Πώς η υγεία των φυτών σου μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση σου; (& τα 5 πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου)

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε πώς η υγεία των φυτών μπορεί να επηρεάσει τα οφέλη που προσφέρουν.

Elle 12 Ιουν. 22
Πώς η υγεία των φυτών σου μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση σου; (& τα 5 πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου)

Τα οφέλη από την προσθήκη φυτών στο σπίτι μας είναι πλέον γνωστά και έχουν αναλυθεί πολλάκις. Εκτός από το αισθητικό κομμάτι, μελέτες έχουν δείξει ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την παραγωγικότητά και να μειώσουν τα επίπεδα στρες και άγχους. Επίσης, η διαδικασία φροντίδας τους μπορεί να είναι μια εξαιρετική μορφή αυτοφροντίδας.

Γι’ αυτό πολλοί από εμάς βρεθήκαμε να εμπλουτίζουμε τις συλλογές φυτών μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε μία εποχή που ο κόσμος έμοιαζε τρομακτικός και απρόβλεπτος, περνώντας χρόνο φροντίζοντας τα φυτά και βλέποντάς τα να μεγαλώνουν σαν το τέλειο αντίδοτο. Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα φυτά στο σπίτι μπορεί να μην παρέχουν πάντα τα οφέλη ευεξίας που περιμένουμε από τους φυλλώδεις φίλους μας.

Η έρευνα, που διεξήχθη από το University of Reading και τη Royal Horticultural Society (RHS), διαπίστωσε ότι η υγεία των φυτών στα σπίτια μας μπορεί να καθορίσει τα οφέλη που παίρνουμε από αυτά. Στην πραγματικότητα, η μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ τα πλούσια, φυλλώδη φυτά με πυκνούς θόλους μπορεί να προσφέρουν τα οφέλη ψυχικής υγείας που συνδέονται συνήθως με τα φυτά εσωτερικού χώρου, όμως το να είμαστε κοντά σε φυτά που μαραίνονται και πεθαίνουν μπορεί στην πραγματικότητα να είναι χειρότερο για την ευημερία μας από το να μην έχουμε καθόλου φυτά στο σπίτι.

φυτών

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα νεκρά φυτά ή αυτά που πεθαίνουν θα πρέπει να απομακρύνονται από τα σπίτια και τα γραφεία για να αποφευχθεί αυτή η αρνητική επίπτωση.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι όταν επιλέγουμε τα φυτά εσωτερικού χώρου η εμφάνιση είναι σημαντική», δήλωσε η Jenny Berger, ερευνήτρια PhD στο δομημένο περιβάλλον στο University of Reading και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Τα φυτά που οι άνθρωποι βρίσκουν ελκυστικά και ενδιαφέροντα είναι πιθανό να μας δώσουν τη μεγαλύτερη ώθηση στην ευημερία και τα πράσινα, πλούσια φυτά θα φέρουν μια υγιή αίσθηση στο εσωτερικό περιβάλλον».

Φυσικά, το κλειδί για να είμαστε περιτριγυρισμένοι από υγιή φυτά είναι να βεβαιωθούμε ότι τα φροντίζουμε σωστά και να εντοπίζουμε τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν πριν να είναι πολύ αργά. Πράγματι, πολλά συρρικνωμένα ή μαραμένα φυτά μπορούν ακόμα να σωθούν και να πάρουν και πάλι ζωή, απλά πρέπει να ξέρουμε τι να κάνουμε. Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου.

Σεφλέρα

Η Σεφλέρα είναι ένα τροπικό φυτό από τη Μαλαισία, που έχει δενδροειδή ανάπτυξη, κάτι που το καθιστά τέλειο για μεγάλους χώρους. Δεν χρειάζεται συχνό πότισμα, ενώ αγαπά το φως χωρίς την άμεση ηλιακή επαφή.

φυτών
Beautiful Schefflera isolated on white.

Κέντια

Η Κέντια κατάγεται από την Αυστραλία και μπορεί να ξεπεράσει τα 2 μέτρα σε ύψος. Δεν θέλει το άμεσο ηλιακό φως, ενώ οι απαιτήσεις της σε νερό είναι μικρές. Χρειάζεται καλό αερισμό και ημισκιερό μέρος.

φυτών

Σανσεβέρια

Η Σανσεβέρια είναι από τα πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου. Μπορεί να φτάσει το ένα μέτρο ύψος, ενώ θέλει ένα φωτεινό μέρος για να αναπτυχθεί. Δεν χρειάζεται συχνό πότισμα, καθώς τα φύλλα της έχουν την ιδιότητα να συγκρατούν το νερό.

φυτών

Πόθος

Ο Πόθος είναι ένα από τα πιο γνωστά κρεμαστά φυτά. Χρειάζεται ημισκιερό μέρος για να αναπτυχθεί και πολύ λίγο πότισμα.

φυτών

Μονστέρα

Η Μονστέρα είναι ένα εξωτικό φυτό από το Μεξικό που μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα ύψος. Δεν έχει πολλές απαιτήσεις καθώς αναπτύσσεται και στα σκιερά αλλά και στα φωτεινά μέρη του σπιτιού. Επίσης δεν χρειάζεται συχνό πότισμα, κάτι που το καθιστά ένα εύκολο και παράλληλα εντυπωσιακό φυτό εσωτερικού χώρου.

φυτών

Cover photo: istockphoto.com

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: