Είναι στρες ή άγχος; Βρες τις διαφορές και αντιμετώπισέ και τα δύο με αυτά τα 6 απλά βήματα

Λέμε ότι ένα επίπεδο στρες είναι αναμενόμενο, το θέλουμε, μας κινητοποιεί. Τι γίνεται όμως όταν χάνεται το μέτρο και γίνεται αντιπαραγωγικό;

Elle 13 Μαΐ. 22
Είναι στρες ή άγχος; Βρες τις διαφορές και αντιμετώπισέ και τα δύο με αυτά τα 6 απλά βήματα

Ζούμε σε μια εποχή που αλλάζουν όλα τόσο γρήγορα και αυτό αναπόφευκτα φέρνει μια αίσθηση ανισορροπίας. Δεν προλαβαίνουμε να ενσωματώσουμε μια αλλαγή και έρχεται η επόμενη. Η δυσκολία προσαρμογής στις αλλαγές συνδέεται άμεσα με την ψυχική μας υγεία. Οι έρευνες δείχνουν ότι κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά στις αλλαγές και ότι εκείνοι με τα χαμηλότερα επίπεδα προσαρμοστικότητας είναι λιγότερο ψυχικά ανθεκτικοί (resilient) και πιο επιρρεπείς στο να παρουσιάζουν πεσμένη διάθεση, αρνητικά συναισθήματα και άγχος.

Είναι στρες ή άγχος;

Αρχικά να ξεχωρίσουμε τι είναι το στρες και τι το άγχος. Και τα 2 είναι μια συναισθηματική αντίδραση, αλλά το στρες συνήθως προκαλείται από έναν εξωτερικό παράγοντα. Συνήθως ο παράγοντας αυτός μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμος, π.χ. μια παρουσίαση στην δουλειά, ή το στρες πριν από μια πτήση, ή μπορεί να είναι μακροπρόθεσμος, π.χ. κάποιος άνθρωπος που ζει με χρόνιους πόνους. Κάποιος που βιώνει στρες παρουσιάζει συμπτώματα όπως θυμό, εξάντληση, μυϊκούς πόνους, προβλήματα στην πέψη, δυσκολία στον ύπνο και ευερεθιστότητα.

Το άγχος από την άλλη μεριά ορίζεται ως η επίμονη, υπερβολική ανησυχία που ΔΕΝ μειώνεται ακόμα και στην απουσία του στρεσογονου παράγοντα. Το άγχος έχει σχεδόν τα ίδια συμπτώματα με το στρες, αυπνία, δυσκολία συγκέντρωσης, μυϊκούς πόνους και ευερεθιστότητα.

Το άγχος μπορεί να είναι μια κατάσταση, ένα χαρακτηριστικό ή μια διαταραχή.

Κατάσταση– το άγχος ως κατάσταση είναι το αναμενόμενο άγχος που έχουμε πριν από τις εξετάσεις για να μπούμε στην σχολή που ονειρευόμαστε. Είναι αυτό που θα μας αποτρέψει ουσιαστικά να ξενυχτήσουμε το προηγούμενο βράδυ και μας κρατάει σε εγρήγορση την επόμενη ημέρα για να πετύχουμε τον στόχο μας

Χαρακτηριστικό– το άγχος ως χαρακτηριστικό είναι αυτό που ακούμε συχνά να λέει ο κόσμος « Α, ο τάδε, είναι αγχώδης βρε παιδί μου», δηλαδή μιλάμε για έναν άνθρωπο που βάζει κόκκινες σημαίες και σε κάθε κίνηση του προετοιμάζει τα 4-5 επόμενα βήματα του.

Διαταραχή– όταν αρχίζουμε να βάζουμε παντού κόκκινες σημαίες, τότε εκεί αρχίζουμε να μπαίνουμε στα όρια της διαταραχής. Εκεί δεν προετοιμάζουμε μόνο τα 4- 5 επόμενα βήματα μας, αλλά με εμμονή πλανάρουμε να επόμενα 2-3 χρόνια και δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε καθώς υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες.

Μιλάμε συχνά για φανταστικό κίνδυνο, αλλά αληθινό πόνο

Το ήπιο άγχος και το ήπιο στρες αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τεχνικές που θα αναφέρουμε ευθύς αμέσως. Σημαντικό όμως να αναφέρουμε πριν ότι, εάν δεν μειώνεται το στρες σας με τις τεχνικές αυτές ή παρατηρείτε ότι το έντονο στρές επηρεάζει την λειτουργικότητα σας σε καθημερινή βάση, τότε καλό θα ήταν να ζητήσετε την βοήθεια ειδικού, καθώς εκείνος θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι είναι αυτό που βιώνετε ακριβώς και θα σας δώσει και επιπρόσθετα εργαλεία αντιμετώπισης προσαρμοσμένα στις ανάγκες σας.

Διάβασε τα 6 βήματα για αντιμετωπίσεις το άγχος και το στρες στο thenotebook.gr

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: