Απώλεια βάρους: 5 λόγοι για τους οποίους το κοιλιακό λίπος δεν φεύγει εύκολα

Διάβασε τις πιο πιθανές αιτίες συσσώρευσης λίπους στην κοιλιά σύμφωνα με την διατροφολόγο Christine Mikstas.

Φωτογραφία προφίλ συντάκτη ELLE Team
ELLE Team 27 Μαΐ. 22
Απώλεια βάρους: 5 λόγοι για τους οποίους το κοιλιακό λίπος δεν φεύγει εύκολα

Η απαλλαγή από το υπερβολικό λίπος ή το λίπος στην κοιλιά είναι στόχος για πολλούς από εμάς. Οι άνθρωποι συσσωρεύουν λίπος στην κοιλιά για διάφορους λόγους, όπως η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και το άγχος. Οι αιτίες πρόκλησης του είναι ιδιαίτερα περίπλοκες γιατί το λίπος σε αυτό το μέρος του σώματος είναι εύκολο να συσσωρευτεί και δύσκολο να χαθεί. Η κοιλιά είναι ένα από τα μέρη του σώματος που μπορεί να έχουν τις περισσότερες διακυμάνσεις και η αύξηση του βάρους εκεί μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους λόγους που κρύβονται πίσω του, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε την κατάλληλη λύση για αυτό.

Μεταβολισμός

Καθώς μεγαλώνουμε, ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία της κοιλιάς, με τις γυναίκες να είναι πιο επιρρεπείς σε αυτήν από τους άνδρες. Ωστόσο, ίσως έχεις παρατηρήσει ότι, παρά την ανθυγιεινή διατροφή, ορισμένοι άνθρωποι δεν παίρνουν βάρος. Ο γρήγορος μεταβολισμός τους είναι η αιτία πίσω από αυτό. Έχουμε φουσκωμένο στομάχι εάν ο μεταβολισμός μας είναι αργός. Ο αργός μεταβολισμός μπορεί να προκληθεί από προβλήματα θυρεοειδούς, διαβήτη ή άλλες ιατρικές διαταραχές.

λίπος

Κακή διατροφή

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και υδατάνθρακες είναι μια άλλη σημαντική αιτία για το κοιλιακό λίπος. Τα σημερινά σούπερ μάρκετ και εστιατόρια είναι γεμάτα ανθυγιεινά τρόφιμα. Η υπερβολική ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, μείωση του επιπέδου καλής χοληστερόλης, στέρηση ύπνου και εγκεφαλικά επεισόδια.

Στρες

Το άγχος και η ορμονική ανισορροπία που προκαλεί μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους. Τα επινεφρίδια μας απελευθερώνουν ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη κατά τη διάρκεια στρεσογόνων περιόδων. Η κορτιζόλη προκαλεί την αποθήκευση σωματικού λίπους, ειδικά στην περιοχή του στομάχου, όταν τα επίπεδα της αυξάνονται.

λίπος

Κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους επειδή περιέχει υψηλή ποσότητα θερμίδων. Ακόμη, οι ανθρώποι που πίνουν πολύ έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν το λίπος στην κοιλιά και μπορεί επίσης να βλάψουν το συκώτι τους και να θέσουν την υγεία τους σε κίνδυνο.

Έλλειψη άσκησης

Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ασκούμαστε αρκετά. Πέρα από το προφανές ότι η γυμναστική καίει θερμίδες, κάτι που βοηθά στην απώλεια βάρους. Οι ενδορφίνες, που απελευθερώνονται από τον οργανισμό κατά τη διάρκεια της, είναι ορμόνες που βοηθούν στην ανακούφιση από τον πόνο και την ένταση, ενώ ενισχύουν τα επίπεδα σεροτονίνης, κάνοντάς μας να νιώθουμε καλύτερα.

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: