Τι είναι η «5-9 routine» του TikTok και πώς μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητα σου;

Τι κάνεις όταν σχολάς από τη δουλειά;

Φωτογραφία προφίλ συντάκτη ELLE Team
ELLE Team 18 Μαΐ. 22
Τι είναι η «5-9 routine» του TikTok και πώς μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητα σου;

Τα βίντεο με τη βραδινή ρουτίνας ομόρφιας κάποιας beauty guru που έβλεπες παλαιότερα έχουν εξελιχθεί ώστε να ταιριάζουν σε ένα νέο μέσο. Η τελευταία τάση του TikTok, η «5-9 routine», προσκαλεί τους χρήστες να μοιραστούν τους τρόπους με τους οποίους περνούν τις ώρες τους αφού σχολάσουν. Η συνεχιζόμενη άνοδος της εξ αποστάσεως εργασίας τα τελευταία χρόνια είναι το σιωπηλό ρεύμα πίσω από αυτήν την τάση, καθώς οι ρουτίνες των μαζών μετά την εργασία περιλάμβαναν για καιρό το κλείσιμο ενός φορητού υπολογιστή και τη μετακίνηση από τον καναπέ στο κρεβάτι. Η μεγάλη ειρωνεία, φυσικά, είναι ότι οι θεατές αυτής της τάσης πιθανότατα διέκοψαν τις δικές τους «5-9 routine» με λίγες ώρες ατελείωτου scroll down στο TikTok.

Τι είναι όμως αυτή η τάση;

Τις περισσότερες φορές, αυτές οι viral ρουτίνες περιλαμβάνουν επισκέψεις στο γυμναστήριο και yoga στο σαλόνι, την προετοιμασία ενός δείπνου, ένα ελαφρύ καθάρισμα του σπιτιού, πλυντήρια, ντους, τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας και το διάβασμα μερικών κεφαλάιων ενός βιβλίου. Με απλά λόγια, το «5-9 routine» trend είναι απλώς ένα άλλο όνομα για τις δουλειές και τη φροντίδα του εαυτού.

@clararpeirce the 5-9 after the 9-5 😮‍💨 #nightroutine #worklife #workvlog #routine #nightlyroutine #9to5 #9to5life #postgrad #dayinmylife #dayinthelife #dailyvlog ♬ 212 x calabria – DJ Hunny Bee

Πριν απαγορευτεί η λέξη από το διαδίκτυο και κατηγοριοποιηθεί ως millennial cringe, το «adulting», δηλαδή η ενηλικίωση, θα ήταν ένας ακριβής τίτλος για αυτήν την τάση. Η ετικέτα #5to9 στο TikTok έχει περισσότερες από 13 εκατομμύρια προβολές, με τα πιο viral βίντεο να συλλέγουν σχόλια όπως, «Κάνεις περισσότερα από τις 5 μέχρι τις 9 από ό,τι κάνω εγώ όλη την εβδομάδα» και «Αυτά τα βίντεο είναι το κίνητρό μου».

Ένας viral TikToker, ο @matthew.campos, έχει πρωτοστατήσει σε αυτήν την τάση με τα βίντεό του να έχουν στυλ Emily Mariko, σχεδόν ASMR. Πόσο περισσότερο virality μπορείς να κερδίσεις από το σκούπισμα ενός χαλιού, από τα περισσότερα από 3 εκατομμύρια likes και 179.000 ακόλουθους του @matthew.campos; Ακόμη και το Fenty Beauty μπήκε στην ενότητα των σχολίων του για να πει, «Αυτό είναι το πλάνο».

@matthew.campos april 22nd — friday clean up + night out #dayinmylife #dailyvlog #minivlog #fridayroutine #fyp ♬ original sound – Aubrey

Ένας άλλος λόγος που αυτή η τάση μπορεί να είναι τόσο δημοφιλής στο διαδίκτυο είναι ότι συνδυάζει μερικά είδη viral βίντεο, συνταγές για δείπνο, ρουτίνες περιποίησης δέρματος, προτάσεις βιβλίων, οργάνωση κουζίνας κ.λπ., όλα σε ένα μόνο βίντεο κλιπ. Τα σχόλια στο «5-9 routine» viral βίντεο του @theorganizedaddict είναι γεμάτα με ερωτήσεις όπως, «Από πού πήρες αυτό το βιβλίο;» και «Τι μάρκα είναι η σάλτσα ζυμαρικών;» αποδεικνύοντας ότι η τάση αυτή έχει οδηγήσει τελικά σε προτάσεις προϊόντων και έμπνευση για συνταγές όπως κάνει συχνά το For You Page της εφαρμογής.

@theorganizedaddict nightly prep with me🍷💌 my 5-9 after my 9-5 🤍 #nightroutine #nightprep #asmrroutine #5to9 ♬ original sound – theorganizedaddict

Πώς μπορείς να συμμετάσχεις στην τάση;

Αν θέλεις να ακολουθήσεις αυτήν την τάση, είναι πολύ απλό, απλώς τράβα πλάνα από ότι κι αν κάνεις από τη στιγμή που θα φύγεις από τη δουλειά μέχρι και το βράδυ. Αν θέλεις να αποφορτιστείς από τη δουλειά με μια μεγάλη βόλτα, ένα ποτήρι κρασί, ένα τσιγάρο, ξεκίνησε από εκεί. Δεν απαιτούν όλες οι 5-9 ρουτίνες μια καθαρή κουζίνα και ένα κερί, μερικά βράδια είναι καλύτερα να τα περνάς έξω στον κόσμο. Ίσως οι ώρες μετά την εργασία σου να αφιερώνονται σε υποχρρώσεις, catch up σε προσωπικά e-mails ή δείπνο με φίλους. Μην αφήνεις την τοξική παραγωγικότητα να σε επηρεάζει, οι ώρες μετά τη δουλειά είναι δικές σου και μερικές φορές αυτό σημαίνει ότι ξεκινάς ξανά από την αρχή «Τα φιλαράκια».

Οι άνθρωποι στον κόσμο των ενηλίκων που έχουν επιβιώσει τα τελευταία χρόνια πρωτόγνωρες εποχές προσαρμόζονται στο να είναι και πάλι παραγωγικοί όταν οι ζωές τους, συχνά συμπεριλαμβανομένης της δουλειάς τους, περιορίζονται αυτές τις ημέρες σε μια οθόνη 13 ιντσών. Είναι καλό που οι άνθρωποι έχουν αγκαλιάσει τα «how to’s» από τις πρώτες κιόλας ημέρες του YouTube, επειδή με τη βοήθεια του «5-9 routine» trend, όσοι είναι ultra online βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: