Αυτός είναι ο λόγος που δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς όταν επιστρέφεις στο γραφείο μετά από αργίες

Δεν είσαι η μόνη που νιώθει έτσι!

Elle 14 Ιουν. 22
Αυτός είναι ο λόγος που δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς όταν επιστρέφεις στο γραφείο μετά από αργίες

Ανεξάρτητα από το πόσο αγαπάς τη δουλειά σου, η επιστροφή μετά από ένα διάλειμμα θα είναι πάντα μια πρόκληση. Πιθανότατα θα προτιμούσες να μη σηκωθείς από το κρεβάτι στις 7 το πρωί και η προοπτική να ασχοληθείς με όλα τα email που αναπόφευκτα συσσωρεύτηκαν όσο έλειπες είναι αρκετή για να σε λούσει κρύος ιδρώτας. Ωστόσο, παράλληλα με το άγχος αυτό η επιστροφή στην εργασία μετά από κάποια αργία, άδεια ή διακοπές, συνοδεύεται συχνά με το αρκετά τρομακτικό «brain mush».

Αν δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς μετά από αυτό το τριήμερο, θα ξέρεις για τι πράγμα μιλάμε. Όσο σκληρά κι αν προσπαθήσεις, είναι σαν να μην επανέρχεται ο εγκέφαλός σου στη δράση. Λοιπόν, γιατί συμβαίνει αυτό το περίεργο φαινόμενο; Σύμφωνα με την Jade Thomas, εγγεγραμμένη στο BACP ψυχοθεραπεύτρια και ψυχολόγο στη διδακτορική εκπαίδευση στο Private Therapy Clinic, η απάντηση θα μπορούσε να βρίσκεται στην έλλειψη ρουτίνας που σχετίζεται με περιόδους απουσίας από την εργασία.

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να δυσκολεύεστε να επιστρέψετε στη ροή των πραγμάτων όταν γυρνάτε στη δουλειά μετά από κάποια αργία μπορεί να είναι η διατάραξη της συνηθισμένης σας ρουτίνας», λέει η Thomas. «Οι ρουτίνες μας βοηθούν να δημιουργήσουμε υγιεινές συνήθειες και να νιώθουμε περισσότερο έλεγχο, κάτι που μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους και στρες. Ως εκ τούτου, ένα διάλειμμα στη ρουτίνα μπορεί να μας οδηγήσει στο να νιώθουμε μια αίσθηση αβεβαιότητας ή γενικής υπερέντασης», εξηγεί. «Η απόλυτη αντίθεση μεταξύ του τι περιμένουν από εμάς τις ημέρες της άδειας μας και όταν επιστρέφουμε στη δουλειά θα μπορούσε επίσης να κάνει πιο δύσκολη τη συγκέντρωση», προσθέτει.

αργίες

«Όταν επιστρέφετε στη δουλειά μετά από κάποιο ρεπό, είναι πιθανό να είστε σε χαλαρή ψυχική κατάσταση. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να λειτουργείτε με πιο αργό ρυθμό από τον κανονικό τόσο διανοητικά όσο και σωματικά, οπότε μπορεί να είναι σαν να πηγαίνετε από το 0-100. Το σώμα και το μυαλό μας χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν και να μετατοπιστούν σε διαφορετικό ρυθμό – επομένως το «μπούκωμα» του εγκεφάλου μπορεί να είναι αποτέλεσμα αυτού», σημειώνει.

Αν και δεν μπορείς να κάνετε πολλά για να αντιμετωπίσεις αυτό το συναίσθημα, αν βρίσκεσαι ήδη μέσα σε αυτό, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις ώστε η πρώτη σου εβδομάδα πίσω να είναι λίγο πιο εύκολη. Για παράδειγμα, η Thomas συνιστά να δώσεις προτεραιότητα στις εργασίες που φοβάσαι περισσότερο για να κάνεις τα πράγματα λίγο πιο εύκολα για την υπόλοιπη εβδομάδα και να αφιερώσεις χρόνο για να κινήσεις στο σώμα σου και να βγεις από το «rest mode».

«Όταν έχουμε ελεύθερο χρόνο, μπορεί να είναι δύσκολο να βγούμε από τη λειτουργία ανάπαυσης, γι’ αυτό προσπαθήστε να πάτε για μια βόλτα ή να εντάξετε κάποια άσκηση στη μέρα σας. Η κίνηση του σώματός σας θα ενισχύσει τη ροή του αίματος και θα παράγει τις ενδορφίνες που θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε πιο ετοιμοπόλεμοι».

Για να μη βιώσεις αυτό το συναίσθημα την επόμενη φορά που θα κάνεις ένα διάλειμμα από την εργασία σου, η Thomas συνιστά επίσης να οργανωθείς από το προηγούμενο βράδυ προσπαθώντας να αφαιρέσεις κάθε περιττό άγχος, με το να εστιάσεις σε κάτι για το οποίο ανυπομονείς να επιστρέψεις στο γραφείο. Στο τέλος της ημέρας, ενώ είναι αρκετά άβολο, δεν είναι το τέλος του κόσμου και δεν πρέπει να απογοητεύεσαι με τον εαυτό σου που δεν είναι στην καλύτερη εκδοχή του από την πρώτη κιόλας ημέρα. Όλοι χρειαζόμαστε χρόνο για να προσαρμοστούμε και το να δείχνεις λίγη καλοσύνη στον εαυτό σου όταν είσαι λίγο εκτός τόπου και χρόνου θα κάνει μεγάλη διαφορά στο πώς θα αισθάνεσαι καθώς περνά η εβδομάδα.

Photos: istockphoto.com

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: