Πώς να έχω ελπίδα όταν όλα πάνε λάθος;

Mπορεί κάποιες μέρες να φαίνονται βουνό- το έχουμε ζήσει κι εμείς! Υπάρχουν όμως τρόποι να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να μην χάνει την ελπίδα!

Elle 14 Σεπ. 22
Πώς να έχω ελπίδα όταν όλα πάνε λάθος;

Δεν θα σου πω ψέματα! Ξέρω πως είναι να ξυπνάς το πρωί και να αισθάνεσαι μια κοτρόνα στο στήθος σου που σε εμποδίζει να σηκωθείς από το κρεβάτι. Την έχω νιώσει και την έχεις νιώσει πολλές φορές. Είναι μέρες, ίσως και μήνες που σε παίρνει από κάτω και αισθάνεσαι πως έχεις χάσει την ελπίδα σου κι αυτό είναι πολύ τρομακτικό συναίσθημα.

Η πανδημία, οι αποφάσεις άλλων, οι μεγαλεπήβολοι στόχοι που σε πνίγουν και δείχνουν να μην πραγματοποιούνται, οι σχέσεις σου -φιλικές ή ερωτικές-, η δουλειά σου και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σε απογοητεύει. Με λίγα λόγια, είναι δύσκολοι καιροί για να διατηρήσεις την ελπίδα και την αισιοδοξία σου για το μέλλον. Είναι πολύ δύσκολο να φανταστείς ένα μέλλον όταν όλα γύρω σου αλλάζουν και είναι ακόμα πιο δύσκολο να φανταστείς ένα μέλλον όπου κάτι είναι θετικό…

Τι είναι αυτή η «ελπίδα»;

Σύμφωνα με το American Psychological Association (APA) ελπίδα είναι το συναίσθημα ότι θα συμβεί κάτι καλό στο μέλλον ή ότι έστω δεν θα συμβεί κάτι κακό! Μπορείς να σκεφτείς την ελπίδα με διαφορετικούς τρόπους: μπορείς να τη νιώσεις ως συναίσθημα ή να τη χρησιμοποιήσεις ως έναν τρόπο για να παρακινήσεις τον εαυτό σου να δράσει ή ως κομμάτι ενός μηχανισμού αντιμετώπισης μιας απώλειας.

“Υπάρχουν πολλοί ανάμεσά μας που πάσχουν από κατάθλιψη ή άγχος και το να μάθεις να καλλιεργείς την ελπίδα και την ανθεκτικότητα, μπορεί να είναι το κλειδί για τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους”, λέει ο Δρ Tedeschi, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Β. Καλιφόρνιας. Στην κατάθλιψη, για παράδειγμα, το επίμονο αίσθημα απελπισίας είναι συχνά ένα καθοριστικό σύμπτωμα. Στην περίπτωση του άγχους, ο φόβος είναι ένας από τους κινητήριους παράγοντες. “Και στις δύο περιπτώσεις, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου και πως δεν πρόκειται να λειτουργήσει τίποτα θετικά“, λέει ο Δρ Tedeschi. Το να βρούμε έναν τρόπο να γίνουμε πιο αισιόδοξοι, ακόμη και – ή ειδικά – όταν η ζωή είναι δύσκολη, είναι συνήθως απαραίτητο συστατικό της θεραπείας.

Διάβασε τα tips των ειδικών για το πώς να κρατήσεις την ελπίδα σου στο thenotebook.gr

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: