Follow us

Search
Green days banner

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν σταματάς τα αντισυλληπτικά χάπια; Η γιατρός Raesha Jaffer μας εξηγεί τις 7 πιθανές «παρενέργειες»

Η απόφοιτος του Bond University, γενική ιατρός Raesha Jaffer μας αναφέρει ποιες παρενέργειες μπορεί να έχει το να σταματήσεις τα αντισυλληπτικά χάπια καθώς και τι τις προκαλεί.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν σταματάς τα αντισυλληπτικά χάπια; Η γιατρός Raesha Jaffer μας εξηγεί τις 7 πιθανές «παρενέργειες»

Δεν είναι λίγες οι Ελληνίδες που επιλέγουν την αντισύλληψη, είτε για το βασικό σκοπό που υπηρετεί είτε επειδή έχουν πολυκυστικές ωοθήκες και ακανόνιστη περίοδο. Πολλές ακόμη υποφέpmgsρουν από φοβερές κράμπες και χάνουν υπερβολικά πολύ αίμα κατα τη διάρκεια της περιόδου, γεγονός που δεν είναι επιθυμητό.

Τα αντισυλληπτικά βοηθούν σε πολλές απο αυτές τις καταστάσεις και καταναλώνονται από πολλές γυναίκες καθημερινά για αρκετό διάστημα. Και αν και το θέμα του αν πρέπει να πάρεις αντισυλληπτικά είναι ένα φλέγον θέμα που συζητιέται ακόμη και οι απόψεις διήστανται, λίγα έχουν γραφτεί για το τι συμβαίνει πραγματικά όταν σταματάει η ημερήσια πρόσληψη του χαπιού. Η Raesha Jaffer μια Αυστραλή ιατρός, θίγει το θέμα αυτό και μας βοηθά να κατανοήσουμε τι συμβαλινει στον οργανισμό μας σε περίπτωση που σταματήσουμε τα χάπια.

Πώς δουλεύει η αντισύλληψη μέσω χαπιών;

Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει όταν σταματάμε από το χάπι, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στο σώμα μας ενώ το χρησιμοποιούμε. «Όταν οι άνθρωποι μιλούν για το« χάπι », αναφέρονται συνήθως στο συνδυασμένο χάπι αντισύλληψης από το στόμα (COCP) που περιέχει δύο ορμόνες – το οιστρογόνο και το προγεστογόνο», εξηγεί η Δρ Jaffer. «Ο κύριος τρόπος λειτουργίας είναι να σταματά τις ωοθήκες σας από το να απελευθερώσουν ένα ωάριο κάθε μήνα, αποτρέποντας έτσι την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Μεγαλώνει επίσης το υγρό γύρω από τον τράχηλο, το οποίο ανοίγει τη μήτρα, καθιστώντας δύσκολο το σπέρμα να εισέλθει» Τώρα που αυτό είναι ξεκάθαρο — αφότου το σταματήσετε πρέπει να γνωρίζετε όλες τις πιθανές παρενέργειες.

1. Η ακμή μπορεί να επιστρέψει

Η δρ. Raesha Jaffer προτείνει να λάβουμε υπόψη ότι πολλές γυναίκες παίρνουν το χάπι για λόγους ακμής, κάτι που δεν έχει πολύ νόημα μιας και το σωστό χάπι για την ακμή έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, γιαυτό σε μεγαλύτερη ηλικία αν σταματήσουν την αντισύλληψη μπορεί να επανέλθει η ακμή τους. Όμως, οι περισσότερες γυναίκες ξεκινούν το χάπι στα εφηβικά τους χρόνια, όπου το δέρμα τους είναι πιο επιρρεπές σε ξεσπάσματα ακμής. Ως εκ τούτου, μερικές μπορεί να μην παρατηρήσουν μια έξαρση ακμής όταν σταματήσουν αργότερα το χάπι.»

αντισυλληπτικά

2. Ίσως αυξηθεί η λίμπιντός σου

Μια συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια που αναφέρουν οι γυναίκες μετά το χάπι είναι η απώλεια της λιμπίντου (η ειρωνεία), επομένως, μπορεί να είναι μία από τις αλλαγές που παρατηρείτε μετά τη διακοπή του χαπιού και μπορεί να το παρατηρήσετε πολύ νωρίτερα από ό, τι περιμένετε.
«Μερικοί άνθρωποι όμως μπορεί να βρουν μια αύξηση στη λίμπιντο τους μέσα στον πρώτο μήνα από τη διακοπή του», δήλωσε η Δρ. Jaffer.

3. Μπορεί να χάσεις “βάρος”

Πολύ συχνά, το «βάρος» που αποκτάται κατά τη λήψη του χαπιού θεωρείται λίπος. Ωστόσο, στην περίπτωση ορισμένων χαπιών, είναι στην πραγματικότητα απλά υγρά που σε κάνουν να πρήζεσαι.
«Μερικά χάπια μπορούν να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών, οπότε αν και δεν μπορεί να είναι «πραγματική απώλεια βάρους», μερικές γυναίκες θεωρούν ότι αισθάνονται πολύ καλύτερα μετά τη διακοπή», δήλωσε χαρακτηριστικά η Δρ Jaffer.

4. Η γονιμότητά σου πιθανότατα θα επανέλθει αμέσως

Είναι μια κοινή παρανόηση ότι μετά από πολλά χρόνια χρήσης του χαπιού, η γονιμότητά σου θα πάρει πολύ χρόνο για να επιστρέψει. Ενώ αυτό μπορεί να ισχύει για μερικούς ανθρώπους, δεν ισχύει για όλους και είναι απαραίτητο να λάβετε τις σωστές προφυλάξεις εάν είστε σεξουαλικά ενεργή, εξηγεί η Δρ Jaffer. «Πολλοί πέφτουν στην παγίδα να σκέφτονται ότι” θα μου πάρει σίγουρα κάποιο διάστημα για να μείνω έγκυος “. Εάν πρόκειται να είστε σεξουαλικά ενεργή μετά τη διακοπή, θα πρέπει να αντικαταστήσετε άμεσα το χάπι με άλλη μορφή αντισύλληψης, εκτός και αν η πρόθεσή σας είναι να μείνετε έγκυος» Εάν σχεδιάζεις μια εγκυμοσύνη, θα ήταν χρήσιμο να ξεκινήσεις μια πολυβιταμίνη εγκυμοσύνης λίγο νωρίτερα, συστήνει η Δρ. Jaffer.

5. Η περίοδός σου μπορεί να είναι βαρύτερη και ακανόνιστη για λίγο καιρό

Αναμφισβήτητα, ένα από τα μεγαλύτερα προνόμια του χαπιού  είναι η ικανότητα να πατάς «παύση» σε περιόδους (και βέβαια, να μην μείνεις έγκυος). Τούτου λεχθέντος, μετά την έξοδο από το χάπι, είναι πιθανό η περίοδός σου να είναι βαρύτερη από πριν, και λίγο εκτός συγχρονισμού, ενώ οι ορμόνες σου προσπαθούν να ισορροπήσουν ξανά. «Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν μια περίοδο δύο έως τεσσάρων εβδομάδων μετά τη διακοπή του χαπιού και μερικές θεωρούν ότι οι περίοδοι τους μπορεί να γίνουν λίγο βαρύτερες. Σε γενικές γραμμές, περιμένετε έως και τρεις μήνες για να αποκατασταθεί ξανά ο κύκλος σας», εξηγεί η Δρ Jaffer. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η διακοπή του χαπιού δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο η περίοδος σας θα μπορούσε να είναι ακανόνιστη ή διαφορετική όταν επιστρέφει, τονίζει η γιατρός. «Πρέπει να λάβετε υπόψη ότι και άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο. Για παράδειγμα, το άγχος, η υπερβολική άσκηση και οι ορμονικές καταστάσεις όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.»

αντισυλληπτικά

6. Τα συμπτώματα της περιόδου (PMS) θα επανέλθουν..δριμύτερα για τους πρώτους 3 μήνες

Εάν είχες πολύ βαριά συμπτώματα περιόδου (κράμπες, αλλαγές στη διάθεση και στην όρεξη για φαγητό ή πολλή ροή) προ-χαπιού, μπορεί να διαπιστώσεις ότι τα συμπτώματά επανέρχονται με εκδίκηση, εάν είσαι από τις άτυχες γυναίκες και όντως επανέλθουν. Αλλά να είσαι σίγουρη πως δεν κρατάει για πάντα, εξήγησε η Δρ Jaffer. «Η καθεμία γυναίκα είναι διαφορετική. Το χάπι μπορεί να βοηθήσει με συμπτώματα PMS, όπως διάθεση και ευερεθιστότητα. Ως εκ τούτου, για ορισμένες γυναίκες, εάν επαναληφθούν, συνήθως είναι πιο έντονοι εντός των πρώτων τριών μηνών της αποχής από τα αντισυλληπτικά. Αλλά από την άλλη πλευρά, ορισμένοι δεν νιώθουν κανένα από αυτά τα έντονα συμπτώματα.»

7. Το στήθος σου ίσως μικρύνει και γίνει πιο ευαίσθητο

«Εάν πριν ξεκινήσετε το χάπι, αισθανθήκατε ευαισθησία στο στήθος πριν από την περίοδό σας, αυτό μπορεί να επανέλθει ξανά. Από την άλλη πλευρά, η ευαισθησία του μαστού μπορεί να είναι παρενέργεια του ίδιου του χαπιού, οπότε η διακοπή του μπορεί να είναι για το καλύτερο για μερικές απο τις γυναίκες. Από την άλλη όμως, μπορεί να παρατηρήσετε μια μικρή μείωση του μεγέθους του στήθους τους εντός του πρώτου μήνα απο τη διακοπή της αντισύλληψης» είπε η Δρ Jaffer στο ELLE.

αντισυλληπτικά

Τι μπορείς να κάνεις για να ελαχιστοποιήσεις τις ανεπιθύμητες παρενέργειες; 

Η βασική συμβουλή που δίνει η γιατρός είναι να βρίσκεσαι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη συνολική βέλτιστη κατάσταση υγείας πριν και μετά τη διακοπή του χαπιού  για να μπορέσεις να μετριάσεις τυχόν πιθανές παρενέργειες. «Γενικά, η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης μιας καλά ισορροπημένης διατροφής, ταξκτικής άσκησης και μιας καλής ρουτίνας ύπνου για την ελαχιστοποίηση κάθε εξωτερικού στρες θα συμβάλει στη μείωση τυχόν παρενεργειών μετά τη διακοπή των αντισυλλητπικών χαπιών», εξήγησε.

Τι πρέπει να θυμάσαι προτού σταματήσεις τα αντισυλληπτικά;

Ενώ πολλά αντισυλληπτικά χάπια έχουν ελεγχθεί και προωθηθεί στην αγορά τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν λίγα βασικά πράγματα που πρέπει να θυμάσαι, δήλωσε ο Δρ Jaffer. «Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι το χάπι χρησιμοποιείται από πολλούς ανθρώπους! Οι περισσότεροι άνθρωποι μεταβαίνουν στη χρήση και τη διακοπή του με ελάχιστα προβλήματα. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κρατήσετε είναι ότι διατρέχετε πολύ μεγάλο ρίσκο εγκυμοσύνης όταν σταματήσετε την αντισύλληψη και εφόσον δε θέλετε α γίνεται μητέρα, βεβαιωθείτε να βρείτε άμεσα έναν διαφορετικό τρόπο αντισύλληψης για να εξαλείψετε το ενδεχόμενο αυτό», είπε. Για όσες βιώνουν παρενέργειες, για παράδειγμα, την υποτροπή της ακμής – υπάρχουν και διαφορετικές επιλογές για την περαιτέρω διαχείριση του προβλήματος  αυτού. Για εκείνους, που μπορεί να έχουν συνεχή ζητήματα όπως παρατεταμένη και ακανόνιστη αιμορραγία, υπάρχει πιθανώς μια υποκείμενη αιτία γιαυτό. Ως εκ τούτου, είναι πάντα καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν έχετε τυχόν ανησυχίες ή προβλήματα.»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ 

Οι 7 σημαντικότερες προληπτικές εξετάσεις που κάθε γυναίκα πρέπει να κάνει

Απαντάμε στις 5 πιο σημαντικές ερωτήσεις σχετικά με τον ύπνο #WorldSleepDay

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: 7 επιστημονικά αποδεδειγμένοι λόγοι που το νερό είναι τόσο σημαντικό για την υγεία μας

MORE FROM

FITNESS

BEST of INTERNET