Follow us

Search

6 τρικ για να νιώσεις ευτυχισμένη

Ποια είναι τα μυστικά που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας για να νιώσουμε πιο ικανοποιημένες;

6 τρικ για να νιώσεις ευτυχισμένη
Φωτογράφιση: Dan Kullberg, Styling: Jenny Fredriksson

«Δεν πιστεύω πολύ στις τεχνικές της θετικής ψυχολογίας:να απολαμβάνεις, να εκτιμάς, να νιώθεις ευγνωμοσύνη. Όχι επειδή δεν λειτουργούν. Πιθανότατα λειτουργούν, αλλά το αποτέλεσμά τους είναι προσωρινό. Είναι λίγο σαν την δίαιτα. Αν η μέθοδος που χρησιμοποιείς είναι να κόψεις τις μισές θερμίδες που καταναλώνεις, θα χάσεις βάρος. Όμως μετά από λίγους μήνες απλώς θα σταματήσεις να το κάνεις. Κάπως έτσι συμβαίνει και με τις τεχνικές της θετικής ψυχολογίας. Οπότε αυτό που προτείνω είναι η εφαρμογή κάποιων πραγμάτων, κάποιων αποφάσεων, που στατιστικά έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και έχουν μεγάλες πιθανότητες να μας διατηρήσουν μακροπρόθεσμα ευτυχισμένους», αναφέρει ο συγγραφέας του βιβλίου “The Blue Zones of Happiness, Lessons From the World’s Happiest People” Dan Buettner. Και μας παρακινεί να κάνουμε τα εξής:

1. Δημιουργήστε ένα δωμάτιο ευτυχίας. Ή έστω μια μικρή γωνιά μες στο σπίτι όπου θα τοποθετήσετε φωτογραφίες από όμορφες στιγμές ή από ταξίδια, ακόμα και τα διπλώματα και τα πτυχία σας που θα σας δίνουν την ικανοποίηση ότι έχετε πετύχει πράγματα.

2. Απολαύστε κάποιες «ξεχωριστές» μέρες. Οι γυναίκες στην Κόστα Ρίκα συνηθίζουν μια φορά την εβδομάδα να συναντιούνται με τις φίλες τους και να περνάνε ευχάριστο χρόνο μαζί τους. Δημιουργήστε μια συνήθεια, ένα τελετουργικό με τους δικούς σας φίλους, καλέστε τους στο σπίτι ή αποφασίστε ένα εβδομαδιαίο ραντεβού το οποίο θα είναι fixed.

3. Ζήστε με μέτρο. Οι Δανοί ξεχωρίζουν για το αίσθημα της ισότητας που τους διακρίνει. Όλοι αισθάνονται ίσοι ανεξαρτήτως επαγγέλματος, οικονομικής άνεσης ή μορφωτικού επιπέδου. Επίσης δεν τους ενδιαφέρουν τα ακριβά αντικείμενα, προτιμούν να επενδύσουν τα χρήματά τους σε ένα ταξίδι. Ακολουθήστε κι εσείς τη μέση οδό: αποφύγετε τις υπερβολές στα υλικά αγαθά, επενδύστε στους ανθρώπους και μην πέφτετε στην παγίδα των κοινωνικών δικτύων που ευνοούν τις συνεχείς συγκρίσεις.

4. Εμπιστευτείτε. Όπως οι Δανοί. Τους συνεργάτες, τους φίλους, τους γείτονές σας. Βάλτε την αξιοπιστία πρώτη στη λίστα με τα χαρακτηριστικά που ψάχνετε στους ανθρώπους που σας περιτριγυρίζουν. Και φανείτε άξιοι της εμπιστοσύνης των άλλων.

5. Εντοπίστε τις αξίες σας. Και αφήστε τες να σας οδηγήσουν στις επιλογές σας: πού θα μείνετε, τι δουλειά θα βρείτε, ποιοι άνθρωποι θα μπουν στον κύκλο σας.

6. Δώστε αξία στις ανθρώπινες σχέσεις: Βάλτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα δραστηριότητες που συμπεριλαμβάνουν τους φίλους και την οικογένειά σας και δεν έχουν να κάνουν με δουλειά και υποχρεώσεις. Θυμηθείτε ότι ο Zuniga αφιερώνει τουλάχιστον 6 ώρες σε αυτόν το σκοπό.

MORE FROM

FITNESS