Follow us

Search

Ποια εποχή αγαπάς περισσότερο και τι δείχνει αυτό για την προσωπικότητά σου;

Μήπως μια συγκεκριμένη σεζόν του έτους σε”τραβάει” περισσότερο από τις υπόλοιπες; Μερικοί άνθρωποι αγαπούν τις μεγάλες, ζεστές μέρες του καλοκαιριού, ενώ άλλοι απολαμβάνουν τις πιο κρύες μέρες του φθινοπώρου. Γιατί μερικές εποχές μας αρέσουν περισσότερο από άλλες; Θα μπορούσε η ψυχολογία να δώσει κάποια εξήγηση για τις εποχιακές μας προτιμήσεις;

Ποια εποχή αγαπάς περισσότερο και τι δείχνει αυτό για την προσωπικότητά σου;

Γιατί προτιμούμε ορισμένες εποχές:

Ενώ υπάρχει λίγη έρευνα που να εξετάζει συγκεκριμένα την ψυχολογία των εποχιακών προτιμήσεων, πολλοί ερευνητές κατά καιρούς έχουν διαπιστώσει ότι οι εποχιακές αλλαγές στη θερμοκρασία και το φως μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά μας.

Όσοι γεννήθηκαν τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, για παράδειγμα, είναι πιο πιθανό να έχουν υπερβολικά θετικές ιδιοσυγκρασίες και είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν γρήγορες αλλαγές στη διάθεση. Εκείνοι που γεννιούνται κατά τους χειμερινούς μήνες, από την άλλη πλευρά, ενδέχεται να είναι να έχουν ιγότερο ευερέθιστη ιδιοσυγκρασία.

εποχή

Αν και φαίνεται περίεργο, οι ψυχολόγοι έχουν αναγνωρίσει από καιρό την ισχυρή επιρροή που εποχές και μπορούν να έχουν στη διάθεσή μας. Οι συντομότεροι μήνες του χειμώνα είναι γνωστό πως μερικές φορές προκαλούν στους ανθρώπους να βιώσουν εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, η οποία ορίζεται και ως ένα απο τα είδη κατάθλιψης. Απο την άλλη πλευρά, έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι η έναρξη της άνοιξης μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε μια προσωρινή αύξηση της θετικότητας ανάλογα με τον χρόνο που αφιερώνει ένα άτομο σε εξωτερικούς χώρους.

εποχή

Ωστόσο, κάθε είδους επιστημονική εξήγηση για την προσωπική μας αγάπη για οποιαδήποτε συγκεκριμένη εποχή πρέπει επίσης να λαμβάνιει υπόψιν τις γεωγραφικές διαφορές. Το που ζούμε και ο καιρός της περιοχής μας μπορεί πράγματι να παίξει σημαντικό ρόλο.

Πώς συνδέονται οι καιρικές συνθήκες και η διάθεση

Ο κρύος καιρός μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η μείωση των θερμοκρασιών μπορεί να επηρεάσει και τη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, όσο περίεργο κι αν φαίνεται οι θερμοκρασίες δωματίου μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι κρίνουν ύποπτους εγκληματίες.

Σε μια μελέτη του 2014, οι άνθρωποι σε ζεστά δωμάτια ήταν πιο πιθανό να αντιληφθούν τους κατηγορούμενους εγκληματίες ως παρορμητικούς και απερίσκεπτους, ενώ όσοι βρίσκονταν σε ψυχρούς χώρους ήταν πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν τους υπόπτους σαν ψυχρούς εγκληματίες που εκτέλεσαν προμελετημένα εγκλήματα. Αποδεικνύεται λοιπόν, ότι οι θερμοκρασίες μπορούν να έχουν μια λεπτή αλλά βαθιά επίδραση στον τρόπο που κρίνουμε τους άλλους ανθρώπους.

Μια μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι κρατούν ένα ζεστό ρόφημα, είναι πιο πιθανό να δουν τους άλλους ως πιο ζεστούς και ευπαρουσίαστους. Κρατώντας ένα κρύο ποτό, από την άλλη πλευρά, οδήγησε τους συμμετέχοντες να αντιληφθούν τους άλλους ως λίγο πιο απόμακρους απο κοντά.

Τι αποκαλύπτει για σένα η αγαπημένη σου εποχή:

Η θερμοκρασία και τα επίπεδα φωτός μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στον καθορισμό της εποχής που αγαπάμε περισσότερο, αλλά θα μπορούσαν οι προσωπικές μας προτιμήσεις να αποκαλύψουν κάτι για την υποκείμενη προσωπικότητά μας;

Άνοιξη

εποχή

Για ορισμένα μέρη του κόσμου, η άνοιξη σημαίνει πως οι μικρές, σκοτεινές μέρες του χειμώνα υποχωρούν και δίνουν τη θέση τους σε θερμότερες μέρες και πιο πράσινους εξωτερικούς χώρους. Εάν η άνοιξη είναι η αγαπημένη σου εποχή, τότε πιθανότατα λαχαταράς νέες εμπειρίες και ο ερχομός της άνοιξης προσφέρει την ευκαιρία ανανέωσης που χρειάζεσαι μετά από έναν μακρύ, κρύο χειμώνα.

Καλοκαίρι

εποχή

Σε πολλές περιοχές του κόσμου, το καλοκαίρι διακρύνεται για τις ζεστότερες, φωτεινότερες και μεγαλύτερες ημέρες του. Εάν το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη σου εποχή του χρόνου, μπορεί να σημαίνει ότι απολαμβάνεις τις εξόδους και τον ενεργητικό τροπο χωής εν γένει. Οι ζεστοί μήνες του καλοκαιριού σηματοδοτούν και την ώρα να ταξιδέψεις και να απολαύσεις τις διακοπές σου. Πιθανότατα τείνεις να είσαι στην πιο εξωστρεφή μεριά σαν προσωπικότητα και οι δικοί σου άνθρωποι σε περιγράφουν πιθανώς ως αισιόδοξη, ευπαρουσίαστη και δυναμική.

Φθινόπωρο 

εποχή

Ενώ τμήματα του κόσμου τείνουν να θεωρούν την άνοιξη ως εποχή ανανέωσης, το φθινόπωρο είναι επίσης μια πολύ καλή στιγμή για μια νέα αρχή. Τα έντονα πορτοκαλί χρώματα και ο δροσερός καιρός του φθινοπώρου προσελκύουν τη διαρκή επιθυμία μας για αλλαγή. Οι επερχόμενες χειμερινές διακοπές που σκεφτόμαστε αυτή την εποχή εμπνέουν πολλούς να αναλογιστούν το έτος που πέρασε και να κάνουν τα σχέδιά τους για το επόμενο.

Χειμώνας

εποχή

Αν υπολογίζεις τους ψυχρούς μήνες του χειμώνα ως την αγαπημένη απο όλες τις εποχές, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχεις την τάση να απολαμβάνεις τον χρόνο στο σπίτι και σε διακρίνει μια εσωστρέφεια.  Το να φοράς ένα ζεστό πουλόβερ και να κάθεσαι στον καναπέ με ένα ζεστό ρόφημα για να προστατευθείς το κρύο είναι για σένα ο ορισμός του “τέλειου” απογεύματος.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως οι αλλαγές στο φως και στη θερμοκρασίας μπορούν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στο πως νιώθουμε, συμπεριφερόμαστε και σκεφτόμαστε. Είναι σημαντικό όμως να αναγνωρίζουμε πως και οι προσωπικές μας προτιμήσεις επηρεάζονται εξίσου και απο τις εμπειρίες που έχουμε εν γένει στη ζωή μας.

Αν για παράδειγμα μεγάλωσες απολαμβάνοντας τις βόλτες στη φύση και στην παραλία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι ξεκάθαρο πως αυτές οι αναμνήσεις μεταφέρονται με θετικό πρόσημο και στην ενήλικη ζωή σου. Όποια εποχή κι αν σου αρέσει όμως, είναι αλήθεια πως κάθεμία έχει τη δική της ομορφιά και στην Ελλάδα που είναι μια χώρα με πολλές παραλίες και θερμό κλίμα, το καλοκαίρι έχει την τιμητική του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

MORE FROM

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

BEST of INTERNET