Την πάτησες! 9 σημάδια ότι είσαι ερωτευμένη

Η επιστήμη της ψυχολογίας αποκαλύπτει...

Elle 05 Μαΐ. 22
Την πάτησες! 9 σημάδια ότι είσαι ερωτευμένη

Ο έρωτας είναι ένα από τα πιο περίεργα και υπέροχα πράγματα που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος. Και ενώ είναι διαφορετικός για τον καθένα, υπάρχουν μερικές κοινές σκέψεις και συναισθήματα που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να τον αναγνωρίσουν.

Μπορεί να είναι κάτι προφανές, όπως το να μην μπορείς να σκεφτείς κανέναν ή οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό το άτομο, αλλά τα σημάδια θα μπορούσαν να είναι και πιο συγκεχυμένα. Όπως και να έχει, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το να ερωτεύεσαι στο σημερινό δαιδαλώδες τοπίο γνωριμιών και ραντεβού, είναι περίπλοκο. Σε μια προσπάθεια να απλοποιήσουμε λίγο τα πράγματα, συμβουλευτήκαμε ειδικούς ψυχολόγους για να μας αποκαλύψουν μερικά ξεκάθαρα σημάδια που δείχνουν ότι είσαι ερωτευμένη.

Δεν μπορείς να σταματήσεις να τον κοιτάς

Το να χάνεις τον εαυτό σου στα μάτια αυτού που αγαπάς είναι all time classic. Ο συμβουλευτικός ψυχολόγος Marc Hekster εξηγεί ότι αυτό είναι και ένα από τα πιο προφανή σημάδια ότι ερωτεύεσαι κάποιον. «Γιατί να μη θέλεις να κοιτάς συνεχώς τα μάτια κάποιου που αντιμετωπίζεις ως το πιο όμορφο και ελκυστικό άτομο στον κόσμο σου;» λέει.

ερωτευμένη

Το θέμα είναι ότι όταν κοιτάς κάποιον που αγαπάς, δεν βλέπεις απλώς πώς μοιάζει. Μπορεί να δεις ολόκληρο το μέλλον σας μαζί ή τουλάχιστον να φανταστείς πώς θα μπορούσε να είναι. «Ψάχνετε για κάτι», λέει ο Hekster. «Αν έχεις δει ποτέ μια μητέρα να κοιτάζει το νεογέννητο μωρό της ή να κοιτάζει το παιδί της με τρυφερότητα, τότε θα αναγνωρίσεις λίγη από αυτή τη συνεχή ματιά στο πώς κοιτάς το αντικείμενο της αγάπης σου».

Εγκαταλείπεις τις συνηθισμένες σου δραστηριότητες

«Εάν απολαμβάνεις να περνάς χρόνο με κάποιον, το σύστημα ανταμοιβής στον εγκέφαλο αυξάνει το κίνητρό σου να θέλεις «περισσότερο» από αυτόν τον χρόνο», εξηγεί η ψυχολόγος γνωριμιών Madeleine Mason Roantree. «Αρχίζεις να ποθείς την παρουσία του», προσθέτει.

Μπορεί να αρχίσεις να σκέφτεσαι τρόπους για να είσαι περισσότερο κοντά του, κάτι που μπορεί να περιλαμβάνει την υιοθέτηση των ενδιαφερόντων του με την ελπίδα ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση του αρχικού δεσμού μεταξύ σας.

«Για παράδειγμα, μπορεί να απεχθάνεσαι τη σάλσα, αλλά αποφασίζεις ξαφνικά να εγγραφείς σε ένα μάθημα σάλσα, ακόμα κι αν το αντικείμενο το πόθου σου δεν συμμετέχει στο μάθημα, επειδή νιώθεις πιο κοντά του μέσω αυτής», εξηγεί οη Mason Roantree. «Σου δίνει επίσης κάτι για το οποίο μπορείς να του μιλήσεις και ίσως είναι ένας τρόπος να τον δελεάσεις να έρθει πιο κοντά σου», συμπληρώνει.

ερωτευμένη

Δεν σε πειράζει όταν κάνει κάτι μη ελκυστικό

«Η δύναμη της αγάπης και της νέας αγάπης, ιδιαίτερα, είναι πρωτόγονη», λέει ο Hekster. Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος που ερωτεύεσαι κάνει κάτι που μπορεί να το θεωρείς μη ελκυστικό, όπως το να είναι απεριποίητος ή να αφήνει το κάθισμα της τουαλέτας σηκωμένο, δεν θα σε πειράξει. Στην πραγματικότητα, μπορεί να μην το προσέξεις καν.

«Η αγάπη μπορεί να είναι εξαιρετικά ισχυρή και μπορεί να συνδεθεί με την απώλεια κάθε αναστολής», προσθέτει ο Hekster. «Σκέψου τους γονείς που είναι ερωτευμένοι με το μωρό τους και πώς θα αναγνωρίσουν ότι αγαπούν το παιδί τους ανεξάρτητα από το πόσο βρώμικο είναι ή πόσο πολύ τους εμποδίζουν να κοιμηθούν».

Ο χρόνος κυλά όταν είστε μαζί

Αν ερωτεύεσαι κάποιον, το πιθανότερο είναι ότι ο χρόνος σου μαζί του θα περάσει πολύ γρήγορα, εξηγεί η πιστοποιημένη ψυχολόγος Daria Kuss. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν κάνουμε κάτι που μας αρέσει και το να περνάμε χρόνο με κάποιον που είμαστε ερωτευμένοι δεν διαφέρει.

Δεν μπορεί να κάνει κανένα λάθος

Το να ερωτευτείς μπορεί να παραμορφώσει λίγο την αίσθηση της πραγματικότητας, συμφωνα με τον Hekster. «Είναι πιθανό ότι αν αισθάνεσαι βαθιά ερωτευμένη με κάποιον, τότε θα έχεις μια κάπως μη ρεαλιστική άποψη ποιος είναι και πώς παρουσιάζεται», προσθέτει.

ερωτευμένη

Έτσι, ενώ μπορεί να έχεις την τάση να επικρίνεις κάποιον άλλον που κάνει ή λέει κάτι, αν ο σύντροφός σου το κάνει ή το πει, μπορεί ακόμη και να τον αγαπήσεις γι’ αυτό, γιατί στα μάτια σου δεν μπορεί να κάνει κανένα κακό ή λάθος.

«Ακόμα κι αν φορά σανδάλια με κάλτσες. Αυτό είναι που τον κάνει τόσο όμορφο, σωστά;», προσθέτει. «Όταν είσαι ερωτευμένη, το μόνο που βλέπεις είναι μια εκδοχή ομορφιάς που νιώθεις αδιαμφισβήτητη. Είναι η εξιδανίκευση του ατόμου στο οποίο επικεντρώνονται όλα τα συναισθήματά σου», λέει.

Νιώθεις ασυνήθιστα αισιόδοξη

Όταν ερωτεύεσαι, όλα τα άλλα στη ζωή σου μπορεί να μοιάζουν περίεργα υπέροχα, λέει η Mason Roantree. «Μπορεί επίσης να αισθάνεσαι λίγο πιο ενεργητική χωρίς προφανή λόγο», προσθέτει. Αυτό είναι το αποτέλεσμα όλων εκείνων των «δόσεων ντοπαμίνης» που λαμβάνεις όταν σκέφτεσαι τον σύντροφό σου και κάνεις πράγματα, είτε μαζί του, είτε που σου τον θυμίζουν.

«Η πράξη της θετικής προσμονής βοηθά στη μείωση των συναισθημάτων του στρες, έτσι η προσμονή να είσαι με τον σύντροφό σου ενισχύει την ψυχική σου υγεία, κάνοντάς σε να αισθάνεσαι καλύτερα για τη ζωή», εξηγεί.

Θέλεις να τον αγγίξεις και να τον φιλήσεις

Και πάλι, αυτό μπορεί να φαίνεται πολύ προφανές. Αλλά ο λόγος για τον οποίο θέλεις να αγγίξεις και να φιλήσεις κάποιον είναι πολύ πιο βαθιά ριζωμένος από όσο νομίζεις.

ερωτευμένη

Όταν αγγίζεις αυτόν με τον οποίο είσαι ερωτευμένη, απελευθερώνεται η «ορμόνη της αγάπης», η ωκυτοκίνη. «Αυτό θα σε κάνει να νιώσεις ευτυχισμένη και θα ενισχύσει τη σύνδεση ανάμεσα σε εσένα και τον σύντροφό σου», εξηγεί η Kuss.

Τον σκέφτεσαι συνέχεια

«Ο έρωτας συνεπάγεται την παράδοση των συναισθημάτων μας σε ένα άλλο άτομο», λέει ο Hekster. Σε αυτή την παράδοση, ο Hekster εξηγεί ότι γινόμαστε ένα με αυτό το άτομο με έναν τρόπο και ασχολούμαστε πλήρως μαζί του σε σημείο που κυριαρχεί στις σκέψεις μας.

Και πάλι, αυτό οφείλεται εν μέρει στην ωκυτοκίνη, η οποία απελευθερώνεται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του σεξ. «Μπορεί να επηρεάσει το συναίσθημα, τη γνώση και τον κοινωνικό δεσμό», προσθέτει ο Hekster, όλα αυτά μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις πιο κοντά σε κάποιον και να καλλιεργήσουν συναισθήματα αγάπης.

Θέλεις να είναι ευτυχισμένοι

Όταν αρχίσεις να ερωτεύεσαι κάποιον, μπορεί να αισθάνεσαι πιο αλτρουίστρια από ό,τι συνήθως. «Αυτό χαρακτηρίζει τις πιο ώριμες εκδοχές της αγάπης», προσθέτει ο Hekster, εξηγώντας ότι μπορεί να είναι σημάδι βαθιάς, μακροχρόνιας αγάπης. «Δεν θέλεις μόνο την ευτυχία για τον εαυτό σου, αλλά τη θέλεις εξίσου και για τον άλλον».

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: