6 σημάδια που επιβεβαιώνουν πως είσαι ιδιαίτερα ευαίσθητο άτομο #έρευνα

Η νέα αυτή έρευνα είναι μια ισχυρή υπενθύμιση των πλεονεκτημάτων του να είσαι «υπερβολικά ευαίσθητος».

Elle 09 Απρ. 22
6 σημάδια που επιβεβαιώνουν πως είσαι ιδιαίτερα ευαίσθητο άτομο #έρευνα
Cover photo: @maralafontan

Οι πολύ ευαίσθητοι άνθρωποι συχνά κατηγορούνται ότι «σκέφτονται υπερβολικά» ή είναι «πολύ ευαίσθητοι», αλλά το να είσαι ιδιαίτερα ευαίσθητο άτομο (HSP) δεν είναι απαραίτητα κακό. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, υπάρχουν 6 βασικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν ένα HSP, 4 από τα οποία συνδέονται με θετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal Of Personality Assessment, ζήτησε από ένα δείγμα 10.300 συμμετεχόντων ηλικίας 18 έως 87 ετών να απαντήσουν σε ένα προσχέδιο ερωτηματολογίου με βάση 60 χαρακτηριστικά που εντόπισαν σε άλλες μελέτες για το θέμα. Αφού έλαβαν τις απαντήσεις, τις περιόρισαν σε 43 ιδιότητες, τις οποίες στη συνέχεια ομαδοποίησαν σε 6 παράγοντες που συνθέτουν ένα HSP.

έρευνα

Οι 6 βασικοί παράγοντες που εντόπισαν είναι οι εξής:

  • Συναισθηματική και φυσιολογική αντιδραστικότητα – για παράδειγμα, το να είσαι «υπερβολικά ευαίσθητος» και να αγχώνεσαι ή να αναστατώνεσαι σε τακτική βάση ως αποτέλεσμα εξωτερικών ερεθισμάτων.
  • Αισθητηριακή ενόχληση – για παράδειγμα, ενοχλήσεις από έντονα φώτα, δυνατούς θορύβους ή έντονες μυρωδιές.
  • Κοινωνικο-συναισθηματική ευαισθησία – για παράδειγμα, να μπορείς να διαβάζεις τα συναισθήματα των άλλων και να γνωρίζεις πότε δεν νιώθουν ο εαυτός τους.
  • Αισθητηριακή ευαισθησία σε ανεπαίσθητα εσωτερικά και εξωτερικά ερεθίσματα – για παράδειγμα, να καταλαβαίνεις αμέσως πότε κάτι αλλάζει μέσα στο σώμα σου, όπως ξηροστομία ή ταχυκαρδία.
  • Αισθητηριακή ευχαρίστηση – για παράδειγμα, να είσαι σε θέση να απολαμβάνεις ιδιαίτερη ευχαρίστηση από ωραία συναισθήματα όπως αγάπη, χαρά και χαλάρωση.
  • Αισθητική ευαισθησία – για παράδειγμα, η ικανότητα να εκτιμάς την τέχνη, τη μουσική, την ομορφιά και τη φύση σε ένα βαθύτερο και πιο συναισθηματικό επίπεδο.

έρευνα

Αν και είναι σαφές ότι ορισμένα σημεία του να είσαι HSP δεν είναι ακριβώς εύκολα (ιδίως, η οξεία ευαισθησία σε εξωτερικά ερεθίσματα όπως τα έντονα φώτα και οι έντονες μυρωδιές), αυτό που αποκαλύπτουν αυτά τα 6 χαρακτηριστικά είναι ότι το να είσαι πολύ ευαίσθητο άτομο δεν σημαίνει ότι είσαι στο έλεος του περιβάλλοντός σου. Στην πραγματικότητα, αποκαλύπτουν ότι τα HSP διαθέτουν μια σειρά από μοναδικές ικανότητες που τους βοηθούν να εμπλακούν με τον κόσμο γύρω τους σε ένα βαθύτερο και πιο ουσιαστικό επίπεδο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: