Ήξερες ότι το να κρατάς κάποιον από το χέρι μπορεί να μειώσει το άγχος σου;

Να ποια είναι τα οφέλη της σωματικής επαφής.

ELLE Team 14 Φεβ. 22
Ήξερες ότι το να κρατάς κάποιον από το χέρι μπορεί να μειώσει το άγχος σου;

Το σωματικό άγγιγμα μπορεί να είναι σημαντικό μέρος μιας σχέσης. Μπορεί να δείχνει στοργή, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον αντίκτυπο του στρες και μπορεί επίσης να ενισχύσει την ευημερία μας. Η έρευνα έχει εξετάσει όχι μόνο τους τρόπους με τους οποίους το άγγιγμα μπορεί να μας επηρεάσει, αλλά και τα μονοπάτια με τα οποία μας επηρεάζει.

Οι Coan, Schaefer και Davidson (2006) διεξήγαγαν μια διάσημη μελέτη στην οποία εξέτασαν πώς το άγγιγμα, με τη μορφή κρατήματος από το χέρι, θα μπορούσε να επηρεάσει την αντίδραση μας απέναντι σε μία απειλή. Οι ερευνητές μελέτησαν 16 παντρεμένες γυναίκες σε άκρως ικανοποιητικούς γάμους. Ζητήθηκε από τις γυναίκες να δουν εικόνες που υποδεικνύουν είτε ασφάλεια είτε απειλή σε μία από τις τρεις συνθήκες: να κρατούν το χέρι του συζύγου τους, να κρατούν το χέρι ενός άγνωστου άνδρα πειραματιστή ή να μην κρατούν καθόλου το χέρι κανενός. Η επιλογή των γυναικών για κάθε μία από τις παραπάνω συνθήκες ήταν τυχαία, ενώ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μια fMRI μετρούσε τις νευρικές αποκρίσεις τους. Να σημειωθεί επίσης, ότι η εικόνα της απειλής ενείχε 20% πιθανότητα να δεχθούν ηλεκτροπληξία στον αστράγαλο.

χέρι

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που κρατούσαν τα χέρια του συζύγου τους είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά δυσαρέσκειας. Επιπλέον, οι συνθήκες στις οποίες κρατούσαν το χέρι είτε του συζύγου τους είτε του αγνώστου ήταν και οι δύο λιγότερο διεγερτικές από την κατάσταση στην οποία οι γυναίκες δεν κρατούσαν το χέρι κανενός. Αυτό δείχνει ότι το να κρατάς το χέρι κάποιου επηρεάζει την αντίδραση σου μπροστά στις απειλές.

Οι γυναίκες που βαθμολόγησαν τους γάμους τους ως πιο ικανοποιητικούς, ωφελήθηκαν ακόμη περισσότερο από το να κρατούν το χέρι του συζύγου τους. Επομένως, το άγγιγμα έχει να κάνει επίσης και με το άλλο άτομο, αλλά και με την ποιότητα της σχέσης μαζί του.

Οι Jakubiak και Feeney (2017) έχουν μελετήσει τα μονοπάτια με τα οποία το άγγιγμα μπορεί να μας επηρεάσει. Σημειώνουν ότι «το στοργικό άγγιγμα μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας, οικείων κοινωνικών σχέσεων και μπορεί να είναι μια συμπεριφορά που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο μιας στενής σχέσης για να δείξει υποστήριξη και αποδοχή για την προώθηση της ατομικής ευημερίας». Το μοντέλο τους συνδέει το άγγιγμα με τη σχεσιακή, ψυχολογική και σωματική ευεξία. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους το στοργικό άγγιγμα προάγει τον καθένα από τους τρεις τομείς της ευεξίας είναι με τη μείωση του καθημερινού στρες.

χέρι

Ανεξάρτητα από το είδος του άγχους, το στοργικό άγγιγμα προάγει την ευημερία τόσο μέσω σχεσιακών-γνωστικών όσο και νευροβιολογικών οδών. Το σχεσιακό-γνωστικό μονοπάτι ενεργοποιείται όταν το άγγιγμα ερμηνεύεται ως στοργικό, οδηγώντας έτσι σε αλλαγές τόσο στη σχεσιακή όσο και στην αυτο-αντίληψη. Σε αυτό το μονοπάτι, το άγγιγμα δηλώνει ότι η σχέση είναι στενή και στοργική και οδηγεί σε συναισθήματα κοινωνικής ένταξης. Επιπλέον, το στοργικό άγγιγμα προάγει τα συναισθήματα ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Η νευροβιολογική οδός ενεργοποιείται από την ίδια την εμπειρία της αφής. Το άγγιγμα προκαλεί αλλαγές στα βιολογικά συστήματα που μπορούν να μειώσουν τις αντιδράσεις του στρες και να αυξήσουν την ευεξία.

Τώρα ξέρεις λοιπόν, ότι το άγγιγμα είναι ισχυρό. Όχι μόνο μετριάζει τα αρνητικά συναισθήματα, αλλά οδηγεί επίσης σε θετικές και γεμάτες συναίσθημα εμπειρίες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: