Ραντεβού με την επόμενη μέρα

Στην εκπομπή Ιστορίες του ΣΚΑΪ ο Παύλος Τσίμας μίλησε με το δημοσιογράφο των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ για την κρίση στην Ελλάδα. Ο Σπίγκελ, το χαϊδεμένο παιδί του Σόιμπλε, ο «καλύτερα πληροφορημένος ρεπόρτερ», όπως λέγεται, μετέφερε την εικόνα που έχει εκ των έσω για την περίοδο από το 2010 έως τα μέσα του 2016 που […]

Elle 22 Ιουν. 16
Ραντεβού με την επόμενη μέρα

Στην εκπομπή Ιστορίες του ΣΚΑΪ ο Παύλος Τσίμας μίλησε με το δημοσιογράφο των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ για την κρίση στην Ελλάδα. Ο Σπίγκελ, το χαϊδεμένο παιδί του Σόιμπλε, ο «καλύτερα πληροφορημένος ρεπόρτερ», όπως λέγεται, μετέφερε την εικόνα που έχει εκ των έσω για την περίοδο από το 2010 έως τα μέσα του 2016 που ήταν στις Βρυξέλλες. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η άποψή του για τον Σόιμπλε και το Grexit. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Παύλου Τσίμα, ο Σπίγκελ είπε: «Ο λόγος που το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι τόσο διαφορετικό απ’ αυτό της Πορτογαλίας, π.χ., ή της Ιρλανδίας, είναι εκτός από την έλλειψη συναίνεσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων και η αποφασιστικότητα του Σόιμπλε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ. Μπορείς να εφαρμόσεις όσα μέτρα θέλεις, αλλά μέχρι να εμφανιστεί αυτό το εφήμερο πράγμα που λέγεται εμπιστοσύνη από τις αγορές, τίποτα δεν βελτιώνεται. Και πώς να γίνει αυτό όταν εδώ και έξι χρόνια οι Γερμανοί κάθε πέντε μήνες λένε: “Ίσως η Ελλάδα να πρέπει να βγει από το ευρώ”. Αν είστε επενδυτής ή ειδικά επενδυτής ομολόγων και ακούτε αυτές τις δηλώσεις, γιατί να επενδύσετε στην Ελλάδα ή να αγοράσετε ελληνικά ομόλογα;». Ο Σόιμπλε ποτέ δεν έκρυψε ότι δεν θέλει την Ελλάδα στο ευρώ. Το επιβεβαίωσαν κατά καιρούς οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιάνης Βαρουφάκης. «Δεν νομίζω ότι ο Σόιμπλε μισεί την Ελλάδα» είπε ο Πίτερ Σπίγκελ, «απλά πιστεύει στο ευρωπαϊκό όραμα και θέλει να αφήσει μια δυνατή παρακαταθήκη για την ευρωζώνη. Και δυστυχώς κάθε έξι μήνες πρέπει να συζητάει μ’ αυτή την “ηλίθια χώρα” την Ελλάδα, ενώ θα προτιμούσε να απαλλαγεί απ΄ αυτήν και να επιστρέψει στην οικοδόμηση της αγαπημένης του Ευρώπης. Θέλει να δημιουργήσει μια ομοσπονδιακή Ευρώπη και η Ελλάδα μπαίνει εμπόδιο σ’ αυτό» κατέληξε.

Ποιος τον πιάνει πια το Γερμανό υπουργό Οικονομικών! Μετά τη νίκη του επί του ΔΝΤ στο τελευταίο eurogroup, όπου επέβαλε την άποψή του και απομάκρυνε τη συζήτηση περί χρέους δίνοντας αόριστες υποσχέσεις, αναβαθμίστηκε από «μεγάλο Ευρωπαίο» σε «παγκόσμιο παίκτη». Και ακόμα κι αν το Grexit δεν ακούγεται πολύ τελευταία, όπως μας πληροφορεί ο δημοσιογράφος Νίκος Χειλάς (Το Βήμα), ο ίδιος ο Σόιμπλε αφήνει να πλανάται το ενδεχόμενο να επανέλθει το θέμα μόλις κοπάσει ο θόρυβος του προσφυγικού. Θα επανεξεταστεί, λένε συνεργάτες του, το 2018, τότε που θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Όλοι οι δρόμοι, λοιπόν, οδηγούν στο Grexit; Σε άρθρο του με τίτλο Περιμένοντας το Αναπόφευκτο της Εξόδου Χωρίς Κατεβασμένα Χέρια ο οικονομολόγος και μπλόγκερ Βαγγέλης Βενιζέλος αναφέρει: «Έχει ξαναγραφτεί ότι έχουμε εγκλωβιστεί σε μια ανέξοδη πορεία που ανακυκλώνει τον εαυτό της με μέτρα επί μέτρων χωρίς τέλος (…) Αυτό που δεν λέγεται αρκετά συχνά είναι ότι αντικειμενικά ο δρόμος αυτός οδηγεί σε μια “αποβολή” της Ελλάδας από το ευρώ με τους χειρότερους δυνατούς όρους (…) Θα γίνει με όρους συνέχισης της πλήρους εξάρτησης, με ξεπουλημένη πλήρως τη δημόσια περιουσία, διαλυμένο και στοιχειωδώς (αν)υπαρκτό το κοινωνικό κράτος, πλήρως υποτιμημένη την εργασία και με τεράστια ανεργία. (…) Το νέο νόμισμα φυσικά θα είναι συνδεδεμένο με το ευρώ και η ΕΚΤ θα συνεχίσει τον ασφυκτικό έλεγχο της ελληνικής οικονομίας… Σαφώς το χρέος δεν θα χαριστεί κατά την αποβολή της χώρας, αλλά θα αναπροσαρμοστούν τα σχέδια, οι πληρωμές δόσεων, τα μέτρα και τα προγράμματα -μνημόνια δηλαδή πάλι- με βάση νέους όρους». Η ομοσπονδιακή Ευρώπη που ονειρεύεται ο κ. Σόιμπλε περιλαμβάνει χώρες που μπορούν να είναι αρκετά «προσαρμόσιμες και ευέλικτες» για να συνυπάρχουν σε μια νομισματική ένωση με τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης, εξηγεί ο κ. Βενιζέλος. Σε αυτό το σχέδιο η κουρελιασμένη οικονομία της Ελλάδας δεν χωράει με τίποτα.

Οι αριθμοί όμως είναι αμείλικτοι: από το 2009 μέχρι το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat (22.4.2016), το ΑΕΠ μειώθηκε από 239.134 σε 185.081 ευρώ, δηλαδή κατά 22,6%. Οι άνεργοι από 485.000 αυξήθηκαν σε 1.197.000, δηλαδή κατά 146,8%, ενώ τέλος τα άτομα με σοβαρή υλική στέρηση από 1.198.000 το 2009 αυξήθηκαν σε 2.377.000, δηλαδή κατά 98,4% (Πηγή: Οι Κοινωνικές Επιπτώσεις Πολλαπλάσιες των Οικονομικών του πρώην υπουργού Μανόλη Γ. Δρεττάκη).
Όλη αυτή η δυστυχία υπάρχει χωρίς τη νέα φοροκαταιγίδα, αλλά και δίχως τα επιπλέον μέτρα που θα ληφθούν για να επιτευχθούν τα αδιανόητα πλεονάσματα (βλ. «κόφτης»).

Σε άρθρο της με τίτλο Επιτέλους Πρέπει να Ξυπνήσουμε η καθηγήτρια Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη αναφέρει: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους ότι ο εχθρός είναι εκεί έξω και πρέπει να οργανώσουμε την άμυνα και τη σωτηρία μας (…) Να τα βάλουμε όλα κάτω, χωρίς φοβικά σύνδρομα, με αποφασιστικότητα να σπάσουμε τα δεσμά της δουλείας μας. Να συνειδητοποιήσουμε ότι οι “εταίροι μας“ δεν είναι εταίροι, γιατί απλώς στην πορεία υπερίσχυσε της αλληλεγγύης η επιθυμία εκμετάλλευσης των αδύναμων κρίκων. Φυσικά και υπάρχουν λύσεις. Λύσεις, ασφαλώς, με κινδύνους και απρόοπτα, αλλά που οδηγούν σε καταστάσεις λιγότερο φρικτές από την παρούσα. Ποια είναι η παρούσα; Η εξαφάνισή μας!».

Οι πιο όμορφοι προορισμοί είναι προσιτοί μόνο από δύσκολους δρόμους, λέει ο δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου. Στο άρθρο του Η Αναπόφευκτη Έξοδος από το Ευρώ γράφει: «Όσοι δεν αποφασίζουν να σηκώσουν άγκυρα παρά μόνο για πλήρως χαρτογραφημένα νερά είναι καταδικασμένοι να βουλιάζουν λίγο λίγο, μαζί με τη χαμένη τιμή τους, σε κάποιο θλιβερό “λιμάνι της αγωνίας” – τουλάχιστον μέχρι να τους διώξουν κι από εκεί αυτοί που θα το έχουν αγοράσει κοψοχρονιά…». Στο λόγο του στη Βουλή κατά την κύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ το 1992, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει προφητικά: «Ήδη προβλέπονται, έστω και αν δεν ομολογούνται, δύο ταχύτητες στην Ενωμένη Ευρώπη, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας το τεράστιο κοινωνικό κόστος και τις εκρηκτικές κοινωνικές καταστάσεις τις οποίες θα αντιμετωπίζουμε σε αυτή την πορεία, τουλάχιστον για τις χώρες του Νότου. Θα πρέπει ο Έλληνας πολίτης να ξέρει τι να περιμένει στο τέλος της πορείας, αλλά και τι θα έχει καταβάλει για να φτάσει στο τέρμα αυτής της δύσκολης και άνισης πορείας».

Ας αρχίσουμε, λοιπόν, να πληροφορούμαστε τι ακριβώς συμβαίνει. Μόνο συνειδητοποιημένοι πολίτες μπορούν να πουν «έχω ραντεβού με την επόμενη μέρα!»

Φλώρα Τζημάκα
ftzimaka@pegasus.gr

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT