4 (δοκιμασμένα από εμάς!) μυστικά για να αποφύγεις το hangover

Δεν μπορείς να θεραπεύσεις ένα hangover, αλλά οι έξυπνοι πότες ξέρουν πώς να το αποφύγουν.

Elle 24 Οκτ. 22
4 (δοκιμασμένα από εμάς!) μυστικά για να αποφύγεις το hangover

Όταν ξεκινάς να πίνεις νόμιμα στα 18, συνήθως υπάρχει μια καμπύλη μάθησης με τα αλκοολούχα ποτά. Με τη βοήθεια των φίλων, της οικογένειας – και των περιστασιακών επώδυνων hangover – ένα άτομο μαθαίνει να είναι «έξυπνος πότης». Αυτό σημαίνει ότι μαθαίνει να πίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ξυπνά ποτέ με hangover ή με τύψεις. Γιατί στον κόσμο των μεθυσμένων, η πρόληψη αξίζει πολύ περισσότερο από τη θεραπεία. Με άλλα λόγια, είναι πολύ πιο εύκολο να αποτρέψεις το hangover παρά να το θεραπεύσεις.

Μια πρόσφατη έρευνα που έγινε από την Casa Azul Tequila Soda σε περισσότερους από 1.000 πότες, διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι (65%) ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν τα μυστικά πίσω από το να είσαι «έξυπνος πότης» και να αποφεύγεις τα ανεπιθύμητες παρενέργειες το επόμενο πρωί. Παρακάτω ακολουθούν οι συμβουλές τους.

Απέκτησε ρυθμό

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες είπαν ότι ο ρυθμός ήταν το κλειδί για την πρόληψη του hangover. Αυτό σημαίνει όχι περισσότερα από δύο ποτά την ώρα, ανάλογα βέβαια με το ύψος και το βάρος σου. Ένα τυπικό ποτό είναι ένα ποτήρι κρασί των 250 ml (12% ABV), ένα κουτί/μπουκάλι μπύρας 350 ml (5% ABV), 350 ml hard seltzer (7% ABV) ή 50 ml ενός οινοπνυεματώδους (40% ABV).

Μετά την εμφάνιση των κονσερβοποιημένων κοκτέιλ και των πολλών διαφορετικών παραλλαγών στα ABV των δημοφιλών μπυρών, πρέπει να ελέγχεις προσεκτικά τις ετικέτες για να δεις πόση ποσότητα καταναλώνεις. Εάν θέλεις να πίνεις περισσότερο, επέλεξε συνειδητά αλκοολούχα ποτά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ.

hangover

Προτίμησε αλκοολούχα ποτά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ

Στη δημοσκόπηση, τρεις στους πέντε ανθρώπους είπαν ότι προτιμούν ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ABV επειδή τους βοηθούν να πίνουν με καλύτερο ρυθμό. Ρίξε μια ματιά στο ABV του αγαπημένου σου κρασιού, μπύρας ή cocktail και προσαρμόστε ανάλογα την κατανάλωση του. Αν και, όπως θα δεις, το ABV ενός ποτού δεν λέει όλη την ιστορία, καθώς η μερίδα και η ταχύτητα με την οποία πίνεις έχουν εξίσου μεγάλη σημασία. Επίσης, να είσαι προσεκτικοί με τα συστατικά των ροφημάτων σου, καθώς θα μπορούσες να καταλήξεις να καταναλώνεις πολύ περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη από ό,τι θέλεις.

Φάε πριν πιεις

Ένα σημαντικό 45% ορκίζεται σε ένα καλό γεύμα πριν πιει. Το να πίνεις με άδειο στομάχι είναι επικίνδυνο για διάφορους λόγους, όπως έχουν αποδείξει πολλές έρευνες στο παρελθόν. Θα μεθύσεις πιο γρήγορα, αλήθεια, αλλά θα αυξήσεις επίσης το σάκχαρό σου και θα αντιμετωπίσεις πείνα με συσπάσεις όταν αυτό πέσει απότομα. Επιπλέον, κατά πάσα πιθανότητα θα έχεις ένα πολύ χειρότερο hangover.

hangover

Απέφυγε τα σκούρα ποτά

Οι αυτοαποκαλούμενοι έξυπνοι πότες αποφεύγουν τα ποτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και άλλες ομοειδείς ουσίες. Ενώ οι μελέτες δείχνουν ότι είναι η αιθανόλη στο ποτό που έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στο hangover, υποστηρίζουν επίσης μια σύνδεση μεταξύ των υψηλών σε ομοειδή οινοπνευματωδών ποτών, όπως το bourbon, και της έντασης του hangover. Τα πιο σκούρα οινοπνευματώδη ποτά και το κόκκινο κρασί τείνουν να έχουν περισσότερες ομοειδείς ουσίες, οπότε σκέψου το καλά όταν επιλέγεις ένα από αυτά.

Τελικά, το να γνωρίζεις πώς θα σε επηρεάσει ένα συγκεκριμένο ποτό, είναι το πραγματικό κλειδί για να είσαι «έξυπνος πότης».

Photos: istockphoto.com

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: