Αυτά είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό σου είναι πεσμένο

Καθώς οι μέρες γίνονται όλο και πιο δροσερές και σκοτεινές, μπορεί να διαπιστώσεις ότι το ανοσοποιητικό σου σύστημα καταρρέει. Δες, λοιπόν, τι μπορείς να κάνεις γι'αυτό.

Elle 16 Σεπ. 22
Αυτά είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό σου είναι πεσμένο

Τα πρωινά γίνονται πιο σκοτεινά, οι μέρες γίνονται πιο κρύες και είμαστε πολύ κοντά στο να βγάλουμε από τη ντουλάπα μας τα παλτό και τις μπότες. Καθώς προσαρμοζόμαστε στον καιρό που γίνεται πιο ψυχρός, μάλλον είναι η ώρα να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε και για τα χειμωνιάτικα κρυολογήματα.

Είναι γεγονός ότι είμαστε από τη φύση μας πιο επιρρεπείς στα κρυολογήματα κατά τους πιο δροσερούς μήνες, αλλά υπάρχουν τρόποι να αντεπιτεθούμε. Ενώ η «ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου συστήματος» είναι μια ανακριβής φράση, η φροντίδα του ανοσοποιητικού σου εξακολουθεί να είναι σημαντική. Σύμφωνα με τη Δρ. Sarah Brewer, γιατρό και ιατρικό διευθυντή του brand βιταμινών και συμπληρωμάτων Healthspan, το δυνατό ανοσοποιητικό είναι το κλειδί για να παραμείνουμε υγιείς ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες. «Το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύει από ασθένειες αναγνωρίζοντας τις λοιμώξεις που μας επιτίθονται», εξηγεί.

Λειτουργεί με δύο τρόπους: «έμφυτη» ανοσία (προστασίες που είναι προγραμματισμένες σε όλους μας ως γενικές άμυνες έναντι της ασθένειας) και «επίκτητη» ανοσία (ειδικά μέτρα στο σώμα που στοχεύουν κατά μιας συγκεκριμένης λοίμωξης αφού την αντιμετωπίσουμε για μακροχρόνια ανοσία – όπώς λειτουργούν τα εμβόλια).

ανοσοποιητικό
istockphoto.com

Ποια είναι τα σημάδια του πεσμένου ανοσοποιητικού συστήματος;

Ένα «πεσμένο» ανοσοποιητικό σύστημα σημαίνει απλώς ότι είναι πιο πιθανό να εμφανίσεις συμπτώματα όταν εκτεθείς σε έναν ιό ή βακτήρια του κοινού κρυολογήματος. Έτσι, το πιο κοινό σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σου είναι χαμηλό είναι ότι έχεις συχνά ή παρατεταμένα κρυολογήματα (προ Covid, ο μέσος όρος ήταν περίπου ένα κρυολόγημα το χρόνο, διάρκειας επτά έως 10 ημερών).

Γιατί το ανοσοποιητικό σου σήστημα είναι πεσμένο;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να έχει χαμηλότερη από το συνηθισμένο ανοσία. Η Δρ. Brewer λέει ότι μια θεωρία είναι ότι, καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, αναπτύσσουν περισσότερες ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων που συμβάλλουν στη μειωμένη ανοσία με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής. Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον διαπίστωσε ότι άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω που έπαιρναν καθημερινά συμπλήρωμα πολυβιταμινών και μετάλλων για 12 εβδομάδες ήταν σε θέση να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις δύο φορές πιο γρήγορα από εκείνους που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

Αλλά πρόκειται για κάτι περισσότερο από απλή διατροφή. Έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι εμφανίζεις κρύωμα ή συνάχι λίγο πριν από μια συνέντευξη για δουλειά ή μια σημαντική εκδήλωση; Αυτό συμβαίνει επειδή το άγχος έχει τεράστιο αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, σύμφωνα με τη Δρ. Brewer, «Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το μακροχρόνιο στρες έχει την ικανότητα να μειώνει τη λειτουργικότητα βασικών συστατικών του ανοσοποιητικού συστήματος, κάτι που μπορεί, με τη σειρά του, να σε αφήσει ανοιχτή σε λοιμώξεις».

Και επίσης δεν φαντάζεσαι ότι αδιαθετείς πιο συχνά το χειμώνα από το καλοκαίρι. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ιοί μπορούν να επιβιώσουν περισσότερο έξω από το σώμα όταν μειώνονται οι θερμοκρασίες. «Η εισπνοή κρύου αέρα μειώνει τις ανοσολογικές αποκρίσεις εντός της ρινικής επένδυσης και η έλλειψη ηλιοφάνειας μειώνει τα επίπεδα βιταμίνης D, κάτι το οποίο επίσης βλάπτει την ανοσία», λέει η Δρ. Brewer.

ανοσοποιητικό

Τα κρυολογήματα μετά τον Covid αναμένεται επίσης να εκτιναχθούν στα ύψη. Αυτό συμβαίνει γιατί, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, είμαστε όλοι έξω ξανά. Είτε πρόκειται για γραφεία είτε για εστιατόρια, το να βρισκόμαστε ο ένας δίπλα από τον άλλον μετά από όλο αυτό το διάστημα χώρια σημαίνει ότι οι λοιμώξεις θα εξαπλωθούν.

Πως μπορώ να υποστηρίξω το ανοσοποιητικό μου σύστημα;

Η λήψη των σωστών θρεπτικών συστατικών είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη λειτουργία του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη D και η βιταμίνη C είναι αυτά στα οποία πρέπει να εστιάσουμε. Έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να εμφανίσεις τουλάχιστον μία λοίμωξη του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένου του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης ή της πνευμονίας, κατά ένα τρίτο. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη C καταστέλλει την ενεργοποίηση των γονιδίων του ιού, έτσι ώστε οι ιοί του κρυολογήματος να μην μπορούν να επιβιώσουν στα κύτταρα.

Ενώ το Εθνικός Οργανισμός Υγείας της Μεγάλης Βρεατανίας συνιστά τη λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουμε να επικεντρωθούμε σε μια μεσογειακή διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά, κρεμμύδια, σκόρδο, λιπαρά ψάρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, για να διασφαλίσουμε ότι δίνουμε στο ανοσοποιητικό μας σύστημα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει.

Άλλη μία αλλαγή που μπορείς να κάνεις στον τρόπο ζωής σου για να υποστηρίξεις το ανοσοποιητικό σου είναι η άσκηση, η οποία μπορεί να εξουδετερώσει τις βλαβερές συνέπειες των ορμονών του στρες. «Η άσκηση δεν πρέπει να είναι ανταγωνιστική, επομένως αποφύγετε την υπερβολική προπόνηση και τους μαραθωνίους (για την υποστήριξη της ανοσίας) καθώς το σωματικό στρες καταστέλλει την ανοσία και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων όταν εκτίθεστε σε έναν ιό του κοινού κρυολογήματος», συμβουλεύει η Δρ Brewer.

ανοσοποιητικό

Επίσης, κοιμήσου λίγο! «Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα σας εκκρίνει ορμόνες που εμπλέκονται στην καταπολέμηση των ασθενειών. Οι άνθρωποι που κοιμούνται επτά έως οκτώ ώρες έχουν καλύτερη ανοσία από εκείνους που στερούνται ύπνου και επιπλέον τείνουν να ζουν περισσότερο», σημειώνει.

Στη συνέχεια, υπάρχουν φυσικά συμπληρώματα που μπορείς να πάρεις. «Κρατάω πάντα κάποια εκχυλίσματα Pelargonium για να τα ξεκινήσω αμέσως μόλις εμφανιστούν συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης», λέει η Δρ. Brewer. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό φυτικό φάρμακο από γεράνι της Νότιας Αφρικής και οι κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της οξείας βρογχίτιδας, της ιγμορίτιδας, της αμυγδαλίτιδας και του κοινού κρυολογήματος.

Η εχινάκεια, ένα άλλο αδειοδοτημένο φυτικό φάρμακο, είναι επίσης ιδιαίτερα δημοφιλής λύση απέναντι στο κρυολόγημα. «Έχει μια φυσική, αντιμικροβιακή δράση, αυξάνει τον αριθμό και τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων που εμπλέκονται στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και έχει μια αντιφλεγμονώδη δράση για τη μείωση των συμπτωμάτων εάν επικρατήσει μια λοίμωξη», εξηγεί η Δρ. Brewer. Η εχινάκεια έχει πράγματι αποδειχθεί ότι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης κρυολογήματος κατά 58% και συντομεύει τη διάρκεια αυτών που συμβαίνουν κατά 1,4 ημέρες.

Τέλος, το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο, όπως και το καθάρισμα των πληκτρολογίων, των πόμολων της πόρτας και των τηλεφώνων.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: