκατό κατά τους ψυχρότερους μήνες.

Αυτός ο χαμένος χρόνος σημαίνει χαμένη παραγωγικότητα. Μπορεί να μην χάσετε ούτε μια μέρα δουλειάς, αλλά χωρίς αμφιβολία θα χρειαστεί να αναπληρώσετε το κενό όταν οι συνεργάτες σας είναι εκτός. Καθώς κατευθυνόμαστε προς το φθινόπωρο και το χειμώνα, κάντε μια προσπάθεια να παραμείνετε στην κορυφή του παιχνιδιού σας, να συνεχίσετε τη δουλειά σας ακόμη και όταν δεν μπορείτε να είστε στο γραφείο και βοηθήστε τους άλλους να λειτουργήσουν σωστά όταν επιστρέψουν από μια απουσία.

3. Οι αρνητικές σας διαθέσεις θα ενισχυθούν.

Μια μελέτη του 2008 έδειξε ότι ο καιρός επηρεάζει περισσότερο τις αρνητικές μας διαθέσεις παρά τις θετικές μας διαθέσεις. Ο κακός καιρός, ιδιαίτερα ο αυξημένος άνεμος και το γεγοός ότι σκοτεινιάζει από πολύ νωρίς , θα αυξήσουν τις αρνητικές μας διαθέσεις, ενώ ο όμορφος καιρός θα μας διευκολύνει. Εάν τείνετε να είστε πιο θετικός άνθρωπος γενικά, ο καιρός δεν θα επηρεάσει τόσο τις διαθέσεις σας.

Η αλλαγή των εποχών μπορεί επίσης να προκαλέσει μια εποχική κατάθλιψη, που ονομάζεται Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (ΕΔΕ). Αυτή είναι μια πολύ πιο έντονη αλλαγή της διάθεσης, που συχνά προκαλείται από τη μείωση της έκθεσής μας στον ήλιο και τη βιταμίνη D καθώς οι μέρες γίνονται πιο σύντομες. Εάν αισθάνεστε ιδιαίτερα καταθλιπτικοί, λιγότερο ενεργητικοί και τείνετε να κοιμάστε περισσότερο αλλά νιώθετε ακόμα κουρασμένοι, τότε μάλλον υπάγεστε κι εσείς σε αυτή την κατηγορία. Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης αυτής της σοβαρής κατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της φωτοθεραπείας και της ιατρικής.

Καθώς καλωσορίζουμε το φθινόπωρο και τις μικρότερες μέρες του και τους ψυχρούς ανέμους, να γνωρίζετε πώς αυτές οι περιβαλλοντικές αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεσή σας και το γενικό αίσθημα ευεξίας, τη δουλειά σας και τις αλληλεπιδράσεις σας με συναδέλφους και πελάτες. Η ευαισθητοποίηση είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό των επιπτώσεων των περιβαλλοντικών επιδράσεων. Μην φοβάστε να αναλάβετε δράση και να ζητήσετε βοήθεια ή κατανόηση ακόμη και από τους δικούς σας ανθρώπους.

δουλειά

4. Θα έχετε μεγαλύτερη ενσυναίσθηση

Υπάρχει ένας λόγος που ο καιρός είναι ένα θέμα συζήτησης μιας και είναι ένα θέμα που βιώνουμε όλοι από κοινού. Απέναντι στο προκλητικό κλίμα που περιλαμβάνει πτώση της θερμοκρασίας, ψυχρότερους ανέμους , περισσότερο σκοτάδι παρά μέρα και την πιθανότητα έκτακτων καιρικών φαινομένων, ερχόμαστε πιο κοντά με τους άλλους ανθρώπους. Δεχόμαστε περισσότερο όταν ένας συνεργάτης του μπαίνει γκρινιάρης επειδή το αυτοκίνητό του ήταν θαμμένο στο χιόνι, καικάνυμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να δείξουμε την κατανόησή μας και να τους φτιάξουμε διάθεση. Όλοι κάποια στιγμή πέφτουμε στο λάκκο της κακοκαιρίας και υποφέρουμε τις συνέπειες των καιρικών φαινομένων, αλλά οφείλουμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να το ξεπεράσει.

Δεδομένων των κακών διαθέσεων αλλά της αυξημένης ενσυναίσθησης που έρχεται με τον πιο κρύο καιρό, επικεντρωθείτε στο να κρατήσετε τους ανθρώπους ενωμένους στο χώρο εργασίας. Εάν η εταιρεία σας έχει συχνά άτομα που εργάζονται μεμονωμένα, σκεφτείτε μια αλλαγή στη δομή των γραφείων, με περισσότερους χώρους συνεργασίας και λιγότερα μεμονωμένα γραφεία.

5. Θα γίνετε περισσότερο (ή λιγότερο) δημιουργικοί.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο καιρός ευνοεί ορισμένους τύπους δημιουργικότητας. Σε αυτή τη μελέτη του 2014, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα φυσικής ζεστασιάς επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται πληροφορίες. Έτσι, όταν είμαστε ζεστοί, είμαστε πιο δημιουργικοί σε θέματα που περιλαμβάνουν τη σκέψη για τους άλλους και τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και αντικειμένων. Όταν κρυώνουμε, η μακρινή και αφηρημένη δημιουργικότητά μας ευδοκιμεί. Εάν είστε ηγέτης ή διευθυντής στο χώρο εργασίας σας, σκεφτείτε πώς μπορείτε να αυξήσετε τη δημιουργικότητα ή να προτρέχετε την ομάδα σε έναν καταιγισμό ιδεών για κάποιο νέο project. Θα δείτε πως ο καιρός μπορεί να επηρεάσει έμπρακτα τα αποτελέσματα που λαμβάνετε ανά εποχή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: