Αντιγόνη Βιντιάδη: «Ναι, έχω βιώσει τον σεξισμό. Κάποια στιγμή ένιωσα ότι δεν «έπειθα» έναν άντρα συνομιλητή μου όχι ως επαγγελματίας, αλλά ως γυναίκα»

Η CEO του Andydote, Fashion Industry Analyst & Consultant απαντάει στο ερώτημα γιατί #τοΜέλλονΕιναιΓυναίκα. . Πρόκειται για ένα project του ELLE στο οποίο συμμετέχουν 41 προσωπικότητες και μιλούν για τα δικαιώματα και τη θέση των γυναικών στην Ελλάδα.

Elle 13 Μαρ. 19
Αντιγόνη Βιντιάδη: «Ναι, έχω βιώσει τον σεξισμό. Κάποια στιγμή ένιωσα ότι δεν «έπειθα» έναν άντρα συνομιλητή μου όχι ως επαγγελματίας, αλλά ως γυναίκα»

Φωτογράφιση: Γιώργος Καπλανίδης. Styling: Βίβιαν Ρουβέλα. Μακιγιάζ-μαλλιά: Athena Skouvakis/ This is not another agency. Φόρεμα, Red Valentino, attica. Πουκάμισο, Tommy Hilfiger X Zendaya Collection.

Από τα φοιτητικά μου χρόνια βρέθηκα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, αυτόν της δημοσιογραφίας. Τους θυμάμαι όλους, κάποιους ίσως λίγο περισσότερο, με μια μεγάλη αγκαλιά. Με βοήθησαν πολύ. Έμαθα να κάνω ραδιόφωνο, τηλεόραση, μοντάζ, σε εξοντωτικούς ρυθμούς βέβαια, αλλά με συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Δεν ένιωσα ποτέ υποδεέστερη σε εργασιακό χώρο επειδή ήμουν γυναίκα. Υπήρξα μάλλον τυχερή, διότι ξέρω ότι άλλες γυναίκες δεν είχαν την ίδια αντιμετώπιση. Πάντα, βέβαια , διεκδικούσα ό,τι με ενδιέφερε με πάθος και αποφασιστικότητα και στη δουλειά μου και στη ζωή μου.
Είμαι αυτοδημιούργητη. Δούλεψα πολύ όμως, πάνω στα όνειρά μου. Γιατί, όπως λέει και ο ποιητής, «θα περάσουν από πάνω μας όλοι οι τροχοί και στο τέλος τα ίδια τα όνειρά μας θα μας σώσουν». Από την άλλη πλευρά, η ίδια η γυναικεία φύση, που πηγάζει από το χρωμόσωμά της, το γενετικό υλικό δηλαδή, κρύβει μια τεράστια δύναμη.
Ναι, έχω βιώσει τον σεξισμό. Κάποια στιγμή ένιωσα ότι δεν «έπειθα» έναν άντρα συνομιλητή μου όχι ως επαγγελματίας, αλλά ως γυναίκα. Είχαμε τις ίδιες σπουδές, τις ίδιες προσλαμβάνουσες, ελεύθεροι επαγγελματίες και οι δύο… Εκείνος, όμως, αυθαίρετα, με βάση τα στερεότυπα του φύλου του, προσπαθούσε να αποδείξει την ανωτερότητά του ως άντρας επιχειρηματίας με σκοπό να επηρεάσει συνεργάτη για να πάρει τη δουλειά. Για την ιστορία… δεν τα κατάφερε. Καθώς δραστηριοποιούμαι στην ελεύθερη αγορά, δεν σας κρύβω ότι συνεχίζω να αντιμετωπίζω καθημερινά δυσκολίες, τις οποίες ένας άντρας δεν συναντά στις συνδιαλλαγές του. Για παράδειγμα, με διαφορετικό τρόπο αντιμετωπίζουν οι τράπεζες έναν άντρα επιχειρηματία σε σχέση με μια γυναίκα.
Το πολυτιμότερο για το οποίο πρέπει να παλέψουμε είναι η παιδεία, η πνευματική και ψυχική καλλιέργεια. Μόνο έτσι σταθεροποιείται το ηθικό μας υπόβαθρο, σταματάμε να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα εγωκεντρικά, μαθαίνουμε την αξία της κοινωνικότητας και τον σεβασμό προς τους άλλους. Είμαι βέβαιη πως αν η γυναίκα έχει παιδεία, όλα τα άλλα θα τα διεκδικήσει και θα τα πετύχει. Ο Ευριπίδης έχει πει: Πολλάς αν εύροις μηχανάς, γυνή γαρ εί.

Διαβάστε όλες τις συνεντεύξεις του αφιερώματος #ΤοΜέλλονΕίναιΓυναίκα εδώ: elle.gr/tomelloneinaigynaika

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: