Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Γιατί πρέπει να γίνεις και εσύ μέρος του πορτοκαλί κινήματος

Γνώριζες πως 137 γυναίκες σκοτώνονται κάθε ημέρα από ένα μέλος της οικογένειάς τους;

Elle 25 Νοε. 21
Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Γιατί πρέπει να γίνεις και εσύ μέρος του πορτοκαλί κινήματος

Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, εγκαινιάζει τις 16 ημέρες ακτιβισμού που θα ολοκληρωθούν στις 10 Δεκεμβρίου 2020, την ημέρα που γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ως μέρος της  δημόσιες εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε όλον τον κόσμο και εμβληματικά κτίρια και ορόσημα θα γίνουν πορτοκαλί επισημαίμοντας και υπενθυμίζοντας σε όλους την ανάγκη για ένα μέλλον χωρίς βία.

Σε μία περίοδο που οι γυναικοκτονίες είναι ένα όλο και πιο συχνό φαινόμενο στη χώρα μας, συνεχίζουν και σοκάρουν τα στοιχεία του ΟΗΕ για τον υπόλοιπο κόσμο. Σχεδόν 1 στις 3 γυναίκες έχουν κακοποιηθεί στη διάρκεια της ζωής τους, ενώ σε περιόδους κρίσεων, όπως κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, των πρόσφατων ανθρωπιστικών κρίσεων, των συγκρούσεων και των κλιματικών καταστροφών, οι αριθμοί αυξάνονται. Μια νέα έκθεση του UN Women, που βασίζεται σε δεδομένα από 13 χώρες μετά την πανδημία, δείχνει ότι 2 στις 3 γυναίκες ανέφεραν ότι αυτές ή μια γυναίκα που γνωρίζουν βίωσαν κάποια μορφή βίας και μόνο 1 στις 10 είπε ότι τα θύματα πήγαν στην αστυνομία για βοήθεια.

βία

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια από τις πιο διαδεδομένες, επίμονες και καταστροφικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο σήμερα και παραμένει σε μεγάλο βαθμό στη σκιά λόγω της ατιμωρησίας, της σιωπής, του στιγματισμού και της ντροπής που την περιβάλλει. Σε γενικές γραμμές, εκδηλώνεται με σωματικές, σεξουαλικές και ψυχολογικές μορφές, που περιλαμβάνουν:

  • Άσκηση βίας από τον σύντροφο (ξυλοδαρμός, ψυχολογική κακοποίηση, συζυγικός βιασμός, γυναικοκτονία)·
  • Σεξουαλική βία και παρενόχληση (βιασμός, εξαναγκαστικές σεξουαλικές πράξεις, σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, αναγκαστικός γάμος, παρενόχληση στο δρόμο, stalking, παρενόχληση στον κυβερνοχώρο)·
  • Εμπορία ανθρώπων (σκλαβιά, σεξουαλική εκμετάλλευση).
  • Ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων
  • Γάμος παιδιών

βία

Ωστόσο, η έμφυλη βία δεν είναι αναπόφεκτη. Μπορεί και πρέπει να προληφθεί. Η διακοπή αυτής της αλυσίδας βίας ξεκινά με τη μη αμφισβήτηση των θυμάτων και την υιοθέτηση περιεκτικών και συμπεριληπτικών προσεγγίσεων που αντιμετωπίζουν τις βαθύτερες αιτίες, μεταμορφώνουν τα επιβλαβή κοινωνικά πρότυπα και ενδυναμώνουν τις γυναίκες και τα κορίτσια. Ακόμη είναι σημαντικό όλες οι βασικές υπηρεσίες σε τομείς όπως η αστυνόμευση, η δικαιοσύνη και η υγεία, να έχουν στο επίκεντρο τους επιζώντες τέτοιων καταστάσεων, παρέχοντας τους ένα ασφαλές και οργανωμένο περιβάλλον στήριξης και βοήθειας. Τέλος, απαραίτητη κρίνεται και η επαρκής χρηματοδότηση της ατζέντα για τα δικαιώματα των γυναικών. Μόνο με αυτές τις συνιστώσες μπορούμε να τερματίσουμε τη βία με βάση το φύλο.

Από την μεριά της η UNESCO για να ενισχύσει περαιτέρω την ευαισθητοποίηση γύρω από την εξάλλειψη της βίας κατά των γυναικών μας καλεί να δημοσιεύσουμε σήμερα στους λογαριασμούς μας στο Facebook, το Twitter και το Instagram φωτογραφίες με τα hashtags #OrangeTheWorld #25Nov #IDEVAW κάνοντας tag τον οργανισμό. Μην ξεχάσεις να βάλεις κάτι σε πορτοκαλί χρώμα, που συμβολίζει ένα λαμπρότερο μέλλον χωρίς βία. Γίνε κι εσύ λοιπόν μέρος του πορτοκαλί κινήματος!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: