Τακτοποιημένο σπίτι: Πώς συμβάλει στην καλύτερη ψυχική υγειά;

Ήξερες οτι ενα χαοτικό σπίτι επηρεάζει την ψυχολογία σου; Σου έχουμε tips για να οργανωθείς!

Φωτογραφία προφίλ συντάκτη TheNotebook.gr
TheNotebook.gr 26 Μαΐ. 22
Τακτοποιημένο σπίτι: Πώς συμβάλει στην καλύτερη ψυχική υγειά;

Πόσες φορές σου έχει τύχει να μπαίνεις σπίτι κουρασμένη, να το βλέπεις χάλια και να εκνευρίζεσαι ακόμη περισσότερο; Ή ακριβώς το αντίθετο. Να μπαίνεις σπίτι, να μοσχομυρίζει καθαριότητα, να είναι όλα στη θέση τους και να νιώθεις κατευθείαν τη σπιτική αγκαλιά. Δεν συμβαίνει μόνο σε σένα. Μελέτες και ειδικοί, για παράδειγμα το University of New Mexico έχει ανακαλύψει μέσω μιας ερευνάς το 2016, ότι ένα ακατάστατο σπίτι μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην ψυχική υγειά, έλλειψη οργάνωσης, ακόμα και κρίσεις πανικού.

Όταν ένας χώρος, για παράδειγμα η κουζίνα ή η ντουλάπα σου είναι σε κακό χάλι, αυτό όχι μόνο δεν σε βοηθά να ηρεμήσεις, αλλά δείχνει και ένα χάος που μπορεί να επικρατεί στην ψυχολογία σου. Αν το αλλάξεις μπορεί να αλλάξει αντίστοιχα και η ψυχολογία σου. Οι επιστημονικές μελέτες με βάση το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών της Αμερικής, βρίσκουν συχνά συσχετίσεις μεταξύ ψυχικής ευεξίας και ακαταστασίας. Για παράδειγμα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η ακαταστασία παρεμβαίνει άμεσα στην ικανότητα των συμμετεχόντων να αισθάνονται ευχαρίστηση σε έναν χώρο.

«Όλοι είμαστε επιρρεπείς σε ακατάστατες στιγμές, αλλά όταν η έντονη αποδιοργάνωση συνοδεύεται από συμπτώματα υψηλού στρες, άγχους, εξουθένωσης ή κατάθλιψης, είναι συχνά ένδειξη ότι μπορεί να παλεύεις με την ψυχική σου υγεία», όπως είπε η Natalie Christine Dattilo, PhD, κλινική ψυχολόγος υγείας και καθηγήτρια ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Η ακαταστασία πηγαίνει ακόμη πιο μακριά από το να επηρεάζει συναισθηματικά το μυαλό σου, επηρεάζοντας έμμεσα και άλλους τομείς της ζωής σου. Μπορεί να οδηγήσει σε πιέσεις στις σχέσεις, ή στα οικονομικά σου αφού δεν αποκλείεται να χάνεις σε όλο αυτό το χάος να χάνεις λογαριασμούς και να χρεώνεσαι με τόκους. Η ακαταστασία μπορεί επίσης να αποσπάσει την προσοχή σου από τις άλλες σου προτεραιότητες.

Διάβασε τα οφέλη ενός οργανωμένου σπιτιού στο thenotebook.gr

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: