Εσύ ξέρεις που αφήνεις το digital footprint σου;

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας των προσωπικών δεδομένων αναρωτιόμαστε πόσα τελικά γνωρίζει το Internet (και όλοι οι άλλοι) για εμάς.

Elle 28 Ιαν. 22
Εσύ ξέρεις που αφήνεις το digital footprint σου;

Δεν ξέρω για εσάς, εγώ πάντως από τη στιγμή που το γκαρσόν προχτές στην ψαροταβέρνα μου έκανε έλεγχο στα προσωπικά μου δεδομένα (μέσω του αποδεικτικού του εμβολιασμού εννοώ), κατάλαβα και αποδέχτηκα πώς ο καθένας (ναι, και το γκαρσόν) έχει πρόσβαση στο digital footprint μου.

Υπάρχουν βεβαίως αυτοί που ενοχλούνται (δικαίως ίσως) από την ιδέα της έκθεσης των προσωπικών στοιχείων τους σε άγνωστο αριθμό τρίτων και εκμετάλλευσης χωρίς να ερωτηθούν, αλλά υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που αδιαφορούν για όλα αυτά. Ευτυχώς ανήκω στους δεύτερους.

Όχι ότι είμαι αναίσθητη ή επιπόλαιη. Αλλά να σας εξηγήσω πώς το διαχειρίστηκα. Ας δεχτούμε πως υπάρχουν όπως λένε οι επιστήμονες τα 5 στάδια της κατάθλιψης. Εγώ (όσον αφορά τα προσωπικά μου δεδομένα) πέρασα από όλα τα στάδια:

1. Άρνηση

Η άρνηση χαρακτηρίζεται ως «μηχανισμός άμυνας» απέναντι στο σοκ. Η πρώτη αντίδραση μου λοιπόν (όταν κατάλαβα ότι το digital footprint μου το ακολουθούν εκατοντάδες διαφημίσεις για μποτάκια, καρέκλες, κορνίζες και μαγιό) ήταν να αρνηθώ την αποδοχή στα cookies.

2. Θυμός

Μετά θύμωσα και ο θυμός μου κατευθύνθηκε προς όλους. Προς τον Ζούκεμπεργκ, τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργεια, τις εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας ακόμα και προς κάτι δύσμοιρους που μου ζητούσαν να ψηφίσω τους κουμπάρους τους στις δημοτικές εκλογές (που βρήκε εκείνος ο Φανουρέας το τηλέφωνό μου;).

3. Διαπραγμάτευση

Μετά ήρθε η διαπραγμάτευση. Πρόκειται για μια προσπάθεια «διπλωματικής αντιμετώπισης» με στόχο να αναβληθεί το αναπόφευκτο. Η διαπραγμάτευση μάς προστατεύει από την επίπονη πραγματικότητα, λένε οι ειδικοί. “Ευχαριστώ δεν ενδιαφέρομαι για την προσφορά σας”, “Να είστε καλά, αλλά δεν θέλω απεριόριστα data στο κινητό μου”.

4. Κατάθλιψη

Ναι μετά έπαθα κατάθλιψη. Το στάδιο αυτό αφορά όταν το άτομο χάνει την ελπίδα του και την επιθυμία να προσπαθήσει για κάτι καλύτερο. Αλλά ευτυχώς ήταν περαστικό.

5. Αποδοχή

Και αυτό ήταν το καλύτερο στάδιο, γιατί επιτέλους αποδέχτηκα ότι έτσι κι αλλιώς το ψηφιακό μου αποτύπωμα είναι ήδη στη λίστα αυτών των αδιάκριτων μηχανών αναζήτησης όπως οι Facebook, Google, Apple, Twitter, Amazon και Microsoft.

Μάθε περισσότερα για το digital footprint στο TheNotebook.gr.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: