4 αλλαγές που βελτιώνουν την υγεία σου

Νέες θεραπείες και δεδομένα ήρθαν στο φως το τελευταίο διάστημα για να ζούμε με περισσότερη ποιότητα. Μάθε ποιες κινήσεις ματ θα σου προσφέρουν ευεξία.

Elle 02 Ιουν. 20
4 αλλαγές που βελτιώνουν την υγεία σου

Φωτό: Δημήτρης Σκουλός

Ενώ ο Covid-19 μονοπωλούσε την επικαιρότητα τους τελευταίους 2,5 μήνες περίπου και οι επιστήμονες είχαν εστιάσει τις προσπάθειές τους στην ανακάλυψη φαρμάκων και εμβολίων (οι προσπάθειες αυτές συνεχίζονται ακόμη), έμειναν στη σκιά άλλες έρευνες και ανακαλύψεις που έγιναν το ίδιο διάστημα και βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας. Σου παραθέτουμε κάποιες από αυτές γιατί αφορούν αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε ώστε να δούμε οφέλη στην υγεία μας.

Ένα τσάι την ημέρα… κάνει πέρα τις αλλεργίες

Η περιοχή Nagano στην Ιαπωνία έχει τα υψηλότερα ποσοστά προσδόκιμου ζωής στην χώρα και μια επιστημονική μελέτη ρίχνει φως σε έναν παράγοντα που παίζει ρόλο κλειδί στη μακροζωία: το φρέσκο, πράσινο τσάι. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Shinshu στο Nagano ανακάλυψαν ότι ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι καθημερινά μπορεί να είναι η λύση στις διατροφικές αλλεργίες, καταστέλλοντας την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το πράσινο τσάι έχει υψηλά επίπεδα του αντιοξειδωτικού κατεχίνη που επιδρά στα βακτήρια του εντέρου FP Flavonifractor plautii (FP). Οι ερευνητές λοιπόν βρήκαν ότι το πράσινο τσάι αυξάνει τα FP που με τη σειρά τους κατεβάζουν την πίεση του αίματος και βοηθούν στη ρύθμιση του βάρους, αποτρέπουν τη δημιουργία φλεγμονής. Ωστόσο, έχει σημασία να διατηρούμε σε καλή κατάσταση το πράσινο τσάι. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση Journal of Food Science έδειξε ότι τα επίπεδα αντιοξειδωτικών πέφτουν κατά 51% μετά από 6 μήνες.

Διατροφή & άσκηση ακονίζουν το μυαλό

Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και της γυμναστικής στην υγεία είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες, όμως δυο καινούριες μελέτες έρχονται να μας δώσουν περισσότερα στοιχεία για το ρόλο που παίζουν στην εγκεφαλική λειτουργία και ειδικότερα στη μνήμη, τις επιδόσεις κτλ. Ερευνητές του ινστιτούτου National Eye Institute επιβεβαίωσαν σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στην έκδοση Alzheimer’s and Dementia ότι μια δίαιτα πλούσια σε ψάρια, ελαιόλαδο, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης συνδέεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία, ενώ όσοι έχουν μεγαλύτερη προσήλωση στη μεσογειακή διατροφή διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης, ειδικά εκείνοι που καταναλώνουν ψάρια. Την ίδια στιγμή, μια άλλη έρευνα από επιστήμονες του πανεπιστημίου Βασιλείας στην Ελβετία έδειξε ότι οι αθλητικές δραστηριότητες βελτιώνουν τις γνωστικές επιδόσεις μας μακροπρόθεσμα. Συγκεκριμένα, η προπόνηση αντοχής (π.χ. αεροβική άσκηση, όπως τρέξιμο, ποδήλατο κ.ά.), μυικής ενδυνάμωσης (π.χ. ασκήσεις με αλτήρες) ή ο συνδυασμός τους βελτιώνουν τις επιδόσεις μας, αλλά ακόμα μεγαλύτερα οφέλη μας δίνουν δραστηριότητες που απαιτούν αλληλεπίδραση με άλλους παίκτες και συγχρονισμό (π.χ. ομαδικά αθλήματα). Επίσης, οι ερευνητές τονίζουν ότι ειδικά οι γυναίκες δεν πρέπει να το παρακάνουν με την πολύ εντατική προπόνηση γιατί τα οφέλη τείνουν να εκμηδενίζονται λόγω του οξειδωτικού στρες.

Επίπεδη κοιλιά με ένζυμα

Μπορεί τα φρούτα και τα λαχανικά να κάνουν καλό στην υγεία μας, όμως μια μερίδα ανθρώπων υποφέρει με την κατανάλωση κάποιων από αυτά που περιέχουν τις ουσίες Fodmaps (Ζυμώσιμοι Ολιγοσακχαρίτες, Δισακχαρίτες, Μονοσακχαρίτες και Πολυόλες). Πρόκειται για υδατάνθρακες που βρίσκουμε σε τροφές όπως το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα φασολάκια κ.ά. και δημιουργούν μετεωρισμό στους ανθρώπους αυτούς, γι’ αυτό και οι γαστρεντερολόγοι συστήνουν μια δίαιτα χαμηλή σε fodmaps. Πλέον ερευνητές στη Φινλανδία βρήκαν έναν τρόπο να διασπούν τα fodmaps ώστε να απολαμβάνουμε τα οφέλη τέτοιων τροφών. Το κατάφεραν μέσω ενζύμων που διατίθενται σε σκευάσματα στην αγορά αλλά και με δικές τους φόρμουλες που δημιούργησαν για το σκοπό αυτό. Στο άμεσο μέλλον είναι πιθανόν προϊόντα συσκευασμένα (π.χ. πρωτεϊνη αρακά σε σκόνη, δημητριακά), να είναι fodmaps free χάρη στον εμπλουτισμό τους με ένζυμα. Μέχρι τότε μπορείτε να συμβουλευτείτε τον διατροφολόγο σας για κάποιο συμπλήρωμα ενζύμων από το στόμα.

Ασπιρίνη vs καρκίνος;

Η λήψη ασπιρίνης μια φορά την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου κατά 40% περίπου, σύμφωνα με νεότερη επιστημονική μελέτη. Μέχρι σήμερα είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο χάπι με βασικό συστατικό το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, έχει προφυλακτική δράση έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου, όμως η νέα μελέτη επεκτείνει αυτή την προστασία και σε άλλα όργανα όπως τον τράχηλο του λαιμού, τον οισοφάγο, το στομάχι, το έντερο. Ειδικότερα, οι επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία από 113 μελέτες που έδειξαν ότι η λήψη του δισκίου έως 2 φορές την εβδομάδα μειώνει την εμφάνιση του λεγόμενου γαστρικού καρκίνου (εκδηλώνεται στην περιοχή όπου το στομάχι ενώνεται με τον οισοφάγο) και του ήπατος, της χοληδόχου κύστης και χοληφόρων πόρων κατά 39%. Η είδηση είναι ιδιαίτερα σημαντική για ομάδες κινδύνου όπως οι ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση New England Journal of Medicine, ενώ η μελέτη διενεργήθηκε από επιστήμονες στο ινστιτούτο Karolinska και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Örebro στη Σουηδία αλλά και το γενικό νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ.
Προσοχή! Λαμβάνετε ασπιρίνη, κατόπιν υπόδειξης του γιατρού σας.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT