«Αντίο» στους τραυματισμούς με τα μυστικά των δρομέων

Το τρέξιμο σας γυμνάζει, σας γεμίζει ενέργεια, σας αδειάζει το μυαλό. Γνωρίζετε, όμως, ποια είναι τα όριά σας; 
 

Elle 29 Νοε. 11
«Αντίο» στους τραυματισμούς με τα μυστικά των δρομέων

Όσο εύκολο είναι να βάλετε ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και να βγείτε στο δρόμο για τρέξιμο, αλλά τόσο εύκολο είναι και να το… παρακάνετε, να προπονηθείτε λάθος και να καταπονήσετε το σώμα σας χωρίς λόγο. Για να αποφύγετε μικρούς αλλά και μεγαλύτερους τραυματισμούς, που θα σας κρατήσουν εκτός… στίβου, η Αμερικανική Ένωση Δρομέων προτείνει μερικούς απλούς κανόνες, ώστε να γλιτώσετε τα χειρότερα.


– Δεν τρέχετε κάθε μέρα και δεν πιέζετε τον εαυτό σας στα άκρα. Ακόμα και μια χαλαρή προπόνηση μπορεί να έχει εξαιρετικό αποτέλεσμα.
– Αυξάνετε την απόσταση που τρέχετε μόνο κατά 10% κάθε εβδομάδα.
– Προπονηθείτε τακτικά και με μέθοδο. Αν τη μια εβδομάδα τρέξετε υπερεντατικά, την επόμενη θα πρέπει να κρατήσετε την προπόνησή σας σε πιο χαμηλούς τόνους ώστε να μπορέσει το σώμα σας να ξεκουραστεί.
– Παίρνετε τακτικά… ρεπό από την άσκηση. Ορίζετε τουλάχιστον μία μέρα ξεκούρασης και μην αφήνετε τον εαυτό σας να εξαντληθεί στην προπόνηση.
– Κάντε ένα συνδυασμό ασκήσεων που δεν θα επιβαρύνει τις αρθρώσεις σας. Το κολύμπι και το pilates αποτελούν μια καλή εναλλακτική.
– Ξεκινάτε πάντα με ζέσταμα πριν από κάθε άσκηση και συνεχίστε με διατάσεις μετά την άσκηση, ώστε να βοηθήσετε τους μυς σας να προσαρμοστούν στις ανάγκες της άθλησης.
– Κάθε ενόχληση είναι και ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά, το οποίο δεν θα πρέπει να αγνοήσετε.
 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: