«Μόνο όταν αντιληφθείς πόσο σημαντική είσαι, θα μπορέσει κι ο άλλος να σε εκτιμήσει»: 8 τρόποι να βελτιώσεις τη σχέση σου πρώτα με τον εαυτό σου και μετά με το σύντροφό σου

Πότε έρχεται αυτή η στιγμή στη σχέση σου που αντιλαμβάνεσαι πως εσυ έχεις προτεραιότητα; Σε ποιές καταστάσεις πρέπει να μπαίνεις μπροστά και να προστατεύεσαι; Γιατί μια σχέση εύκολα γίνεται από υπέροχη, τοξική όταν ξεχνάς να σέβεσαι τον εαυτό σου και αρχίζεις να βάζεις τα θέλω του άλλου πάνω από τα δικά σου.

Σοφία Δρούγκα 30 Μαρ. 21
«Μόνο όταν αντιληφθείς πόσο σημαντική είσαι, θα μπορέσει κι ο άλλος να σε εκτιμήσει»: 8 τρόποι να βελτιώσεις τη σχέση σου πρώτα με τον εαυτό σου και μετά με το σύντροφό σου

Πόσες φορές έχεις νιώσει πως έχεις βρεθεί σε αδιέξοδο; Είτε στη σχέση σου είτε με τον άνθρωπο που απλά φλερτάρεις. Πόσες φορές ακούς πράγματα που δεν σου αρέσουν, ή βιώνεις συμπεριφορές που δεν σου αξίζουν και παρόλα αυτά εσύ επιμένεις να δίνεις καθημερινά το 100% του εαυτού σου ελπίζοντας πως κάτι θα αλλάξει; Ε λοιπόν, σου έχω νέα. Δε θα αλλάξει τίποτα. Όσο συνεχίζεις να βάζεις τις ανάγκες σου κάτω απο τις ανάγκες κάποιου άλλου, να καταπιέζεσαι και να φοβάσαι πως αν «γκρινιάξεις» θα τον χάσεις, δε θα αλλάξει τίποτα. Εσύ θα παλεύεις και πάντα θα αισθάνεσαι αποκαρδιωμένη. Γιατί όμως; Γιατί να πρέπει να συμβαίνει αυτό; Γιατι να πρέπει να φτάσεις να σου στερέψει όλη σου η ενέργεια και όλο σου το είναι για να καταλάβεις πως ίσως πρέπει κάτι να αλλάξει; Υπάρχουν βασικοί κανόνες αυτοσεβασμού που επιβάλλεται να έχεις ως γυναίκα, για να μπορείς, τόσο να προστατεύεις τον εαυτό σου όσο και να διεκδικήσεις τα θέλω σου!

Κανόνας 1ος: Γνώθι σαυτόν

Μερικοί το θεωρούμε αυτονόητο πως ξέρουμε τον εαυτό μας. Όμως είναι στ’ αλήθεια; Ξέρεις πραγματικά τι θέλεις ή μάλλον τι χρειάζεσαι αυτή την περίοδο της ζωής σου; Ίσως η αμέριστη προσοχή που ζητάς να μην έχει να κάνει με το πόσο θέλεις τον άλλον αλλά πόσο θελκτική θέλεις να είσαι γενικά. Ίσως πάλι έχεις ανάγκη  να αφιερώσεις χρόνο σε σένα και ανταυτού κυνηγάς κάτι που δεν ξέρεις αν πραγματικά είναι αυτό που θέλεις. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις σε αυτή τη φάση είναι να ψάξεις βαθειά μέσα σου, που βρίσκεσαι στη ζωή σου αυτή τη στιγμή, τι ανάγκες έχεις και πόσο ανεξάρτητη θές να είσαι. Με το που εφαρμόσεις το πρώτο αυτό βήμα, αυτομάτως θα αναθεωρήσεις πολλά πράγματα τόσο στη σχέση σου όσο και στη ζωή σου.

Κανόνας 2ος: Ειλικρίνεια και αποδοχή

Ίσως η αυτοκριτική να μην είναι κάτι που όλοι κάνουμε. Αλλά σίγουρα είναι κάτι που πρέπει να συμβαίνει. Ίσως να είναι από τα σημαντικότερα πράγματα στην συναισθηματική ζωή μιας γυναίκας. Μίλησε ειλικρινά με τον εαυτό σου και γράψε σε ένα χαρτί αυτά που ζητάς από τον σύντροφό σου. Τελικά, ίσως να μην είναι τόσο υπερβολικά όσο νόμιζες. Ίσως είναι το μίνιμουμ που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε για να σε κερδίσει. Αποδέξου όλα αυτά που είσαι. Τόσο τα θετικά σου όσο και τα αρνητικά σου. Own them! Μόνο τότε θα μπορέσεις να σταθείς σε έναν άνθρωπο μπροστά και να πεις ακριβώς αυτό που νιώθεις!

σχέση

 

Κανόνας 3ος: Μίλα!

Μερικές φορές, μιλώντας από προσωπική εμπειρία, παρατηρώ πως περισσότερο μιλάμε στους άλλους (φίλους, οικογένεια) για τη σχέση μας, παρά στο σύντροφό μας. Τόσα παράπονα, τόσα κλάματα, τόσο παίδεμα. Και όλα αυτά γιατί; Επειδή δυσκολεύεσαι να πεις 5 πράγματα σε έναν άνθρωπο και μάλιστα στον άνθρωπο που έχεις επιλέξει ή θέλεις να επιλέξεις να είσαι μαζί. Κρυβόμαστε πίσω από το τι θέλουμε ο άλλος να μην πιστεύει ή να πιστεύει για μας και φιμώνουμε τους εαυτούς μας. Γιατί έχει σημασία το πως θα σε χαρακτηρίσει ο άλλος ή τι σε κάνει ευτυχισμένη και τι όχι; Ζύγισέ τα και έλα να μου πεις.

Κανόνας 4ος: Μη σε νοιάζει τι θα πει ο κόσμος

Δεν μπορώ να κατανοήσω πόσο μεγάλη σημασία έχει για κάποιους ανθρώπους το τι θα πουν οι άλλοι. Με κάνει να θέλω να χτυπήσω το κεφάλι μου στον τοίχο πως “οι άλλοι” ορίζουν τόσες και τόσες ζωές. Και τέλος πάντων αυτοί “οι άλλοι” όλο κρίνουν και δεν κρίνονται ποτέ, όλο κακολογούν και δεν κακολογούνται. Πως θα πάρεις τη ζωή σου και τη σχέση σου στα χέρια σου αν σε ενδιαφέρει τόσο τι θα πουν “οι άλλοι”; Και σε περίπτωση που δε το έχεις καταλάβει ως τώρα. Οι άλλοι είναι ο ορισμός των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων. Είναι οι ίδιοι που σου λένε τι να βάλεις, πως να βαφτείς, πόσα κιλά έχεις πάρει και πως άμα κυκλοφορείς με φούστα, ε πως να το κάνουμε το ζητάει ο οργανισμός σου. Δώσε λοιπόν απλόχερα τη ζωή σου και τη σχέση σου στους “άλλους” αφού εκείνοι επιλέγεις να την ορίζουν ούτως η άλλως.

σχέση

Κανόνας 5ος: Βάλε τα όριά σου.

Ειδικά στην αρχή μιας σχέσης, που προσπαθείς να καταλάβεις τι άνθρωπος είναι ο άλλος, πως χειρίζεται τις καταστάσεις και πως συμπεριφέρεται, επιβάλλεται να βάλεις όρια. Και οχι, δεν είναι όπως ακούγεται. Δεν είναι σκύλος ο άλλος άνθρωπος για να τον οριοθετήσεις. Όρια βαζεις σε εσένα. Στο τι δέχεσαι και τι οχι. Τι περνάει και τι δε περνάει. Ένα απλό και γρήγορο παράδειγμα που μπορώ να σου δώσω είναι ένα δικό μου όριο. Ο τρόπος. Όταν -δυστυχώς- είσαι από τους ανθρώπους που δεν ξεχνούν, το όριο στον τρόπο αναγκάζεσαι να το βάλεις από νωρίς στον εαυτό σου, αλλά και να το τηρείς αντίστοιχα στους άλλους. Δεν μπορεί ο καθένας να σου μιλάει όπως θέλει, ούτε να σε μεταχειρίζεται σαν να είσαι ιδιοκτησία του. Όριο στον τρόπο σημαίνει στοπ. Σημαίνει «αν δεν μπορείς να μου μιλήσεις με βασικούς κανόνες ευγένειας και με επιχειρήματα για να επέλθει η επίλυση του κάθε προβλήματος, τότε μη μου ξαναμιλήσεις» Τόσο απλά. Και έτσι απλά, εσύ μέσα σου είσαι ασφαλής.

Κανόνας 6ος: Αποδέξου τελικά πως ίσως και να μην είναι για σένα

Απο τη στιγμή που ένας άνθρωπος μετά από επανειλλημένες προσπάθειές σου, δεν ανταποκρίνεται στα θέλω σου ή δεν ικανοποιεί τις ανάγκες σου, ίσως και να πρέπει να αποδεχτείς πως μάλλον δεν είναι για σένα. Το γεγονός πως πολλές γυναίκες μένουμε κολλημένες σε έναν άνθρωπο που δεν έχει ουδεμία διάθεση να προσπαθήσει για μας, να μας καταλάβει και στην τελική να έχετε ένα κοινό στόχο, είναι ξεκάθαρα κομμάτι ανασφάλειας. Διότι αν αναγνωρίζεις πως δεν κερδίζεις τίποτα απο μια κατάσταση, αλλά ίσα ίσα πληγώνεσαι καθημερινά περισσότερο, πρέπει να ξαναδιαβάσεις τους πρώτους δυο κανόνες για να συνειδητοποιήσεις πως το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να φύγεις σεβόμενη τον εαυτό σου.

Κανόνας 7ος: Είναι οκ να μην είσαι οκ

Ποιός είπε πως το να προστατεύεις και να σέβεσαι τον εαυτό σου είναι εύκολο; Εξυγιαντικό ναι, καλό για την ψυχική σου υγεία και την αυτοεκτίμησή σου ναι. Ευκολό; Σχεδόν ποτέ! Όταν εμπλέκεσαι συναισθηματικά με έναν άνθρωπο, δίνεις ένα κομμάτι σου. Αυτό το κομμάτι δε το παίρνεις ποτέ πίσω. Ή τουλάχιστον αυτό πιστεύω εγω. Μπορείς να αγαπάς έναν άνθρωπο και να τον θέλεις, γνωρίζοντας παράλληλα πως δεν είναι για σένα και η μεταξύ σας σχέση δεν μπορεί να λειτουργήσει. Και είναι οκ αυτό. Αρκεί να θυμάσαι το στόχο. Στόχος είναι να είσαι ευτυχισμένη.

σχέση

ΕΣΥ ΓΙΑ ΣΕΝΑ

‘Οσο περισσότερο σέβεσαι και εκτιμάς τον εαυτό σου και τις ανάγκες σου, τόσο πιο πολύ θα σε σέβεται και ο άνθρωπός σου. Δυναμική δε γεννιέται καμία. Γίνεται. Όταν αντιληφθείς πως η σχέση σου με τον εαυτό σου είναι πιο πολύτιμη από κάθε συναισθηματική σου σχέση, τότε μόνο θα μπορέσεις να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και θα προσελκύσεις άτομα που θα το θαυμάζουν και θα το εκτιμούν πραγματικά αυτό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ψυχολόγος Φανή Ζαφειρίδου μας συμβουλεύει πώς να προστατευθούμε από μια κακοποιητική σχέση

5 απλά πράγματα που σε φέρνουν κοντά στην ευτυχία

6 συμβουλές για μια πραγματικά παραγωγική μέρα από την life coach Susie Moore

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT