Αν θες κάθε μέρα να πίνεις έναν χυμό, αυτός είναι ο ιδανικός. Και δεν είναι αυτός που νομίζεις

Αυτό το υγιεινό ρόφημα θα σε κάνει να αισθάνεσαι γεμάτη, χωρίς να πεις μεγάλη ποσότητα.

Elle 14 Ιουλ. 22
Αν θες κάθε μέρα να πίνεις έναν χυμό, αυτός είναι ο ιδανικός. Και δεν είναι αυτός που νομίζεις

Αν και θα ήταν προτιμότερο να φας ένα ολόκληρο φρούτο, καθώς σου δίνει μια στερεή δόση φυτικών ινών, η οποία επιβραδύνει την απορρόφηση της ζάχαρης και μειώνει τον αντίκτυπό της στο επίπεδο σακχάρου στο αίμα σου, υπάρχουν ορισμένα οφέλη από την κατανάλωση χυμού. Απλώς απόφυγε αυτά τα ανθυγιεινά ροφήματα ψευδοχυμού που είναι γλυκαμένα με πρόσθετα σάκχαρα, μερικά από τα οποία περιέχουν πάνω από 60 γραμμάρια ζάχαρης.

Όπως ακριβώς διαφορετικά φρούτα έχουν διαφορετικές ευεργετικές ιδιότητες, διαφορετικοί χυμοί παρέχουν μοναδικά οφέλη και υπάρχει ένας τύπος χυμού, ειδικότερα, που έχει τόσο μεγάλη ποικιλία πλεονεκτημάτων, που μπορούμε να υποστηρίξουμεμε ότι είναι ο #1 καλύτερος χυμός για καθημερινή κατανάλωση. Ποιος είναι αυτός; Κι όμως είναι η βυσσινάδα. Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι ο χυμός βύσσινο έχει συγκεκριμένα πολύ σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό. Διάβασε παρακάτω για να μάθεις ποια είναι αυτά.

χυμό

Βελτιώνει τις αθλητικές σου επιδόσεις

Μια μετα-ανάλυση 10 μελετών στο Journal of the American College of Nutrition διαπίστωσε ότι αθλητές που έπιναν χυμό βύσσινο (ή πήραν εκχύλισμα κερασιού σε σκόνη) για 7 ημέρες έως 1,5 ώρα πριν από τους αγώνες κολύμβησης, την ποδηλασία υψηλής έντασης και τους ημιμαραθώνιους βελτίωσαν τις επιδόσεις αντοχής τους. Οι ερευνητές αποδίδουν το αποτέλεσμα στην υψηλή συγκέντρωση του χυμού σε ανθοκυανίνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που μειώνουν τη φλεγμονή και ενισχύουν τη ροή του αίματος στους μύες. Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το βύσσινο μειώνοει την απώλεια δύναμης και βελτιώνει την αποκατάσταση των μυών μετά από έντονη άσκηση.

Προστατεύει την καρδιά σου

Οι μπανάνες, τα φυλλώδη χόρτα, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί είναι πλούσιες πηγές καλίου, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μπορείς επίσης να προσθέσεις και το χυμό βύσσινο σε αυτή τη λίστα. Μελέτες δείχνουν ότι το βύσσινο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών, χάρη στην αφθονία του σε θρεπτικά συστατικά όπως πολυφαινόλες και κάλιο.

χυμό

Σε βοηθάει να κοιμηθείς

Εάν υποφέρεις από αϋπνία, μια δόση συμπυκνωμένου χυμού βύσσινου μπορεί να σε βοηθήσει. Αρκετές μελέτες που αφορούσαν ηλικιωμένους που τείνουν να έχουν δυσκολία με την αϋπνία έχουν δείξει τα πιθανά οφέλη του ως φυσικό βοήθημα ύπνου. Ένα από τα άφθονα φυτοχημικά που βρίσκονται στον χυμό αυτό είναι η μελατονίνη, μια ορμόνη στον άνθρωπο που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης.

Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition συμμετείχαν δύο ομάδες εθελοντών, στη μία δόθηκε συμπυκνωμένος χυμός βύσσινου και στην άλλη ένα ρόφημα εικονικού φαρμάκου. Μετά από επτά ημέρες αυτού του σχήματος, οι ερευνητές εξέτασαν τα ερωτηματολόγια ύπνου των συμμετεχόντων και ανέλυσαν τα δείγματα ούρων τους και διαπίστωσαν ότι τα άτομα με περισσότερη μελατονίνη στα ούρα τους ανέφεραν βελτιωμένη ποιότητα και διάρκεια ύπνου.

Ανακουφίζει τον πόνο της αρθρίτιδας

Οι ερευνητές ζήτησαν από 66 ενήλικες που έπασχαν από αρθρίτιδα του γόνατος να πίνουν είτε 450 ml βυσσινάδα είτε ένα ρόφημα εικονικού φαρμάκου κάθε μέρα για τέσσερις μήνες και στη συνέχεια αξιολόγησαν τον πόνο, τη δυσκαμψία και τους βιοδείκτες του χόνδρου στο πλάσμα. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Current Developments in Nutrition διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού βύσσινο βελτίωσε σημαντικά όλα αυτά τα συμπτώματα της αρθρίτιδας καθώς και την αυτοαξιολόγηση της ποιότητας ζωής των συμμετεχόντων. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 450 ml βυσσινάδας για έξι εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), ενός δείκτη φλεγμονής.


Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: