Αυτό είναι το χειρότερο που μπορείς να φας όταν είσαι θυμωμένη ή αγχωμένη

Νιώθεις εκνευρισμένη; Αυτό το φαγητό μάλλον δεν θα σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα.

Elle 24 Δεκ. 21
Αυτό είναι το χειρότερο που μπορείς να φας όταν είσαι θυμωμένη ή αγχωμένη

Έχεις νιώσει ποτέ ευερέθιστη ή οξύθυμη, χωρίς ξεκάθαρο λόγο; Ίσως αυτό έχει να κάνει με τη διατροφή σου. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό που τρώμε δεν παίζει ρόλο μόνο στη σωματική μας υγεία, αλλά και στην ψυχική μας υγεία. Ορισμένα τρόφιμα και ποτά που καταναλώνουμε μπορούν να μας δώσουν ενέργεια, ενώ άλλα μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε νωθρότητα, θλίψη και ναι, ακόμη και θυμό. Υπάρχουν όμως έρευνες που δείχνουν ότι μία συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα θυμού και άγχους όταν καταναλώνεται και αυτά είναι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS One δείχνει μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης διατροφικών τρανς λιπαρών οξέων και της ευερεθιστότητας και επιθετικότητας στη συμπεριφορά. Σε αυτή τη μελέτη 945 ενήλικες άνδρες και γυναίκες αξιολογήθηκαν μέσω διατροφικών και συμπεριφορικών αξιολογήσεων. Ενώ έπαιζαν πολλοί παράγοντες, φύλο, ηλικία, εκπαίδευση, αλκοόλ και κάπνισμα, οι ερευνητές συμπαίραναν ότι υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τρανς λιπαρών και της αυξημένης επιθετικής συμπεριφοράς.

διάλειμμα

Τα τρανς λιπαρά θεωρούνται το πιο επικίνδυνο λίπος για κατανάλωση, δεδομένου του πώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα χοληστερόλης μας και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Όταν καταναλώνονται τρανς λιπαρά, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης LDL, ενώ παράλληλα μειώνουν τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης HDL.

Αυτός ο τύπος λιπαρού οξέος μπορεί να βρεθεί σε τρόφιμα που έχουν υδρογονωθεί ή μερικώς υδρογονωθεί. Αυτό σημαίνει ότι τα ακόρεστα λιπαρά οξέα σε ένα προϊόν έχουν αλλοιωθεί προκειμένου να μην αλλοιωθούν τα τρόφιμα, ακόμη και να διατηρηθούν ορισμένα τρόφιμα στερεά σε θερμοκρασία δωματίου. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) αναγνώρισε το 2015 ότι τα τρόφιμα με μερικώς υδρογονωμένα έλαια (μια κύρια πηγή τρανς-λιπαρών οξέων) δεν θεωρούνται πλέον «ασφαλή» για κατανάλωση από το κοινό και απαγορεύονται σε προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια.

διάλειμμα

Η μαργαρίνη συχνά αναφέρεται ως ο κορυφαίος ένοχος για τα trans-λιπαρά οξέα λόγω των μερικώς υδρογονωμένων ελαίων. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη μπόρεσε να αποδείξει ότι η μαργαρίνη είναι στην πραγματικότητα καλύτερα ευθυγραμμισμένη με τις οδηγίες υγείας σε σχέση με τη χοληστερόλη σε σύγκριση με το κανονικό βούτυρο, δεδομένου ότι η παραγωγή μαργαρίνης έχει αλλάξει μετά την αλλαγή των κατευθυντήριων γραμμών του FDA το 2015.

Ωστόσο, ακόμα κι αν τα τρόφιμα δεν έχουν πλέον τέτοια μερικώς υδρογονωμένα έλαια, η κατανάλωση τρανς λιπαρών μπορεί να συμβεί εάν ένα προϊόν έχει υδρογονωθεί, δηλαδή έχει υποστεί τη διαδικασία προσθήκης υδρογόνου στο φυτικό έλαιο για να γίνει ένα στερεό μαλακό. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ απαιτεί από τα συσκευασμένα τρόφιμα να αναγράφουν τα τρανς λιπαρά στην ετικέτα Nutrition Facts σε μια συσκευασία. Οι τύποι τροφίμων που έχουν συνήθως τρανς λιπαρά περιλαμβάνουν επεξεργασμένα κέικ, μπισκότα, μείγματα ψησίματος, τηγανητά τρόφιμα και συσκευασμένα σνακ.

Να σημειωθεί ότι ενώ τα αισθήματα επιθετικότητας έχουν συνδεθεί με την κατανάλωση τρανς-λιπαρών οξέων, άλλες μελέτες δείχνουν επίσης αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης ειδικά για τους εφήβους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: