Μία καθηγήτρια του Harvard μας αποκαλύπτει τα 5 πράγματα που πρέπει να κάνουμε πριν το τέλος της χρονιάς

Για να είναι πραγματικά χαρούμενο το νέο έτος!

Elle 16 Δεκ. 21
Μία καθηγήτρια του Harvard μας αποκαλύπτει τα 5 πράγματα που πρέπει να κάνουμε πριν το τέλος της χρονιάς

Καθώς μετράμε αντίστροφα τις τελευταίες μέρες του 2021, ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε είναι αναπόφευκτος. Πόσους από τους στόχους μας πετύχαμε; Τι δεν πήγε καλά; Ποιες στιγμές θα κρατήσουμε; Ποιούς ανθρώπους θέλουμε τελικά στη ζωή μας; Ανάμεσα σε όλα αυτά και λίγο πριν κάνουμε τη λίστα με τα νέα μας resolutions για το 2022 μία ειδικός μοιράζεται μαζί μας συμβουλές ευτυχίας για το τέλος της χρονιάς ακόμα κι αν τα πράγματα φαντάζουν πολύ δύσκολα αυτήν τη στιγμή.

Η Natalie Dattilo, PhD, αδειούχος ψυχολόγος και καθηγήτρια ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Harvard, η οποία έχει ειδίκευση στη θετική ψυχολογία και την αλλαγή συμπεριφοράς, λέει ότι αν θέλεις η νέα χρονιά να είναι όντως ευτυχισμένη, οι συμπεριφορές που δημιουργούν συνήθεια θα σου δώοσουν περισσότερη ικανοποίηση τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. «Η ευτυχία δεν συμβαίνει απλά. Η ρουτίνα και η προγραμματισμένη ενεργοποίηση των κέντρων ευχαρίστησης και ανταμοιβής του εγκεφάλου είναι απαραίτητη για να νιώσουμε καλά και να διατηρήσουμε την ικανότητά μας να νιώθουμε καλά στο μέλλον», εξηγεί.

Παρακάτω ακολουθούν οι 5 συμβουλές ευτυχίας της.

νέα χρόνια

1. Επανάλαβε μια θετική επιβεβαίωση στον εαυτό σου

Ακόμα κι αν βρίσκεσαι στο στρατόπεδο που πιστεύει ότι οι θετικές επιβεβαιώσεις είναι μάλλον γλυκανάλατες, σκέψου την έρευνα που δείχνει ότι μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για την αύξηση της ευημερίας και τον μετριασμό του στρες. «Αφιέρωσε μερικές στιγμές κάθε μέρα από τώρα μέχρι το τέλος του έτους για να εξασκήσεις θετικές επιβεβαιώσεις, λέγοντας κάτι σαν: «Αξίζω τον χρόνο και την προσπάθεια που χρειάζεται για να ανταποκριθώ στις ανάγκες μου και να γαλουχήσω την ευτυχία μου»», λέει η Δρ Dattilo . Γράψε το σε μια σημείωση Post-it, κάνε το pin στην αρχική οθόνη του τηλεφώνου σου ή απλώς επανάλαβε το στον εαυτό σου όποτε μπορείς.

2. Αξιολόγησε τις αξίες σου

Το τέλος του έτους είναι επίσης μια εξαιρετική στιγμή για να κάνεις έναν απολογισμό του τι πιστεύεις, λέει η Δρ Dattilo. Μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου ερωτήσεις όπως:

  • Τι τύπος γονέα θέλω να είμαι;
  • Τι τύπος συντρόφου θέλω να είμαι;
  • Ποιες ιδιότητες εκτιμώ περισσότερο στις φιλίες μου;
  • Τι είναι πιο σημαντικό για μένα σχετικά με την εκπαίδευση ή την καριέρα μου;
  • Τι συνεισφορά θα ήθελα να κάνω στην κοινότητά μου;
  • Τι σημαίνει να εκτιμάς τη φροντίδα του εαυτού σου;

Η γνώση των απαντήσεων σε αυτές τις ερωτήσεις θα σε βοηθήσει να καθορίσεις στόχους, να λάβεις αποφάσεις και να δώσεις σωστές προτεραιότητες για την σπατάληση του χρόνου, της προσπάθειας και της ενέργειάς σου το νέο έτος. Βεβαιώσου όμως ότι κάνεις συχνά αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σου, όχι μόνο όταν πλησιάζει το τέλος της χρονιάς.

νέα χρόνια

3. Βρες το «γιατί» σου

Ο αυτόματος πιλότος είναι μια χρήσιμη κατάσταση όταν ελέγχεις τη λίστα υποχρεώσεων σου στη δουλειά ή όταν εκτελείς θελήματα, αλλά η Δρ. Dattilo προειδοποιεί να μην ξοδέψεις πολύ από τη ζωή σου νιώθοντας αποκομμένη από το «γιατί» πίσω από αυτό που κάνεις . Είναι πιθανό να μην έχεις πάντα κίνητρο να κάνεις τα πράγματα που χρειάζεσαι ή θέλεις να κάνεις. Το να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι αξίζει την προσπάθεια μπορεί να σε παρακινήσει και να σε βοηθήσει.  Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η ύπαρξη ενός σκοπού αυξάνει την υγεία και τη μακροζωία, οπότε ξεκίνησε να αναρωτιέσαι, «Γιατί το κάνω αυτό;» και μη σταματήσεις ποτέ.

4. Αποδέξου τη ζωή σου όπως είναι τώρα, αλλά μείνε σε επαφή με το πώς θέλεις να είναι

«Αν και είναι σημαντικό να έχουμε στόχους, η ευτυχία μπορεί να παραμείνει άπιαστη αν εστιάζουμε πολύ στο να θέλουμε τα πράγματα να είναι διαφορετικά. Σκέψου να υιοθετήσεις μια πρακτική ριζικής αποδοχής του εαυτού σου, που είναι η ενεργή επιλογή και η προθυμία να δεχτείς τα πράγματα όπως είναι απλά επειδή είναι», λέει οη Δρ Dattilo. «Η ριζική αποδοχή του εαυτού μπορεί να είναι δυναμικά μεταμορφωτική και απαραίτητη για την αυθεντική και μακροχρόνια ευτυχία», συμπληρώνει. Από αυτό το μέρος της ριζικής αποδοχής του εαυτού σου, θα είσαι σε θέση να κάνεις αλλαγές με γνώμονα τις αξίες της ζωής σου χωρίς να είσαι σκληρή με τον εαυτό σου.

νέα χρόνια

5. Εκτίμησε αυτό που έχεις

Η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης είναι ένας από τους αποδεδειγμένους ερευνητικά τρόπους για να αναβαθμίσεις την πρακτική της ευτυχίας σου, επομένως φρόντισε να αφιερώσεις λίγο χρόνο στο να κάνεις απαριθμήσεις τα μέρη της ζωής σου που νιώθεθις χαρούμενη και ασφαλής. «Γνωρίζουμε ότι μια πρακτική ευγνωμοσύνης συνδέεται με περισσότερα θετικά συναισθήματα, χαμηλότερο άγχος, βελτιωμένη λήψη αποφάσεων και καλύτερη ποιότητα σχέσεων. Επιπλέον, έχοντας εκτίμηση για τις προκλήσεις και τα εμπόδια που έχουμε ξεπεράσει, αναπτύσσουμε ανθεκτικότητα και εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας να χειριστούμε προκλήσεις και αποτυχίες στο μέλλον. Αυτό, με τη σειρά του, μας ενθαρρύνει να θέτουμε στόχους και να νιώθουμε αισιόδοξοι για τις ικανότητές μας να τους πετύχουμε», λέει η Δρ Dattilo.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: